Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Швидкість процесу в % від максимальної

Читайте также:
  1. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  2. А) середня швидкість руху
  3. Активізація навчапьного процесу
  4. Аналіз творчого процесу проектування перспективного образу
  5. Аналітичний контроль технологічного процесу.
  6. Б) миттєва швидкість руху
  7. Взаємозв’язок адміністративно-процесуального права з іншими галузями права України
  8. Види моніторингу суб'єктів інвестиційного процесу
  9. Види податково-процесуальних правовідносин
  10. Визначення процесу

 

Швидкість розгортання і потужність дихальних процесів залежить від швидкості переносу кисню кров"ю і клітинами. Перенесення кисню відбувається з допомогою гемоглобіну, який зв"язує кисень при висоокому парціальному тиску його у повітрі, яке вдихаємо і звільняє його при низькому парціальному тиску в тканинах. Здатність гемоглобіну зв"язувати кисень залежить від температури і концентрації воднневих іонів в крові.

Чим вони вищі, тим менша кількість кисню може бути зв"язана гемоглобіном. Зменшення концентрації СО в легеневих капілярах сприяє деякому підлужненню крові і насиченю гемоглобіну киснем:

 

Нв + О === НвО

гемоглобін оксигемоглобін

 

Підвищення вмісту СО та інших кислих продуктів в тканинах капілярах створює умови для посиленого розпаду оксигемоглобіну зі звільненням кисню. Цьому допомагає і місцеве підвищення температури в тканинах. Для того, щоб кисень поступав в клітини,повинен існувати градієнт концентрації кисню між клітиною і кров"ю. В клітині кисневий обмін відбувається за участю хро-

мопротеїду міоглобіну, що має подібну з гемоглобіном структуру.

Міоглобін здійснює перенесення кисню до мітохондрій, а також може депонувати кисень. З посиленням використання кисню в мітохондріях міоглобінвіддає депонований кисень мітохондріям і починає отримувати його від гемоглобіну крові. Спорідненість міоглобіну до кисню /тобто здатність зв"язувати кисень/ більше ніж у гемоглобіну, що забезпечує більш повне використання кисню крові тканинами.

Кров, що відходить від працюючих м"язів, містить мало кисню і багато СО, що сприяє посиленню роботи дихально і серцево-судинної систем. Серце людини може протягом хвилини прогнати 20-25 літрів крові. Кожні 100 мл крові здатні поглинути в легеневих капілярах 16-22 мл кисню, з них 5-7 мл віддаються кров"ю тканинам. Якщо при напруженій м"язовій діяльності люди-

на може поглинути з повітря 5-6 літрів кисню за хвилину, то ткнаини в цих умовах отримують біля 1,25 л кисню за хвилину; потреба в кисні при напруженій м"язовій діяльності може бути у багато разів більша. В спокої тканини людини отримують біля 200 мл кисню в хвилину.

Потужність і рухливість аеробних процесів визначаються не тільки швидкістю доставки кисню до клітин, але і швидкістю його нагромадження в них, що знаходиться у прямій залежності від активності ферментних систем і проникливості клітинних мембран.

Оскільки розвиток аеробного процесу зв"язаний з діяльністю багатьох систем організму, в процесі спортивного тренування є багато можливостей стимулювати розвиток цього процесу. Аеробний механізм ресинтезу АТФ - легко тренований механізм, його потужність і рухливість при правильному тренуванні можуть зростати. Цей механізм є основним процесом енергозабезпечення при довготривалій м"язовій діяльності.




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 63 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав