Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Види прав інтелектуальної власності України

Читайте также:
  1. VII. Антропологічний склад народів України
  2. Аварійно - рятувальні служби України.
  3. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  4. Автор об'єкта промислової власності має особисте немай­нове право на присвоєння свого імені або спеціальної назви розроб­леному ним об'єкту.
  5. Автори — творці об'єктів права інтелектуальної власності
  6. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  7. Адвокатура України у радянський період.
  8. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України
  9. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  10. Адміністративно-правовий статус Президента України

В Україні як і у всіх інших державах із системою прав власності романо-германського типу права на об’єкти права інтелектуальної власності (ОПІВ)

розділяються на дві групи: майнові й немайнові особисті. Майнові права надаються на усі ОПІВ, окрім наукових відкриттів. Немайнові особисті права передбачені на усі ОПІВ, окрім засобів індивідуалізації обігу та комерційних таємниць.

Найбільш типовим "набором" майнових прав інтелектуальної власності є: 1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності; 2) право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності; 3) право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання.

Право на використання об'єкта права інтелектуальної вл асності не має виключного характеру. Воно надається на усі ОПІВ, на які українським законодавством передбачені майнові права (за винятком наукового відкриття).

Право дозволяти використання об'єкта права і нтелектуальної власності передбачене українським законодавством на винахід, корисну модель, промисловий зразок, компонування інтегральної мікросхеми, сорт рослин, породу тварин торговельну марку, комерційну таємницю, об'єкти авторського права й суміжних прав. В усіх випадках це право є виключним.

Право перешкоджати неправомірному використанню об 'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі за бороняти таке використання надається на винахід, корисну модель, промисловий зразок, компонування інтегральної мікросхеми, сорт рослин, породу тварин, торговельну марку, комерційну таємницю, комерційне найменування, географічне зазначення, об'єкти авторського права й суміжних прав. Причому для останніх чотирьох груп об'єктів це право не є виключним.

Ненадання окремих майнових прав на деякі категорії ОПІВ пов'язане з особливостями створення останніх (цим пояснюється, наприклад, ненадання права дозволяти використання географічного зазначення) або їх нерозривним зв'язком з особою правовласника (творця) (наприклад, відсутність у власника комерційного найменування права дозволяти його використання іншим особам).

Законодавством також передбачається надання інших майнових прав інтелектуальної власності на окремі ОПІВ. Серед них, зокрема, можна виділити: право передавати на підставі договору право власності на ОПІВ (передбачене стосовно винаходу, корисної моделі, торговельної марки, промислового зразка, сорту рослин, компонування інтегральної мікросхеми); право проставляти попереджувальне маркування (надається на винахід (корисну модель), торговельну марку й географічне зазначення); право використовувати спеціальне позначення для сповіщення про виключні майнові права інтелектуальної власності (застосовується щодо об'єктів авторського права й суміжних прав, компонування інтегральної мікросхеми); право подати для офіційної публікації заяву про готовність надати дозвіл іншій особі на використання відповідного об'єкта (відкриту ліцензію) (надається на винахід, корисну модель, сорт рослин); право на офіційне загальнодоступне інформування інших осіб про передачу права власності або видачу ліцензії на використання (передбачене щодо винаходу, корисної моделі, промислового зразка, торговельної марки, компонування інтегральної мікросхеми тощо). На сорт рослин також передбачене право на поширення сорту рослин62.

Типовими особистими немайновими правами інтелектуальної власності в Україні є: 1) право на визнання людини творцем (автором, виконавцем, винахідником тощо) об'єкта права інтелектуальної власності та 2) право перешкоджати будь-якому посяганню на право інтелектуальної власності, здатному завдати шкоди честі чи репутації творця об'єкта права інтелектуальної власності. Такі права надаються на усі ОПІВ, стосовно яких передбачене існування немайнових особистих прав63.

На ряд ОПІВ законодавством передбачається надання інших немайнових особистих прав інтелектуальної власності. Так, авторам винаходів, корисних моделей, сортів рослин і порід тварин надається право на присвоєння свого імені (або іншої назви) створеному ними об'єкту. Таким правом користуються і також автори наукових відкриттів.

Авторам сортів рослин надаються особисті немайнові права
вимагати не розголошувати свого імені як автора сорту, в тому
числі не зазначати його в публікаціях, і вимагати зазначення
свого імені під час використання сорту, якщо це практично
можливо. Подібні права надаються авторам творів,
комп'ютерних програм і виконавцям. Авторам надається також
право обирати псевдонім у зв'язку з використанням твору та
право на недоторканість твору. Виконавці користуються також
правом вимагати забезпечення належної якості запису його
виконання і протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню
чи іншій суттєвій зміні виконання, що може завдати шкоди його
честі чи репутації.

Особисті немайнові права інтелектуальної власності належать творцеві об'єкта права інтелектуальної власності. Вони не залежать від майнових прав інтелектуальної власності й не можуть відчужуватися (передаватися), за винятками, встановле­ними законом.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав