Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методико-організаційні підходи гармонізації принципів бухгалтерського обліку та податкового законодавства

Читайте также:
  1. VIII. Правила обліку вакцин, анатоксинів та алергену туберкульозного
  2. Автоматизована (комп’ютерна) форма ведення бухгалтерського обліку
  3. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  4. Адаптація інституту державної служби до законодавства ЄС
  5. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства.
  6. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  7. Біохімічне обгрунтування принципів
  8. Вдосконалення виправно-трудового законодавства після його кодифікації.
  9. Вибір форми ведення бухгалтерського обліку
  10. Вивчення показників роботи і організації бухгалтерського обліку підприємства

Як у вітчизняній, так і в міжнародній практиці існують відмінності в принципах визнання доходів, витрат, результатів діяльності, регламентованих національним Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 «Податок на прибуток» (далі – П(С)БО 17) [58] та розділом ІІІ чинного Податкового Кодексу «Податок на прибуток підприємств» [39].

Реалії господарювання платників податку на прибуток підтверджують необхідність систематизованого, прозорого розкриття різниці в розмірах отриманих за відповідний період фінансового прибутку (збитку) та прибутку, що підлягає оподаткуванню відповідно до податкового законодавства. Суттєвим кроком вперед у розв’язанні цього завдання є розробка та затвердження Міністерством фінансів України Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці» (далі – Положення 212) [63].

Згідно Положення 212 доходи та витрати платника податку на прибуток формуються на основі аналітичних даних бухгалтерського обліку шляхом коригування доходів і витрат, визнаних у бухгалтерському обліку, на постійні та тимчасові податкові різниці.

Результати такого коригування є ґрунтовною перевіркою розрахунку прибутку до оподаткування і повинні здійснюватись підприємствами, зареєстрованими як платники податку на прибуток (крім суб’єктів малого підприємництва), на дату річної звітності.

Положення «Податкові різниці» не суперечить і не замінює Положення (стандарт) 17, яке залишається чинним, а доповнює його. Інформація, сформована про податкові різниці відповідно до Положення «Податкові різниці», розкриватиметься, насамперед, у Звіті про фінансові результати.

Положення 212 поширюється на всіх юридичних осіб, які згідно із законодавством є платниками податку на прибуток, за виключенням банків, бюджетних установ та суб’єктів малого підприємництва – юридичних осіб, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 розділу ІІІ Податкового кодексу України, та застосовують порядок спрощеного бухгалтерського обліку доходів і витрат, стосовно яких П(С)БО 25 встановлено спрощений порядок обліку доходів і витрат, а саме віднесення тих доходів і витрат, які не визнаються податковим законодавством безпосередньо до фінансових результатів після оподаткування.

Відповідно до Положення 212 постійна податкова різниця – це податкова різниця, яка виникає у звітному періоді та не анулюється в наступних звітних податкових періодах:

- постійна податкова різниця, що підлягає вирахуванню, – постійна податкова різниця, що призводить до зменшення податкового прибутку (збільшення податкового збитку) звітного періоду;

- постійна податкова різниця, що підлягає оподаткуванню, – постійна податкова різниця, що збільшує податковий прибуток (зменшує податковий збиток) звітного періоду;

Тимчасова податкова різниця – податкова різниця, яка виникає у звітному періоді та анулюється в наступних звітних податкових періодах.

При визначенні податкового прибутку (ПП) звітного періоду за даними бухгалтерського обліку обліковий прибуток (ОП), коригується на суму постійних податкових різниць (ПР) та частину суми тимчасових податкових різниць (ТР), що відноситься до звітного періоду:

 

ПП=ОП+(-) ПР+(-)ТР (5.1)

 

В обов’язковому порядку зазначені розрахунки повинні проводити підприємства за результатами діяльності 2012 року, тобто з 2013 року.

Концептуальні визначення П(С)БО 17 з узагальненням інформації на рахунках бухгалтерського обліку наведено в таблиці 5.1.

 

Таблиця 5.1

Загальні положення П(С)БО 17

  № з/п Основні положення Кореспонденція рахунків бух. обліку
Терміни Значення Дебет Кредит
         
1. Відстрочений податковий актив (рах.17) Сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню у наступних періодах унаслідок: - тимчасової податкової різниці, що підлягає вирахуванню; - перенесення податкового збитку, не включеного до розрахунку зменшення податку на прибуток у звітному періоді; - перенесення на майбутні періоди податкових пільг, якими скористатися у звітному періоді неможливо   641/п.п.
2. Відстрочене податкове зобов’язання (рах.54) Сума податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах з тимчасових податкових різниць, що підлягають оподаткуванню    
3. Відстрочений податок на прибуток Cума податку на прибуток, що визнана відстроченим податковим зобов’язанням і відстроченим податковим активом 17,54 641/п.п.
4. Обліковий прибуток (збиток) Сума прибутку (збитку) до оподаткування, визначена в бухгалтерському обліку і відображена в звіті про фінансові результати за звітний період, рядки 170 (175), 200 (205) Ф№2   Сума по кредиту (дебету) рах.79 за звітний період
5. Податковий прибуток (збиток) Сума прибутку (збитку), визначена за податковим законодавством об’єктом оподаткування за звітний період   Ряд. 07 Декларації з податку на прибуток
6. Поточний податок на прибуток   Сума податку на прибуток, визначена у звітному періоді відповідно до податкового законодавства.   981,17, 641/п.п.

 

Початковим етапом роботи по розкриттю у річній фінансовій звітності інформації про витрати, доходи, активи і зобов’язання з податку на прибуток є класифікація різниці між сумою облікового та податкового прибутку за елементами тимчасових та постійних податкових різниць.

Для цілей бухгалтерського обліку виділяються податкові різниці, які враховуються при визначенні податкового прибутку за звітний період:

· податкові різниці щодо доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг);

· податкові різниці щодо інших операційних доходів;

· податкові різниці щодо інших доходів;

· податкові різниці щодо собівартості реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг);

· податкові різниці щодо інших операційних витрат;

· податкові різниці щодо інших витрат;

· податкові різниці щодо надзвичайних доходів;

· податкові різниці щодо надзвичайних витрат.

Приклади постійних та тимчасових податкових різниць наведено в додатку Х.

 

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав