Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема1. Практикум. Политическая карта мира.

Читайте также:
  1. II. ФИЛОСОФИЯ ДРЕВНЕГО МИРА.
  2. III.9. Католическая церковь: структура и политическая роль
  3. LINUX|| Управление памятью в ОС Linux. Карта памяти
  4. Антропологический состав населения мира.
  5. Архитектура. Новые архитектурные элементы. Свод, Арка. Развитие реалистического отражения мира.
  6. Балльно-рейтинговая карта дисциплины
  7. Белорусская философия и общественно-политическая мысль.
  8. БИЛЕТ№46. Краткая история развития органического мира.
  9. В г. Карталы
  10. Внешнеполитическая стратегия Японии на современном этапе (японо-американские и российско-японские отношения).

Завдання 1. У 9 місячної дитини висока температура, кашель, задишка. Хворіє 5 днів після контакту з хворим на ГРВІ. Стан дитини тяжкий. Температура 380 С, ціаноз носогубного трикутника. ЧД – 54/хв, роздування крил носа при диханні. Перкуторно над легенями вкорочення звуку справа нижче кута лопатки, над іншими ділянками – тимпанічний відтінок звуку. При аускультації: дрібнопухирчасті вологі хрипи з обох боків, більше справа.

  1. Які зміни можливо очікувати при рентгенографії легень
  2. Алгоритм вибору стартового антибіотика
  3. Еталон відповіді
  4. Вогнищеві тіні різних розмірів розміщені локалізовано. При сегментарній пневмонії – гомогенна тінь з чіткими контурами в межах сегменту.
  5. При встановленні діагнозу «пневмонія» негайно призначається антибактеріальна терапія. Вибір стартового антибіотика проводиться з урахуванням імовірного збудника (за показниками віку дитини, місця й часу захворювання, передбачуваного імунодефіциту та інших модифікуючих факторів). В даному випадку: амоксіцилін клавуланат, при неефективності заміна: цефуроксим, цефазолін.

 

 

Завдання № 2. У дитини 4,5 місяців на тлі катаральних явищ з'явилися ознаки дихальної недостатності: періоральний ціаноз, напруження крил носа, частота дихання – 80 за хв., частота серцевих скорочень – 140 за хв. Над легенями – перкуторний звук з тимпанчним відтінком, аускультативно – жорстке дихання, дрібноміхурцеві хрипи над лівою легенею. Запідозрено пневмонію.

  1. Яке дослідження слід провести для верифікацї діагнозу.

Проведіть д иференційну діагностик

Еталон відповіді:

  1. Рентгенографія органів грудної клітки
  2. Диференційна діагностика з бронхітом, бронхіолітом

у

 

Завдання № 3. Хвора 2-х років 10 місяців, мати відмічає приступоподібний кашель, підвищення температури до 380С. При кліничному обстеженні відмчається задишка змішаного характеру, перкуторно – над легенями коробковий звук, аускультативно – жорстке дихання, сухі свистячі та вологі середньоміхурцеві хрипи. В гемограмі – помірна лейкопенія, відносний лімфоц

итоз. Запідозрено гострий обструктивний бронхіт.

 

  1. Доповніть дані фізікального обстеження що дозволять провести диференційну діагностику з пневмонією
  2. Які дані рентгенограми дозволять провести диференційну діагностику з пневмонією.

 

Еталон відповіді:

  1. При огляді – здута грудна клітка, горизонтальне розміщення ребер.
  2. На рентгенограмі органів грудної клітки – розрідження легеневою малюнку в латеральних відділах легенів та згущення в медіальних (прихована емфізема)

 

Завдання № 4. Костя 7 років хворіє четвертий день. Захворювання почалося гостро з підвищення температури до 39,10С. Пізніше з'явився сухий кашель, що супроводжувався болючістю в правих бічних відділах грудної клітки. На тлі лікування кашель стал вологий. В аналізі крові: лейкоцитоз, нейтрофільоз, зсув вліво, прискорене ШОЄ. Встановлено діагноз – пневмонія.

 

  1. Назвіть основні групи антибіотиків, що можуть бути використані у ранжированій послідовності.
  2. Назвіть основні групи препаратів, що використовуються в терапії кашлю

 

Еталон відповіді:

1. Напівсинтетичні пеніціліни, напівсинтетичні пеніціліни з клавулановою кислотою, цефалоспорини, макроліди, аміноглікозиди ІІ – ІІІ поколінь, похідні метронідазолу, фторхінолони (дітям з 12 років)

2. При плануванні лікувального комплексу лікар аналізує склад чотирьох основних груп препаратів:

А. Протикашльові препарати:

- центральної дії (наркотичні та ненаркотичні)

периферичної дії

Б. Відхаркувальні препарати:

- резорбтивної дії

- рефлекторної дії

С. Муколітики

Д. Комбіновані препарати

 

Завдання № 5. Кирило, 12 років, знову надходить на стаціонарне лікування через 48 годин після виписки (лікувався з приводу гострого синуїту.) Відзначаються симптоми вираженої інтоксікації, дихальна недостатність, у загальному аналізі крові високий лейкоцитоз (50 • 10 9/л). На рентгенограмі осередкова зливна інфільтрація середньої щільності у вигляді промінистості, без чітких меж, із дрібним множинними порожнинами деструкції, інтерстиціальна реакція.

 

  1. Встановіть діагноз згідно класифікації
  2. Тактика ведення хворого.

 

Еталон відповіді:

1. Пневмонія, нозокоміальна, гостра, сегментарна, ускладнена легенево-гнійним процесом.

2. Згідно наказу № 18 від 13.01.2005 року при назокоміальній пневмонії слід використовувати комбінацію β-лактамів з аміноглікозидами II – III генерації або з фторхінолонами за життєвими показниками. Лікування токсикозу – дезінтоксикаційна терапія. Терапія дихальної недостатності. За хворим з бактеріальною деструкцією легень спостерігають спільно педіатр і дитячий хірург.

 

 

Завдання № 6. Сашко, 4 років, надходить у стаціонар зі скаргами на утруднене дихання, підвищення температури до 38,40С. Об'єктивно: частота дихання 44 у хв., частота серцевих скорочень 105 у хв. Шкірні покриви бліді, відзначається ціаноз носогубного трикутника. В акті дихання бере участь допоміжна мускулатура. Над легенями коробковий відтінок перкуторного звуку, дифузні сухі свистячі і різнокаліберні вологі хрипи. Спадковість, алергологічний анамнез обтяжені.

  1. Які дослідження необхідно провести для диференційної діагностики гострого бронхіту та пневмонії.

З чим ще слід провести диференційну діагностику

  1. .

 

Еталон відповіді:

  1. Рентгенограма органів грудної клітини, загальний аналіз крові
  2. З бронхіальною астмою: алергообстеження, імунограма з визначенням рівня Jg E крові, імунорегуляторного індексу.
  3. Завдання № 7. Даша 9 років, захворіла через 10 днів після спалаху гострого респіраторного захворювання в класі. Початок захворювання поступовий. Спочатку з'явилися катаральні симптоми: захриплість голосу і нав'язливий кашель з незначною кількістю мокротиння. У загальному аналізі крові лімфоцитоз. На рентгенограмі органів грудної клітки негомогенна, двобічна асиметрична інфільтрація.

 

  1. Вкажіть найбільше ймовірного збудника виникнення пневмонії у Даші
  2. Тактика ведення хворого

 

Еталон відповіді:

1. Мікоплазма пневмонії. Етіологічний діагноз виставляється на основі бактеріологічного та серологічного обстеження харкотіння та крові.

2. Антибактеріальна терапія макролідами: азитроміцин (сумамед), спіраміцин (роваміцин)

 

 

Завдання № 8. До дитини 8 років викликаний сімейний лікар у зв'язку з підвищенням температури до 380С, кашлем, відсутністю апетиту. Об'єктивно: шкіряні покриви бліді, задишка в покої, співвідношення пульсу та частоти дихання 2,5:1, періорбітальний ціаноз над легенями праворуч ясний легеневий звук, ліворуч притуплення перкуторного звуку в нижньоаксилярних відділах, тут же вислуховуються крепитуючі хрипи. Запідозрено пневмонію

 

  1. Які дослідження необхідно провести для постановки остаточного діагнозу

Показання до госпіталізації при пневмоніях у дітей

 

Еталон відповіді:

 

  1. Загальний аналіз крові, посів макротиння на флору та чутливість, рентгенограма органів грудної клітки в прямій і бічній проекції
  2. Вік до 3-х років

Ускладнений перебіг захворювання

Дихальна недостатність 2-3 ступеня

Несприятливий преморбідний фон (анемія, гіпотрофія)

Наявність супутніх хронічних захворювань

Наявність вроджених вад розвитку

За несприятливих соціально-побутових умов

 

Завдання № 9. Дитина, 2,5 років, захворіла гостро з гавкаючого кашлю, помірних виділень з носу, температури 380С. В першу добу захворювання прокинулась вночі від грубого кашлю, задишки інспіраторного характеру, що спостерігається, як при збудженні, так і у спокої. У диханні бере участь допоміжна мускулатура, відмічається нерізке западання поступливих місць грудної клітки та епігастрію, періоральний ціаноз, блідість, тахікардія. Дитина щеплена за віком. Запідозрено гострий ларинготрахеобронхіт.

 

  1. Яка ступінь дихальної недостатності відмічається у дитини.
  2. Класифікація дихальної недостатності у дітей раннього віку.

 

Еталон відповіді:

  1. Дихальна недостатність 2 ступеня
  2. 1-ступінь – задишка, тахікардія при фізичному навантаженні (грудне вигодовування, крик, хвилювання). Парціальний тиск кисню в артеріальній крові – 80-65 мм рт.ст.

2-ступінь – задишка, тахікардія в спокої, значне її посилення при фізичному навантаженні. Незначний ціаноз губ, акроціаноз. Роздування крил носа, втягування міжреберних проміжків при диханні. Дитина млява, дратлива. Парціальний тиск кисню в артеріальній крові –65-50 мм рт.ст.

3-ступінь – задишка до 80-100 дихань за хвилину в спокої. Загальний ціаноз шкіри, слизових. В акті дихання беруть участь допоміжні м'язи. Може розвинутися гіпоксична енцефалопатія (порушення свідомості, судоми). Парціальний тиск кисню в артеріальній крові – нижче 50 мм рт.ст.

 

Завдання № 10. У 3-місячної дитини на фоні субфебрильної температури тіла і риніту спостерігається блідість, ціаноз носогубного трикутника, виражена задишка експіраторного характеру, здута грудна клітка, сухий кашель, участь допоміжної мускулатури в акті дихання. Перкуторно над легенями коробковий звук, при аускультації – на фоні подовженого видиху – розсіяні сухі та дрібноміхурцеві вологі хрипи з обох боків. На рентгенограмі грудної клітки спостерігається посилення легеневого малюнку, підвищення прозорості легень за рахунок обтураційної емфіземи.

 

  1. Встановить діагноз
  2. Визначте загальні принципи терапії дихальної недостатності

 

Еталон відповіді:

  1. Гострий бронхіоліт
  2. Аеротерапія (оксигенотерапія), підтримування вільного проходження дихальних шляхів, поліпшення гемодинаміки.

 

 

 

 

-

 

 

  1. .

 

 

Тема1. Практикум. Политическая карта мира.

Задание 1. В начале ХХI в. на политической карте мира насчитывается сле­дующее количество государств и несамоуправляющихся территорий: 120, 185, 230, 265, 300. Укажите правильный ответ.

Задание 2. Укажите, какие из перечисленных ниже стран входят одновремен­но в первую десятку стран мира по размерам территории и по численности на­селения:

1) Россия; 2) ФРГ; 3) Индия; 4) Индонезия; 5) Пакистан; 6) Китай; 7) Нигерия;

8) Бразилия; 9) Мексика; 10) Австралия.

Задание 3. Укажите, какие из перечисленных ниже государств расположены на островах и архипелагах:

1) Великобритания; 2) Исландия; 3) Эстония; 4) Кувейт; 5) Шри-Ланка; 6) Ин­донезия; 7) Мадагаскар; 8) Танзания; 9) Куба; 10) Кирибати.

Задание 4. Подчеркните названия государств, не имеющих выхода к открытому морю:

1) Боливия; 2) Венгрия; 3) Замбия; 4) Израиль; 5) Мали; 6) Монголия; 7) Укра­ина; 8) Узбекистан; 9) ФРГ; 10) Швейцария.

Как такое положение сказывается на их социально-экономическом развитии?

Задание 5. Заполните таблицу, используя приведенные ниже географические названия и числа: Бразилия, Испания, Мадрид, Пакистан, Претория, 39, 42, 156, 804, 1221, 8512:

 

  Страна Площадь, Население, Столица
    тыс. км2 млн чел.  
1.        
2.       Исламабад
3. ЮАР I    
4.        

Задание 6. Подберите пары по принципу «страна-столица»:

 

1. Австралия а) Алжир
2. Алжир б) Бангкок
3. Белоруссия в) Богота
4. Венесуэла г) Дамаск
5. Кения д) Канберра
6. Колумбия е) Каракас
7. Норвегия ж) Минск
8. Сирия з) Найроби
9. Таиланд и) Осло
10. Чехия к) Прага

Задание 7. Укажите, к какому из следующих типов относится большинство стран мира:

1) к экономически развитым;

2) к развивающимся;

3) к странам с переходной экономикой.

 

Задание 8. Укажите в предложенном списке столицы государств, входящих в состав «большой восьмерки»:

1) Рим; 2) Мадрид; 3) Лондон; 4) Брюссель; 5) Варшава; 6) Москва; 7) Дели; Вашингтон; 9) Оттава; 10) Канберра.

 

Задание 9. Укажите, какие из перечисленных ниже стран относятся к странам «переселенческого» капитализма:

1) Турция; 2) Израиль; 3) Канада; 4) Бразилия; 5) Австралия.

 

 

Задание 10. Определите, к какой из подгрупп развивающихся стран относятся следующие государства:

1) Бангладеш; 2) Бразилия; 3) Индия; 4) Кувейт; 5) Непал; 6) Объединенные

Арабские Эмираты; 7) Малайзия; 8) Сомали; 9) Таиланд; 10) Эфиопия.

Ответ дайте по следующей форме:

Ключевые страны _______________________________________________________________

Новые индустриальные страны____________________________________________________

Нефтедобывающие страны ________________________________________________________________ _

Наименее развитые страны________________________________________________________

 

Задание 11. Укажите, какие из следующих регионов мира выделяются по количеству «горячих точек»:

 

1) Западная Европа; 2) Юго-Западная Азия; 3) Южная Азия; 4) Юго-Восточная Азия; 5) Восточная Азия; 6) Северная Африка; 7) Африка к югу от Сахары; 8) Северная Америка; 9) Латинская Америка; 10) Австралия и Океания.

 

Задание 12. Ниже приводится ряд утверждений, относящихся к форме прав­ления стран мира. Определите, какие из них правильные, а какие - нет.

1.В республиках и конституционных монархиях законодательная власть принадлежит парламенту, а исполнительная - правительству.

2.Верховная власть в монархиях передается по наследству.

3.Республик в мире меньше, чем монархий.

4.Среди монархий современного мира преобладают империи.

Задание 13. Подчеркните страны, имеющие республиканскую форму правления: 1) Австрия; 2) Армения; 3) Бельгия; 4) Великобритания; 5) Египет; 6) Мексика;

7) Нидерланды; 8) Турция; 9) Франция; 10) Япония.

 

Задание 14. Нанесите цветом на контурную карту (рис. 1) страны с монархи­ческой формой правления. Выделите среди них:

конституционные монархии______________________________________________

абсолютные монархии______________________________________________________

Охарактеризуйте и объясните распределение их по крупным регионам мира.

Какие из них являются империями, королевствами, герцогствами, султанатами, эмиратами?

Задание 15. Дополните следующие предложения:

1. Государство, в котором действует единая законодательная, исполнительная и судебная власть, называется _ _______________________________________________

2. Государство, в котором наряду с едиными властями существуют отдельные территориальные единицы, имеющие собственную законодательную, исполнительную и судебную власть, называется _______________--------------------------------------______________

Задание 16. Нанесите штриховкой на контурную карту (см. рис. 1) страны, имеющие федеративное административно-территориальное устройство. Определи­те, какие из них относятся к экономически развитым, а какие - к развивающим­ся странам.

Задание 17. В Содружество стран, возглавляемое Великобританией, входят 53 страны. Подчеркните те из перечисленных ниже стран, которые являются членами этого Содружества:

1) Индия; 2) Иран; 3) Канада; 4) Мадагаскар; 5) Нигерия; 6) Новая Зеландия; Пакистан; 8) США; 9) Швеция; 10) Шри-Ланка.

Что нужно вспомнить, чтобы ответить на этот вопрос?

Задание 18. Выберите одну из стран, играющих важную роль в мировой по­литике. Дайте письменную характеристику ее политико-географического положе­ния исходя из ее взаимоотношений с соседними странами, с государствами, вхо­дящими в политические и военно-политические блоки, из ее положения по отно­шению к очагам региональных и локальных конфликтов и «горячим точкам» планеты.




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 67 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Тема № 1. Диференційна діагностика пневмонії у дітей. Ускладнення пневмонії. Невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності у дітей.| Раздел 1. Основы теории бухгалтерского учёта

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав