Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ

Читайте также:
  1. Вимоги до актів публічного адміністрування та наслідки їх порушення
  2. Дія та чинність актів публічного адміністрування
  3. Європейські принципи адміністративного права в сфері публічного адміністрування та надання адміністративних послуг.
  4. Запрошення до виступу. Як підготувати виступ?
  5. Ознаки поведінки, що впливають на характер сприймання виступу
  6. Основні складові частини виступу (або виголошування промови).
  7. Тема 11. Правове регулювання публічного кредиту та публічного боргу
  8. Тема 5. Стилістика ораторського виступу

Дейнеко Є. В.

Розглянуто проблему ефективності публічного виступу, досліджено фактори, що впливають на ефективність публічної промови, виокремлено основні особливості цих факторів, сформульовано критерії ефективного публічного виступу, а саме: цілісність образу доповідача, розширення і поглиблення інформованості аудиторії, адекватність сприйняття повідомлення слухачами, особистісне включення виступаючого та ауди- торії у проблему й розвиток мотивації до подальших дій аудиторії.

Ключові слова: публічний виступ, ораторське мистецтво, ділове спілкування, ефективність.

 

Кожна людина у своєму житті неодноразово стикається з необхідністю публічно висловлювати свою думку. Особливо це стосується тих, хто у своїй сфері діяльності займає керівні посади будь-якого рівня, а також інших суспільно-активних особистостей, які висловлюють свої думки публічно. Зазвичай ставлення до таких людей з боку підлеглих та оточення формується з образу, що створений під час їх публічних виступів. Отже, володіння мистецтвом людського спілкування як особливо складною і вкрай відповідальною сферою буття є життєво необхідною потребою кожного, хто бажає досягти успіху. Таким чином, дуже гостро постає актуальність дослідження питання ефективності володіння мистецтвом публічного виступу, оцінки факторів успішності та дієвості виступу, ступеня впливу на свідомість слухачів, рівня виконання завдань, які були поставлені виступаючим.

Метою цієї статті є теоретичне дослідження ефективності публічного виступу, чинників, що на неї впливають, та узагальнення критеріїв.

Відповідно до мети дослідження вирішено такі завдання:

- окреслено проблему ефективності публічного виступу;

- розглянуто елементи, що безпосередньо вливають на якість публічного виступу;

- сформульовано критерії ефективності публічного виступу.

Будь-який публічний виступ повинен бути спрямований на вирішення конкретної мети, без якої виступ не може бути ефективним. Кінцева мета будь-якого виступу полягає у впливі на аудиторію у заздалегідь заданому оратором напрямі, якщо вона досягнута, то виступ можна вважати ефективним.

Водночас необхідно враховувати той факт, що публічний виступ не є одностороннім процесом, іншу його сторону становить аудиторія. Зрозуміло, що цілі оратора, його намір, задум, які виражені в промові, відіграють ключову роль у публічному виступі. Однак не можна забувати, що аудиторія також має свій намір, зацікавленість в участі у даному риторичному акті. Якщо слухач витрачає свій час і розумові зусилля на той чи інший виступ, значить він зацікавлений у цьому і має певну мету – отримати інформацію, сформувати думку – отримати задоволення тощо. Тому більш коректно визначити ефективність публічного виступу як ступінь реалізації своїх намірів зацікавленими сторонами цього процесу.

Оцінити ефективність мовлення з позиції оратора означає визначити, наскільки фінальний емоційний стан аудиторії та її ставлення до предмета мовлення співпали із задумом виступаючого. При цьому необхідно чітко уявляти задум оратора – його тезу та імператив. Відповідно ступенем прийняття аудиторією тези виступу буде оцінюватися ефективність аргументації мови. Якщо метою оратора, крім переконання в якомусь положенні, було спонукання до дії або формування деяких намірів, то ефективність мовлення повинна визначатися ступенем зміни психоемоційного стану аудиторії у ставленні до предмета промови.

Аналіз ефективності виступу з точки зору аудиторії полягає в оцінці того, наскільки промова даного оратора, ідеї, які їм запропоновані, виявилися доречними, наскільки виступ відповідав очікуванням і потребам даної аудиторії, іншими словами, наскільки доповідачем були враховані всі чинники, що можуть вплинути на контакт з аудиторією.

Отже, ефективність публічного виступу, насамперед, залежить від рівня підготовки особи, що виступає, тобто від вміння доцільно використовувати елементи, які визначають дієвість виступу:

o вербальну і невербальну поведінку;

o зміст і форму виступу;

o врахування чинників, що впливають на контакт з аудиторією та зворотний зв’язок з нею.

Досконале володіння технологіями виступу – це один з найважливіших елементів ефективності промови. Дослідження свідчать, що перших 11 секунд виступу достатньо, щоб слухачі оцінили, чи промовець приємний, компетентний і чи заслуговує на довіру. Враження аудиторії складають: на 7 % – слова, на 38 % – тон голосу та інтонація, 55 % – мова тіла (постава, міміка, погляд, жести) і зовнішній вигляд виступаючого. Отже, поведінка під час публічного виступу є важливим чинником впливу на аудиторію.

У таблиці наведено деякі вербальні та невербальні ознаки поведінки, що впливають на характер сприймання аудиторією особи виступаючого.

Таблиця




Дата добавления: 2014-12-15; просмотров: 107 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав