Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Університетські заходи щодо сприяння працевлаштуванню

Читайте также:
  1. D) — преференційні тарифні заходи, що містяться в угодах, які ЄС уклав з певними країнами або територіями за межами митної території ЄС або групами країн чи територій.
  2. Антиінфляційні заходи держави
  3. Види юридичної відповідальності. Заходи юридичної відповідальності
  4. Виховні заходи
  5. Завданням якої організації є розвивання міжнародного співробітництва у сфері освіти, науки і культури з метою сприяння досягнення міцного миру?
  6. Загальні заходи профілактики щодо безпечних умов праці
  7. Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату.
  8. Засоби та заходи грошово-кредитної політики
  9. Заходи безпеки при експлуатації виробничих об,єктів і захист працівників від травмування
  10. Заходи безпеки у надзвичайних ситуаціях

Ректорат пильну увагу приділяє заходам, що проводяться з метою вирішення проблем працевлаштування випускників. Це організація та щорічне проведення Дня кар’єри, міжнародної науково-практичної конференції, ярмарок вакансій, зустрічей студентів випускних курсів за заявками роботодавців, конкурсу бізнес-проектів, Ярмарку ідей, ділової гри «Моя компанія», майстер-класів кращих студентів тощо.

Детально познайомимося з вищеозначеними заходами. «День кар'єри» - це масштабний соціально-економічний проект, який сприяє встановленню прямих контактів між випускниками та роботодавцями. Вперше День кар'єри був проведений у 2005 році за ініціативи ректора університету Шубіна О.О. Необхідно відзначити зацікавленість у цьому заході, як з боку студентів, так і з боку роботодавців. Студенти заздалегідь готуються, складають особисте резюме. Роботодавці, також з усією відповідальністю намагаються презентувати своє підприємство і запропонувати студентам програми стажування та наявні вакансії.

День кар’єри проходить у сьомому навчальному корпусі спортивній залі європейського рівня. На цьому заході роботодавці розміщують на банерах, стендах, в буклетах та інших роздаткових матеріалах інформацію про свої підприємства та вільні місця для працевлаштування. Студенти випускних курсів мають можливість на цьому заході особисто заповнити анкету, залишити резюме, пройти співбесіду як здобувач на наявні вакансії.

В свою чергу керівники структурних підрозділів та викладачі університету роблять для роботодавців презентаційну виставку спеціальностей, за якими ведеться підготовка фахівців.

За підсумками Дня кар'єри проводиться засідання круглого столу, в якому беруть участь студенти випускних курсів, органи студентського самоврядування, керівництво університету (ректор, перший проректор, директори інститутів, декани факультетів, завідувачі кафедр) та керівництво підприємств-роботодавців. На засіданні круглого столу обговорюються проблемні питання підготовки та працевлаштування випускників ДонНУЕТ. Такі зустрічі дозволяють розробити комплекс заходів щодо удосконалення системи підготовки та працевлаштування майбутніх спеціалістів з урахуванням тенденцій ринку праці та вимог роботодавців.

Про значимість вирішення задач пов’язаних з працевлаштуванням випускників вищих навчальних закладів свідчить факт проведення на базі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми та перспективи працевлаштування випускників вищих навчальних закладів». За поданням Міністерства освіти і науки України не випадково місцем для проведення такої конференції було обрано ДонНУЕТ, як вищий навчальний заклад, де зусиллями багатьох поколінь вчених створено найбільший в регіоні науковий потенціал у галузі економіки, торгівлі і харчових технологій. Проведення такої конференції це безумовно важливий і необхідний захід в умовах реформи вищої освіти, переорієнтації ринку освітніх послуг на потреби ринку праці, налагодження алгоритму взаємодії між ключовими суб’єктами: роботодавцями, вищими навчальними закладами, випускниками і державою. На цій конференції розглядаються питання стосовно формування ефективної взаємодії ринку праці і вищої освіти в умовах інноваційного розвитку економіки України, правових аспектів регулювання працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, соціального партнерства в системі трудових відносин молодих фахівців і роботодавців та багато інших.

Ярмарок вакансій та зустрічі студентів випускних курсів за заявками роботодавців це персональні зустрічі представників роботодавців з молодими фахівцями. Вони проводяться за ініціативою підприємств, організацій, установ. Приводом таких контактів є відкриття нових або дочірніх підприємств, розширення існуючих. Заходи відбуваються в університеті або в приміщеннях роботодавців.

Залучення кафедрами університету студентів до розробки бізнес-проектів, ділової гри «Моя компанія», участі в ярмарку ідей дозволяють роботодавцям зробити відбір в компанію найбільш талановитої креативної молоді. Адже тематика робіт студентів присвячена вирішенню широкого кола питань, що є нагальними для сучасної господарчої, економічної та соціальної сфер життя регіону та держави в цілому. У цих заходах роботодавці беруть участь в якості гостей та входять до складу журі.

Щоб створити узагальнений прогноз, відстежити кар'єру своїх випускників необхідні постійні тісні зв'язки між університетом та випускниками. Такі зв'язки дозволять не тільки працевлаштовувати випускників, але й проводити аналіз їх кар'єрного зростання. Моніторинг кар'єри випускника в свою чергу більш адекватно відбиває тенденції, які складаються на ринку праці та ринку освітніх послуг, і своєчасно реагувати на них. Тому ректорат і відділ кар'єри ДонНУЕТ звернулися з пропозицією до провідних підприємств щодо моніторингу кар'єрного росту своїх випускників. Розроблена анкета, яка дозволяє відстежувати кар'єру випускників і враховувати побажання щодо удосконалення підготовки майбутніх фахівців.

На усіх вищеозначених заходах особлива увага приділяються моніторингу роботодавців стосовно кар’єри випускників минулих років. Такий моніторинг дозволяє аналізувати тенденції, які складаються на ринку праці та ринку освітніх послуг, і своєчасно враховувати їх при формуванні навчальних програм підготовки фахівців. Оцінка успішності випускників передбачена за такими критеріями як кар'єрне зростання і рівень заробітної плати. Умови конкуренції на ринку праці для молодих спеціалістів з вищою освітою спонукають університет до пошуку нових форматів роботи в системі "вищий навчальний заклад-роботодавець".

Також відділ кар’єри спільно зі студентами щорічно в телефонному режимі здійснює моніторинг випускників. Отримана інформація має за мету від слідкувати як склалося професійне життя випускника та змусити студента замислитися стосовно свого майбутнього працевлаштування.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав