Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗВ'ЯЗОК ПЕДІАТРІЇ ТА ДИТЯЧОЇ ГІГІЄНИЗ ІНШИМИ НАУКАМИ

Педіатрія та дитяча гігієна тісно пов'язані й у своїх дослідженнях спираються на досвід і досягнення біології, медицини, педагогіки, психології та інших наук. Вікова фізіологія й анатомія служать природничо-науковою основою педіатрії і дошкільної гігієни. Знання вікової фізіології, законів вищої нервової діяльності дозволяють правильно підійти до розробки всіх питань гігієни навчально- виховного процесу дітей раннього та дошкільного віку.

Знання особливостей розвитку дитячого організму необхідне вихователеві при розробці та проведенні заходів з дошкільної гігієни, оскільки вихователь є основним носієм санітарно-гігієнічних навичок у своїх вихованців.

Діяльність є основним фактором розвитку організму, що росте. Його здоров'я визначається перш за все створенням сприятливих умов для різних видів діяльності в навчально-виховних закладах і вдома, раціональним харчуванням, правильним чергуванням праці й відпочинку, виконанням правил особистої гігієни, попередженням шкідливих звичок. Раціональний режим передбачає відповідність його змісту, організації та побудови певним гігієнічним принципам. Ці принципи зумовлені законами вищої нервової діяльності людини та анатомо-фізіологічними особливостями і психологічними можливостями організму дитини.

Перед дошкільним закладом стоїть надзвичайно важливе завдання - виховання всебічно розвиненої особистості. Щоб правильно й успішно виховувати і навчати, необхідно знати вікові особливості і можливості дітей, враховувати їх психічний і фізичний розвиток у різні вікові періоди життя.

Звичайно, кожен вихователь мусить чітко уявляти собі мету і завдання своєї педагогічної роботи, володіти достатніми знаннями і пм і 11 ними зі своєї спеціальності та добре володіти методами навчання і ми ховання дітей. Але, крім того, він повинен знати кожну дитину, яку він виховує, враховувати її сили і можливості, нахили й інтереси в і іроїіесі її розвитку.

Розробляючи гігієнічні заходи, спрямовані на попередження захворювань у дітей, педіатрія та дитяча гігієна спираються на дані інших наук: епідеміології, офтальмології, отоларингології та ін. Використовуючи ці дані, педіатрія та дитяча гігієна створюють сприятливі умови для розвитку дітей, які перенесли гострі інфекції та страждають функціональними відхиленнями і хронічними захворюваннями.

У розв'язанні ряду гігієнічних проблем планування, будівництва та благоустрою дошкільних закладів, зовнішнього і внутрішнього їх оформлення, дошкільна гігієна керується основними положеннями архітектури і будівництва.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав