Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Будова тканин овочів та плодів

Читайте также:
  1. Будова активно-пасивного рахунка
  2. Будова нагрівальних елементів
  3. Будова нагрівальних елементів
  4. БУДОВА ОКА
  5. Будова таза
  6. Видільні (секреторні) тканини
  7. Виробництво напівфабрикатів з овочів
  8. Відбудова і розвиток промисловості
  9. Відбудова народного господарства в Україні після Великої Вітчизняної війни. Друга радянізація західноукраїнських земель.

Тканина (м'якоть) овочів і плодів складається з тонкостінних клітин, розростаються приблизно однаково в усіх напрямках. Таку тканину називають паренхімної. Вміст окремих клітин представляє собою напіврідку масу - цитоплазму, в яку занурені різні клітинні елементи (органел-ли) - вакуолі, ядра, пластиди та ін (рис. 15).

Вакуоля розташована в центрі клітини і є самим великим елементом. Вона являє собою своєрідний бульбашка, заповнений рідиною, в якій розчинені живильні речовини, - клітинним соком. Тонкий шар цитоплазми з іншими органелами займає в клітці пристенное становище.

Всі органели клітини відділені від цитоплазми мембран а-м і. Вакуолі оточені простий (елементарної) мембраною, званої тонопластом. Поверхня ядер, пластид і інші цитоплазматичних структур покрита подвійною мембраною, що складається з двох рядів простих мембран з проміжком між ними, заповненим рідиною типу сироватки.

Цитоплазма на кордоні з клітинною оболонкою покрита, як і вакуоль, простий мембраною, званої плазмалеммой. Зовнішню кордон плазмалемми можна побачити під час розгляду під мікроскопом препаратів рослинної тканини, оброблених концентрованим розчином кухонної солі. Внаслідок різниці між осмотичним тиском всередині клітини і поза її відбувається перехід води з клітини в навколишнє середовище, викликає плазмоліз - відділення цитоплазми від клітинної оболонки.

Мембрани регулюють клітинну проникність, вибірково затримуючи або пропускаючи молекули і іони тих чи інших речовин у клітину і за її межі. Мембрани перешкоджають також змішування вмісту двох сусідніх органел. Окремі речовини переходять з одних органел в інші лише в строго певних кількостях, необхідних для протікання фізіологічних процесів в тканинах.

Кожна клітина покрита оболонкою, яка представляє собою первинну клітинну стінку (див. с. 80). На відміну від мембран вона характеризується повною проникністю. Оболонки кожних двох сусідніх клітин скріплюються за допомогою так званих серединних пластинок, утворюючи остов паренхімної тканини. Тому часто клітинними стінками називають не тільки оболонки клітин, але і оболонки клітин разом зі серединними пластинками.

Контакт між вмістом клітин здійснюється через плазмодесми, які представляють собою тонкі протоплазма-тичні тяжі, що проходять через оболонки.

Поверхня окремих екземплярів овочів та плодів покрита покривною тканиною - епідермісом (плоди, наземні овочі) або перідермой (картопля, буряк, ріпа). Покривні тканини зазвичай мають знижену харчову цінність, і при переробці більшості овочів і деяких плодів їх видаляють.

Свіжі овочі і плоди відрізняються значним вмістом води (від 75 до 95%), тому всі структурні елементи їх паренхімної тканини в тій чи іншій мірі гідратованих. Здатність тканин овочів та плодів зберігати форму і певну структуру при відносно високому вмісті води пояснюється присутністю в них білків і вуглеводів, здатних утримувати значну кількість вологи. Це забезпечує досить високу тургорное тиск у тканинах. Тургорное тиск може знижуватися, наприклад, при зів'яненні або підсиханні овочів та плодів або зростати, що спостерігається при зануренні їх у воду. Це властивість овочів та плодів враховують при їх кулінарної переробки. Так, картопля і коренеплоди з ослабленим тургором перед механічним очищенням замочують з метою скорочення часу обробки і зниження кількості відходів.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 70 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав