Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Релевантність

Читайте также:
  1. Процес прийняття рішення і релевантність облікової інформації .

 

Корисність інформації для користувача інформаційної системи

В результаті використання ІС користувач має отримувати інформацію, що є корисною для виконання функцій управління і прийняття рішень. Корисність інформації прийнято оцінювати за тим ефектом, який ця інформація здійснює на результати управління.

 

Ознаки корисності інформації для користувача ІС

1. Своєчасність (Timeliness).

2. Достатність (Sufficiency).

3. Рівні деталізації та агрегації (Level of detail and aggregation).

4. Зрозумілість (Understandability).

5. Недопущення викривлення (Freedom from bias).

6. Релевантність (Decision relevance).

7. Зіставлюваність (Comparability).

8. Надійність (Reliability).

9. Надмірність (Redundancy).

10. Економічна ефективність (рентабельність) (Cost Efficiency).

11. Квантифікація (можливість кількісного вираження якісної інформації) (Quantifiability).

12. Прийнятність формату (Appropriateness of format).

Своєчасність

Своєчасність означає, що інформація має бути доступною для користувача до того моменту, поки вона для нього має значення.

Достатність

Достатність трактують, по-перше, як достатній обсяг вибірки для бажаної точності розв’язання завдань управління, і, по-друге, як достатньо довгий часовий горизонт для правильного оцінювання ефективності прийнятих рішень.

Рівні деталізації і агрегації

Найкращим вважають такий підхід до організації бази або сховища даних, який забезпечує доступ до зовсім незгрупованих даних. Система має забезпечувати зручний механізм вибору способу та рівню групування. Цю вимогу задовольняє технологія OLAP.

Зрозумілість

Для ефективного використання інформація має бути зрозумілою для користувачів. Вирішення цього питання полягає у спрощенні представлення даних в базі даних без втрати їх значення. Одним із аспектів зрозумілості даних є схема їх кодування.

Для забезпечення зрозумілості призначення полів необхідним є включення в систему електронного словника даних. Він має забезпечувати пояснення для всіх полів, а також для найменувань цих полів.

Недопущення викривлення

Дані у базі даних мають бути достатньо повними і репрезентативними, щоб правильно відображати суть економічного процесу.

Викривлення стосовно суті економічного процесу спричиняє проблеми: неможливість подання даних відносно часового горизонту, неможливість зіставлення даних або неможливість здійснення процедури відбору зразків даних.

Наприклад, якщо ІС має підтримувати маркетингові дослідження, то включення до бази даних ІС інформації тільки з одного регіону країни може негативно вплинути на результат.

Релевантність

Якщо дані доступні для користувача, то він може їх використовувати, незважаючи на їх доречність чи недоречність. Наприклад, багато користувачів, застосовуючи методи регресії, вводять у модель кожну змінну, яку вони тільки можуть подати в ній, сподіваючись на доречність цієї змінної в розв’язку задачі. Необхідно захистити користувачів від такого підходу та надавати їм лише ті дані, які можуть бути використані в моделі та дійсно будуть доречними для рішення.




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав