Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Мовна політика держави. Сфера науки, до якої входить це поняття

Читайте также:
  1. B. гомосфера
  2. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  3. I. Сфера застосування
  4. II. Сфера действий правил и их применение
  5. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  6. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  7. Quot;політика дешевих грошей".
  8. Адміністративні стягнення: поняття та види
  9. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ТА ОХОРОНИ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ
  10. Антиінфляційна політика держави

При розгляді проблем мовної політики й мовного планування, що потребують особливої уваги, необхідно, як справедливо зазначає німецька дослідниця Б.Шлібен-Ланґе, постійно пам’ятати, що будь-яке рішення щодо мови – це політичне рішення, яке має прийматися при одночасному врахуванні об’єктивних комунікативних потреб й механізму групової ідентифікації.

Що ж стоїть за терміносполуками „мовна політика” і „мовна політика держави”? І ще одне запитання: це точні (абсолютні) синоніми чи дещо відмінні поняття? „Соціолінгвісти,– пишуть В. І. Бєліков і Л. П. Крисін,– ставлять перед собою і таке завдання: регулювати розвиток і функціонування мови (мов), не покладаючись цілком на самоплин мовного життя”. На нашу думку, не самі соціолінгвісти регулюють розвиток і функціонування мови чи мов у суспільстві, а держава – її владні інститути. В іншому місці своєї книги (а це підручник для університетів Російської Федерації з соціолінгвістики) вони виправляють цю неточність: „Соціолінгвістична інформація є важлива при розробці проблем та практичних заходів, що становлять м о в н у п о л і т и к у держави”. (Чомусь слово „держави” розбивкою не виділено.) Одним із заходів мовної політики держави є регулювання мовних норм. Автори підручника слушно зауважують, що корисною й важливою підмогою при виконанні цього завдання є вивчення оцінок, які дають люди своїй або чужій мові, окремим мовним елементам. Мовці оцінюють одні й ті ж самі факти мовлення по- різному: одні люди, наприклад, легко сприймають нововведення, інші ж, навпаки, відстоюють традиційні способи висловлювання; одним до вподоби строгість іноземних наукових термінів, а їх опоненти обстоюють самобутність спеціальної термінології. Вивчення розбіжностей в оцінках мовних фактів дозволяє виділити соціально більш престижні й менш престижні форми мовлення, а це є немаловажним з точки зору перспектив розвитку мовної норми, її оновлення. Отже, у сферу компетенції мовної політика входить розробка лінгвістичних проблем, спрямованих на те, щоб управляти мовними процесами.

Сьогодні вже можна говорити про чітко окреслену предметну сферу політичної лінгвістики, яка включає в себе не тільки аналіз дискурсів і дискурсивних практик, але й широкий спектр проблем політичної мови, комунікацій, м о в н о ї п о л і т и к и, політико-правового режиму мовного життя суспільства. Основні цільові галузі нової субдисципліни:

– мовна політика і мовне планування;

– мова у процесі націєбудівництва;

– мова і символічна влада тощо.

Отже, питання про те, кому належить розглядувана цільова галузь – соціолінгвістам чи лінгвополітологам – залишається відкритим.

Закони про мови як один з інструментів мовної політики. Розмежування (основний зміст) понять „мовна політика” і „мовне будівництво”

Мовна політика вимагає особливої гнучкості й урахування багатьох чинників в умовах поліетнічних та багатомовних країн, де співвідношення мов за їхніми комунікативними функціями, за використанням у різних сферах соціального життя тісно пов’язане з механізмами поліетнічного управління, національної злагоди й соціальної стабільності. Одним з інструментів мовної політики є закони про мови. Їхня розробка в цілому – це компетенція юристів: саме вони мають чітко й несуперечливо формулювати положення, що стосуються, наприклад, статусу державної мови, її функцій, захисту монопольного використання державної мови в найважливіших соціальних сферах, регламентації застосування „місцевих” мов тощо. Проте цілком очевидно, що створити лінгвістично грамотні закони про мови можна лише на основі всебічного знання функціональних властивостей мови, ступеня розробки в ній тих або тих систем (наприклад, системи спеціальних термінологій, наукової мови, мови дипломатичних документів, офіційно-ділового спілкування тощо), більш або менш докладного уявлення про те, що може й чого не може певна мова в різноманітних соціальних і ситуативних умовах її застосування.

У державному регулюванні мовних процесів прийнято виділяти два напрямки – мовну політику і мовне будівництво. У фокусі мовної політики перебувають певні політичні цілі, які досягаються шляхом впливу на мовну практику, насамперед, забезпечення національної консолідації через розширення сфери впливу державної мови. Головним у мовній політиці є завдання сполучення захисту природного мовного середовища із забезпеченням належного культурного, інформаційного простору для розвитку усіх мов, що функціонують у державі. Як складова етнонаціональної політики, мовна політика спрямована на збереження міжгрупової рівноваги в суспільстві, забезпечення ефективного міжкультурного і міжмовного зв’язку, найсприятливіших умов для функціонування державної мови, дотримання прав мовних меншин. Мовне будівництво є частиною мовної політики і являє собою комплекс конкурентних заходів, що здійснюються на державному й регіональному рівнях. Це розробка національних програм вивчення мови на всіх рівнях освітньої системи, створення нормативних словників, удосконалення правописної системи тощо




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав