Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 6. Лекция 13. Принципи та закони діалектичної логіки.

Читайте также:
  1. III. Закони про кримінальну відповідальність, не мають зворотну дію в часі.
  2. Амплитудная селекция
  3. Антикорупційні принципи
  4. Беседа как метод обучения детей дошкольного возраста диалогической речи (лекция).
  5. Біологічні принципи боротьби з трансмісійними та природно осередкованими захворювання. Воші
  6. Богословсько - юридичні принципи
  7. В основі здорового способу життя лежать соціальні і біологічні принципи.
  8. Вводная лекция
  9. Взаємодія тіл і закони Ньютона
  10. Визначення логіки.

 

Участники предпокупочного процесса Роли участников
Инициатор Критик Советчик Предписант ЛПР Финансист
Члены закупочного центра Участник 1            
Участник 2            
           
Участник n            
Представители референтных групп Участник 1            
Участник 2            
           
Участник m            
Лица, заинтересованные в покупке Участник 1            
Участник 2            
           
Участник k            

 

В зависимости от количества членов закупочного центра и распределения ролей между ними различают следующие виды решений:

· единоличное решение (автономное, независимое),

· решение с доминирующим влиянием (один из субъектов оказывает влияние на мнение всех прочих),

· синкретичное решение (коллегиальное, совместное).

 

 

Модель анализа потребительских ролей может быть использована в следующих целях:

· отбор респондентов для опроса с целью исследования факторов, влияющих на процесс принятия решения,

· правильная формулировка вопросов для респондентов,

· определение содержания рекламного сообщения,

· выбор методов стимулирования сбыта,

· адаптация товара к потребностям наиболее влиятельного потребителя,

· выбор подходящей сбытовой сети, форм сбыта.

Тема 6. Лекция 13. Принципи та закони діалектичної логіки.

 

1. Принцип розвитку.

2. Принцип зв’язку всього зі всім.

3. Метод сходження від абстрактного до конкретного.

4. Принцип збігу історичного та логічного.

 

Головна відмінність діалектичної логіки від формальної полягає в тому, що вона розглядає мислення не тільки формально, структурно, а й змістовно, як активне відображення світу, як один із видів людської діяльності. Таким чином, мислення постає не просто як ієрархія форм мислення (поняття, судження, умовивід), а як процес створення, породження одних форм мислення іншими, їх взаємодію, боротьбу, перетворення, перетікання одних понять в інші.

Здесь мысль А.Шумана перекликается со старой идеей Бакрадзе 50-х годов: "Не существует двух наук о формах и законах правильного мышления; существует одна наука - и эта наука логика или формальная логика... Диалектическая логика это не учение о формах и законах правильного последовательного мышления, а общая методология познания" (Бакрадзе К.С. "Логика", Тб. 1951, с.79-80).

Відповідно і світ для діалектичної логіки виступає не просто як сукупність всіх речей, сума всього, що нині існує, а як єдине ціле, вічний кругооберт матеріальних форм, який ніколи не починався і ніколи не може закінчитися. Цей принцип – принцип розвитку – є основоположним в діалектичній логіці.

Вона виходить з того, що рух, зміна форм, трансформація є способом існування матерії і ніщо не може існувати поза цим вічним перетворенням одних форм в інші. Людина є те, що вона не є. А це значить, що завданням мислення з точки зору діалектичної логіки є відображення цього вічного руху, переходу одних форм в інші в відповідних взаємовідношеннях понять.

Оскільки поняття фіксуються в мові, а мова не в змозі відобразити рух, розвиток безпосередньо, то єдиним способом його вираження виявляється протиріччя, суперечність. Але суперечність в діалектичній логіці і суперечність формальній логіці – це різні речі.

Якщо в формальній логіці суперечливі судження виключають одне одного, то діалектична логіка фіксує тотожність протилежностей, їх взаємну зумовленість, перетікання одної в іншу.

Здійснення – виникнення, розгортання та вирішення – суперечності.

Скажімо, рух діалектична логіка представляє не просто як зміну стану (було таке, а через якийсь час, навіть дуже малий, стало інше), а як тотожність буття і небуття.

Річ в один і той же час є сама собою, і вже не є, є іншою, тобто змінюється. Власне, таких речей, які б не змінювалися, не перетворювалися, не трансформувалися, не існує. Рух, перетворення, перехід в іншу форму є не що інше, як спосіб існування матерії. Ніщо не існує ні до матеріального світу, який перебуває в процесі вічного перетворення, ні після нього, ні поза ним.

Ця обставина відображена в принципі зв'язку всього зі всім, або, іншими словами, в принципі матеріальної єдності світу.

З точки зору діалектичної логіки будь-яка річ виявляється не просто ізольованим "об'єктом", який зовнішнім чином взаємодіє з сусідніми "об'єктами", а лише певним моментом в вічному кругооберті форм матерії, "вузликом" в сітці незліченних зв'язків, взаємопереходів.

Таким чином, будь-яка річ виступає не тільки в своїй "окремості", а й як представник цілого, його відображення, його нерозвинута форма. В кожному предметі, і відповідно, в кожному понятті, в, так сказати, скороченому, спресованому, згорнутому вигляді втілена, вся його історія, все різноманіття його зв'язків. Тому окремо взята річ – абстрагована, вирвана з різноманітності взаємозв’язків. Лише з врахуванням їх сукупності, краще ансамблю річ стає конкретною. Конкретність як і цілісність, тотальність – єдність багатоманітного та багатоманітність єдиного.

І конкретизувати – не збіднити або стпростити, а збагатити, змістовно наповнити розкрити взаємозв’зок всього зі всім.

Завдання вченого – навчитися їх "вичитати", розшифрувати, розгорнути.

Не випадково основним методом пізнання, який пропонує діалектична логіка, виявляється метод сходження від абстрактного до конкретного. Вивчення будь-якого предмета починається з чуттєвого його сприйняття і формування відповідного уявлення про цей предмет. Згадуємо, Досвід – Теорія – Практики.

Звичайно, що таке уявлення, сформоване на базі "конкретних відчуттів", будучи чуттєво цілісним, буде насправді вкрай абстрактним, однобічним, бідне визначеннями.

Але суть методу сходження від абстрактного до конкретного полягає в тому, щоб не відкидати це уявлення, а зберегти в ході подальшого дослідження предмета як його передумову і, як би це сказати, "план мети" дослідження. Перевага чуттєвого уявлення про предмет полягає в його цілісності.

В ході дослідження це цілісне, але поки що недостатнє уявлення буде збагачуватися все новими визначеннями, знанням про все нові зв'язки предмета зі всіма іншими предметами, не втрачаючи при цьому своєї цілісності.

Знову нагадаємо, цілісність, тотальність – єдність багатоманітного та башатоманітність єдиного.

«Диалектика есть, следовательно, движущая душа всякого научного развертывания мысли и представляет собою принцип, который один вносит в содержание науки имманентную связь и необходимость, равно как в нем же заключается подлинное, а не внешнее возвышение над конечным».

 

Звичайно, що при такому підході дуже швидко виясниться, що визначень у будь-якого предмета безліч, як безкінечним є число його зв'язків зі світом і тому вивчення предмета ніколи не буде повним. Але потреби в повному вивченні предмета немає. Критерієм конкретності нашого знання про предмет, критерієм істинності нашого знання завжди виступає практична потреба – для чого нам потрібне це знання.

І процес пізнання дійсності, як процес сходження від абстрактного до конкретного опосередковується 4-ма основними законами діалектичної логіки:

- Закон взаємного проникнення протилежностей.

- Закон переходу кількісних та якісних змін.

- Закон заперечення заперечення

- Закон дійсного гуманізму.

Саме вони послідовно дають відповідь на основні онтологічні та гносеологічні питання: ЩО? ЧОМУ? ЯК? КУДИ? НАВІЩО?




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав