Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вступ до кримінології

Читайте также:
  1. A) добровольность вступления в брак и расторжения брака
  2. I. ВСТУП
  3. А) Вступительное слово.
  4. В) Порядок вступления в процесс.
  5. Вещь 20. Условия вступления
  6. Виды вступлений и заключений
  7. Вимоги до вступу
  8. Вимоги до рівня освіти вступників
  9. Во всякой замкнутой системе масса веществ, вступивших в реакцию, равна массе веществ, получившихся в результате реакции.
  10. Вступ в історію медицини. медицина первісного суспільства

Поняття кримінології. Предмет кримінології. Відмінність предмета вітчизняної кримінології від предмета кримінології США, ФРН, Японії. Система кримінології як науки.

Методологічні основи української кримінології. Соціологічний і юри­дичний підходи до дослідження кримінологічних проблем.

Місце кримінології в системі наук, її співвідношення з правовими і суспільними галузями знань. Міждисциплінарний, загальнотеоретичний, комплексний характер кримінології.

Теоретичне і практичне значення кримінології, використання кримінологічних знань в органах внутрішніх справ. Кримінологія і профілактика злочинів як навчальна дисципліна в вузах МВС України.

Тема 2

Історія кримінології

 

Витоки кримінології. Середньовічна практика впливу на злочинність. Класична школа кримінального права: наукові шукання Беккаріа; ідеї Говарда про гуманізацію покарання; караючий імператив Канта; принципи законодавства за Бентамом; впровадження Фейєрбахом ідей класичної школи у практиці кодифікації.

Перші статистичні дослідження злочинності (А.Геррі, А.Кетле). Антропологічний підхід до вивчення злочинця. Кримінальна соціологія. Позитивний напрямок науки про злочинність. Злочинність як виродження соціального організму. Соціальна дезорганізація (Е. Дюркгейм).

Концепції розумової недостатності злочинців. Концепції конституційної схильності до злочину. Пошуки гену злочинності. Клінічна кримінологія. Психоаналітичні концепції причин злочинності. Соціобіологічна теорія деструктивності, теорія стигми, теорія диференціальної асоціації та інші соціологічні підходи.

Радикальна кримінологія

Тема 3

Злочинність та її показники

Уявлення про злочинність як про один із видів поведінки, що відхиляється від норми. Поняття злочинності, її кримінологічні ознаки. Співвідношення злочинності і злочину.

Якісні і кількісні показники злочинності. Стан злочинності. Рівень злочинності. Структура, характер, динаміка і «географія злочинності». Соціальні наслідки («ціна») злочинності. Обставини, що впливають на зміну параметрів злочинності.

Латентна злочинність. Види латентності злочинів. Диференціація злочинів у залежності від ступеня їх латентності. Засоби виявлення латен­тних злочинів і їх використання в практиці органів внутрішніх справ.

Стан злочинності в Україні. Тенденції і особливості сучасної злочин­ності. Порівняльна характеристика злочинності в Україні та інших держа­вах.

 

Тема 4




Дата добавления: 2014-12-18; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав