Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ ПЕДІАТРІЇ ТА ДИТЯЧОЇ ППЄНИ.МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Читайте также:
  1. II подразделение — производство предметов потребления.
  2. II. Предмет, задачи физиологии растений
  3. II. Предметы ведомства и пределы власти волостного суда
  4. IV. Концептуальные подходы образовательных стандартов по предмету
  5. IV. Рекомендации по составлению рабочих программ учебных курсов, предметов, дисциплин (модулей) общеобразовательного учреждения
  6. Quot;Запишу-ка это ложкой", или Об игровом употреблении предметов от 2 до 8 лет
  7. Quot;Нематериальные активы - предметы лизинга".
  8. Quot;пейоративный выражение\" - это языковое выражение для обозначения определенного предмета, заведомо содержит его негативную оценку
  9. SURFER 7.04 В АРХЕОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ
  10. VI. Особенности ношения предметов формы одежды

Педіатрія - наука про здорову і хвору дитину, про закономірності, розвиток, причини і механізми захворювань, методику їх діагностики та лікування.

Педіатрія охоплює фізіологію, гігієну, дієтологію, патологію та лікування дитини від народження і до настання статевої зрілості.

Особливу увагу сучасна педіатрія приділяє питанням профілактики захворювань, гігієні дітей і підлітків. Тому працівники дитячих дошкільних закладів, які мають справу зі здоровими дітьми, повинні знати основні положення одного із розділів гігієни дітей і підлітків - дитячу гігієну.

Дитяча гігієна вивчає вплив факторів навколишнього середовища на розвиток і стан здоров'я дітей раннього і дошкільного віку. При цьому розуміється не тільки матеріальне середовище, яке оточує дитину, але й умови виховання та навчання. Я к наука, дитяча гігієна розробляє заходи, спрямовані на зміцнення здоров'я дітей, їх гармонійний розвиток і правильне виховання в дошкільному закладі.

Основна особливість дитячого організму полягає в тому, що він і це не досяг повної зрілості і знаходиться в процесі інтенсивного розвитку. На різних вікових етапах стан організму дитини різний, тому норми і рекомендації, які розробляє дитяча гігієна враховують особливості кожного вікового періоду і змінюються в зв'язку з ростом і розвитком дитини.

Уже з моменту появи дитини на світ вона потребує в гігієнічній організації навколишнього середовища. Причому на перших етапах її життя це завдання дитяча гігієна розділяє з педіатрією, яка також займається створенням необхідних умов для нормального розвитку дитини (догляд, вигодовування, фізичне виховання тощо).

Головна відмінність педіатрії від гігієни полягає в тому, що педіатрія, враховуючи фактори зовнішнього середовища, основну увагу і вплив спрямовує на конкретну дитину. Тоді як гігієна, враховуючи реакції окремих дітей на фактори середовища, діє на середовище, змінює його, виходячи з вікових особливостей і можливостей цілого дитячого колективу.

Одним із завдань педіатрії та дитячої гігієни є профілактика шхнорювань у дошкільних закладах. Щоб успішно здійснювати це завдання, необхідно добре знати причини виникнення захворювань у дітей, способи їх передачі, ознаки, за якими можна їх розпізнати.

Мета дитячої гігієни - створення найбільш сприятливих умов для взаємодії організму із середовищем шляхом гігієнічного нормування факторів оточуючого середовища та вироблення в організму здатності максимальної адаптації до різноманітних впливів.

Дитяча гігієна озброює працівників ДДЗ усіма необхідними нормативами і правилами, дотримання яких забезпечує успішне проведення навчально-виховної роботи.

У відповідності із завданнями, які ставляться перед педіатрією і дитячою гігієною, предметом їх вивчення є:

- анатомо-фізіологічні особливості дітей раннюю та дошкільного віку;

- здоров'я і фізичний розвиток;

- гігієна нервової системи й окремих органів; раціональний режим життя різних вікових груп (гігієнічна організація сну, прогулянок, ігор, занять і ін.); гігієна зору, дихання, травлення та інших органів і систем;

- фізичне виховання (організація ранкової гімнастики, фізкультурних занять, формування правильної постави, загарто-вування тощо);

- гігієнічні основи харчування як джерела здоров'я і нормального фізичного розвитку: розробка норм харчування, організація харчування в різних вікових групах, гігієнічні вимоги до продуктів харчування тощо;

- профілактика інфекційних хвороб;

- дитячий травматизм, перша допомога при нещасних випадках і травмах;

- гігієнічне виховання дітей, санітарна освіта батьків і персоналу;

- медичне обслуговування в дошкільному закладі;

- гігієна навколишнього середовища: природній і штучний мікроклімат, планування, будівництво й обладнання дошкільних закладів;

- гігієна предметів дитячого вжитку (іграшок, одягу, взуття, навчальних посібників, дидактичного матеріалу тощо).

Методи дослідження. Основним методом дослідження, який використовується в педіатрії та дитячій гігієні, є метод природного експерименту. Застосовуючи його, можна вивчати вплив як одного, так і цілого комплексу досліджуваних факторів зовнішнього середовища на організм дитини в конкретній життєвій ситуації і, спираючись на наукові дані, в подальшому правильно нормувати умови життя дітей.

Вивчення реакції організму у відповідь на досліджуваний фактор здійснюється за допомогою фізіологічних, біохімічних, клінічних та інших методик. Застосовується і порівняльний метод: при цьому вивчається або функція організму здорової та хворої дитини, або функціональна діяльність організму дитини в різні вікові періоди її життя.

Обробка отриманих даних здійснюється методом математичної статистики. Санітарно-статистичний метод широко використовуються педіатрією і дошкільною гігієною для вивчення динамічних зрушень у стані здоров'я та фізичного розвитку дітей, а також розробки стандартів.

Метод лабораторного експерименту застосовується в основному для уточнення і доповнення деяких даних, отриманих у природному і їїїенічному експерименті та клініці.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав