Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Технічні умови

Читайте также:
  1. Базисні умови поставки товару.
  2. Базисні умови постачання відповідно до правил “Інкотермс-2000”. Основні обов’язки сторін за базисом постачання
  3. Вибори і референдуми в Україні, їх види та умови проведення
  4. Види дієздатності та умови настання.
  5. Види уваги.Умови функціонування кожного з видів уваги
  6. Виникнення філософії та його передумови. 1 страница
  7. Виникнення філософії та його передумови. 2 страница
  8. Виникнення філософії та його передумови. 3 страница
  9. Виникнення філософії та його передумови. 4 страница
  10. Виникнення філософії та його передумови. 5 страница

Обов'язковою умовою для виробника продукції повинна бути наявність у нього нормативного документа на цю продукцію. Ця умова однаковою є для всіх суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних та юридичних осіб усіх форм власності. Термін "нормативний документ» означає відповідно до Закону України «Про стандартизацію»: документ, який установлює правила, загальні принципи чи характеристики різних видів діяльності або їх результатів. Цей термін охоплює такі поняття, як "стандарт", "кодекс усталеної практики" та "технічні умови". Також зазначено, що технічні умови - документ, який установлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процеси чи послуги. Коли виникає потреба в технічних умовах? З чим це пов’язано?

Будь-яка продукція повинна виготовлятися згідно до відповідних нормативних документів. Як уже відмічалося, існують державні, галузеві стандарти для кожного виду продукції, а також сфери її застосування. Але те, що загальноприйнято і єдине для всіх, може не влаштовувати. Це пов’язано з тим, що багато видів технологій в Україні застаріли і не актуальні на сьогодні, багато видів виробництва за кордоном активно вже тривалий час використовують нове обладнання, нові технології, нові підходи, нові матеріали. Саме в цьому випадку виникає питання у підприємців-виробників: як отримати технічний регламент для свого виробництва, з урахуванням особливостей свого виробництва? У цьому випадку приймається рішення про створення свого власного нормативного документа - Технічних умов. Власником Технічних умов є їх розробник. Тільки він може використовувати свій норматив, а також може дозволяти використовувати іншим виробникам, але тільки зі своєї згоди і з урахуванням висунутих своїх вимог. Технічні умови необхідно розробити та погодити в інстанціях, перелік яких залежить від сфери застосування та специфіки товару згідно з кодами УКТЗЕД та ДКПП.

Відповідно до ДСТУ 1.3:2004 «Національна стандартизація. Правила побудови, викладання, оформлення, погодження, прийняття та позначання технічних умов»: «3.11 … Технічні умови треба перевіряти регулярно, але не рідше одного разу на п`ять років після надання їм чинності чи останнього перевіряння, якщо не виникає потреби перевіряти раніше, у разі прийняття нормативно-правових актів, відповідних національних (міждержавних) стандартів та інших нормативних документів, якими регламентовано інші вимоги ніж ті, що встановлені в ТУ».

У технічних умовах (ТУ) установлюють вимоги до якості, виконання, розмірів, сировини, складаних одиниць, охоплюючи вимоги до фірмового знака, термінології, умовних познак, методів випробування (вимірювання, контролювання, аналізування), пакування, маркування та етикетування, а також визначають, за потреби, способи оцінювання відповідності встановленим обов'язковим вимогам.

Для виготовлення продукції або надання послуги на експорт суб'єкти господарювання можуть застосовувати чинні ТУ інших країн, якщо це зазначено в договорі (контракті), за умови дотримання обов'язкових вимог безпеки та охорони довкілля, і якщо вони не суперечать чинному законодавству України, щодо виготовлення, транспортування і зберігання на території України. За тих самих умов дозволено застосувати нормативні документи (НД) міжнародних чи регіональних організацій зі стандартизації, членом яких є Україна, а також інших міжнародних організацій, документи яких визнано Генеральною Угодою з тарифів та торгівлі Світової організації торгівлі.

Розробка, узгодження та реєстрація технічних умов проводиться згідно з вимогами стандартів: ДСТУ 1.3:2004 «Національна стандартизація. Правила побудови, викладу, оформлення, узгодження, прийняття та позначення технічних умов» та ДСТУ 1.5-2003 «Національна стандартизація. Правила побудови, викладу, оформлення та вимоги до змісту нормативних документів (ISO / IEC Directives, part 2, 2001, NEQ)». ТУ реєструють державні підприємства (ДП), які підпорядковано центральному органу виконавчої влади у сфері стандартизації і яким чинне законодавство надало право реєстрування за вибором підприємства-розробника продукції чи підприємства-власника ТУ. Створено Фонд технічних умов України, який з 1974 року веде ДП "Укрметртестстандарт".

Термін дії Технічних умов 5 років, після закінчення цього терміну вони підлягають перевірці та продовженню терміну дії. Позначення технічних умов здійснюється таким чином:

• індекс документа – «ТУ»;

• скорочена назва держави – «У»;

• код продукції за ДК 016 (три перші знаки);

• код підприємства (організації) власника ТУ згідно з "Єдиним державним реєстром підприємств і організацій України" (ЄДРПОУ) (вісім знаків);

• порядковий реєстраційний номер, що його надає власник ТУ (три знаки);

• рік прийняття (чотири знаки) для ТУ, прийнятих уперше чи на заміну чинних ТУ, - через двокрапку.

Приклад: ТУ У 27.1-21926977-001:2004

Контрольні запитання та завдання

1. Яка сутність технічного регулювання?

2. У чому полягає взаємозв’язок технічного регулювання та стандартизації?

3. Яка сутність технічних регламентів та мета їх застосування?

4. Які основні складові національного стандарту, як правило?

5. Яка структура та зміст позначень національного стандарту?

6. Перелічіть види стандартів відповідно до органу, який прийняв стандарт та охарактеризуйте їх.

7. Перелічіть види стандартів відповідно до об’єкта стандартизації та охарактеризуйте їх.

8. Що являють собою державні класифікатори?

9. Наведіть приклади використання державних класифікаторів у підприємницькій діяльності.

10. Що таке нормативний документ відповідно до Закону України «Про стандартизацію»?

11. Дайте визначення технічних умов.

12. Які фактори обумовлюють розробку та використання технічних умов.

13. Де повинні бути зареєстровані технічні умови?

14. Хто веде реєстр технічних умов?

15. Яким чином позначаються технічні умови?




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав