Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Організація стандартизації в рамках Європейського Союзу

Читайте также:
  1. lt;variant>разделении задачи на составляющие, в рамках которых осуществляется поиск наиболее рациональных идей
  2. АНАЛИТИЧЕСКИЕ ЗАДАЧИ ДЛЯ АНАЛИТИЧЕСКИХ ЦЕНТРОВ В РАМКАХ СРПР
  3. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  4. В рамках достижения единой цели существует объективная тенденция организации к созданию устойчивых объединений с соблюдением принципов соразмерности и пропорциональности.
  5. В рамках студенческой Олимпиады «CAD-OLYMP 2014» в Екатеринбурге
  6. В рамках «первого этапа обязательств» Киотского протокола с 2008 по 2012 г. можно проследить промежуточные результаты.
  7. В.Г. Афанасьєв називає наступні основні управлінські функції: вироблення і ухвалення управлінського рішення; організація; регулювання і корегування; облік і контроль.
  8. Варіант 4. МИТНЕ ПРАВО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ
  9. Віденська конвенція про право міжнародних договорів між державами та міжнародними організаціями або між міжнародними організаціями прийнята
  10. Вопрос 1. Осуществление предложения труда индивидом в рамках неоклассического подхода.

У березні 2008 року в силу вступила Угода про партнерство та співробітництво між Україною та Європейським Союзом. На етапі перебування України у статусі асоційованого члена ЄС повинно бути впроваджено не менше ніж 80% стандартів та вимог, які діють на території країн-членів співдружності з метою забезпечення формування єдиного нормативного простору і гармонізації національної бази стандартів з європейською. Тому більш детально розглянемо сутність європейської моделі стандартизації.

Європейський Союз є найбільшою групою незалежних держав у світі, який робить постійні зусилля для усунення технічних бар'єрів у торгівлі. Так, європейська стандартизація є ключовим інструментом для зміцнення єдиного ринку та підвищення конкурентоспроможності європейських компаній, тим самим створюючи умови для економічного зростання. Європейські стандарти є також цінним інструментом для полегшення прикордонної торгівлі - як у рамках єдиного ринку в Європі, а також з рештою світу. Вони скорочують непотрібні витрати для постачальників і покупців товарів та послуг - у державному та приватному секторах.

У Європі ці стандарти розроблені і узгоджені трьома офіційними європейськими організаціями у сфері стандартизації: Європейський комітет зі стандартизації (CEN), Європейський комітет з електротехнічної стандартизації (CENELEC) та Європейський інститут телекомунікаційних стандартів (ETSI).
Тісна співпраця між CEN і CENELEC була закріплена на початку 2010 року шляхом створення єдиного CEN-CENELEC Центра управління (CCMC) в Брюсселі.
Установлюючи єдині стандарти (CEN і CENELEC), які застосовуються на всій території єдиного європейського ринку:

· забезпечують захист прав споживачів,

· сприяють транскордонній торгівлі,

· забезпечують сумісність продуктів,

· заохочують інноваційну діяльність та технологічний розвиток,

· забезпечують захист навколишнього середовища.

Продукти і послуги, які відповідають цим європейським стандартам, можуть бути запропоновані і продані в усіх країнах-учасницях.
CEN і CENELEC об'єднують національні установи стандартів із 32 країн Європи. Ця мережа включає в себе бізнес-федерації, комерційні та споживчі організації, екологічні організації та інші громадські зацікавлені сторони. Більше 60 000 технічних спеціалістів з промисловості, науково-дослідних, наукових та інших фондів беруть безпосередню участь у роботі в області стандартизації.
CEN і CENELEC також співпрацюють з Міжнародною організацією зі стандартизації (ІСО) та Міжнародною електротехнічною комісією (IEC), щоб досягти угоди про загальні стандартів, які можуть бути застосовані у всьому світі, сприяючи тим самим міжнародній торгівлі. Європейські стандарти розробляються в глобальній перспективі. CEN підписав "Віденську угоду" з Міжнародною організацією зі стандартизації (ІСО), через яку європейські та міжнародні стандарти можуть розроблятися паралельно. Близько 30% європейських стандартів ідентичні стандартам ІСО. Ці стандарти EN ISO мають подвійну користь.

Європейський стандарт (EN) являє собою стандарт, який прийнятий однією із трьох офіційно визнаних європейських організацій зі стандартизації: CEN, CENELEC або ETSI. Він виробляється усіма зацікавленими сторонами на основі прозорої, відкритої процедури та на основі консенсусу.
Європейські стандарти є ключовим компонентом єдиного європейського ринку та являють собою одне з найважливіших питань для бізнесу.
Більшість європейських стандартів ініціюються бізнесом і розроблені у співпраці з іншими зацікавленими сторонами.

Європейська система стандартизації не має аналогів у світі. Після публікації європейського стандарту кожен орган національної стандартизації або комітет зобов'язаний відмовитися від виконання будь-якого національного стандарту, який конфліктує з новим європейським стандартом. Таким чином, один європейський стандарт набуває чинності національного стандарту у всіх 32 країнах-членах CEN та / або CENELEC.

Стандарти формуються на основі консенсусу між підприємствами, органами державної влади, споживачів і профспілки, через процес консультацій, організованих незалежним, визнаним органом зі стандартизації на національному, європейському та міжнародному рівні.

 

Контрольні запитання та завдання

1. Назвіть мету та необхідність застосування міжнародної стандартизації.

2. Наведіть визначення міжнародної та регіональної стандартизації, міжнародного стандарту.

3. Перелічіть провідні міжнародні та регіональні організації та опишіть їх функції.

4. Наведіть приклади участі України в роботі міжнародних та регіональних організацій зі стандартизації.

5. Охарактеризуйте пряме та непряме впровадження міжнародних стандартів

6. Назвіть систему класифікації для прийнятих і адаптованих міжнародних стандартів.

7. У чому полягає сутність впровадження європейських стандартів в Україні методом «обкладинки»?

8. Охарактеризуйте позначення міжнародного стандарту.

9. Назвіть основні європейські органи стандартизації.

10. Які задачі покладено на європейські стандарти?

11. У чому полягає особливість співпраці європейських органів стандартизації з міжнародними?

12. На яких принципах заснована робота з розробки європейських стандартів?




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 63 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав