Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Методика навчання техніці бігу на короткі дистанції

Читайте также:
  1. Анатомо-физиологические особенности и методика исследования почек и мочевыделительной системы у детей
  2. Анатомо-физиологические особенности системы дыхания у детей. Методика исследования
  3. Билет № 13. Методика и алгоритм разработки туристского маршрута
  4. Бланковые, опросные, рисуночные и проективные психодиагностические методики. Сущность и частота встречаемости. Понятие об объективно-манипуляционных методиках
  5. Види навчання. Особливості проблемного, розвивального, модульно-розвивального навчання.
  6. Виды занятий и методика обучения
  7. Виды средних величин. Методика расчета и области применения средних величин
  8. Возрастной диапазон применения. Методика используется для работы с деть­ми от 7 до 11—12 лет.
  9. Вопрос 2. Методика расчета избыточного давления при сгорании газо-, паро- и пылевоздушных смесей в открытом пространстве
  10. Вопрос 40 Методика подготовки публичного выступления

Завдання 1. Створити правильне уявлення і розуміння техніки бігу на короткі дистанції.

Засоби. 1. Пояснення суті й особливостей техніки бігу на ко­роткі дистанції. 2. Роз'яснення правил і організації змагань з бігу на короткі дистанції. 3. Демонстрування техніки бігу на короткі ди­станції (зразковий показ, розбір кінограм, кінокільцівок, схем, фото­графій). 4. Біг на відрізках 40—60 м.

Методичні вказівки. Спочатку виконують біг по прямій. Викладач ознайомлюється з особливостями бігу кожного, встановлює основні помилки і визначає способи усунення їх.

Завдання 2. Навчити техніці бігу по прямій дистанції.

Засоби. 1. Біг з прискоренням 50-80 м в ¾ від максимальної інтенсивності.

2. Біг з переходом на біг за інерцією (50-70 м).

3. Біг з високим підніманням стегон (30-40 м).

При бігу з високим підніманням стегон бігун піднімає стегна до рівня, приблизно, 90°. Нога ставиться на доріжку строго вертикально, на лінію проекції ЗЦМТ (загального центру мас тіла) спортсмена. Він рухається короткими, частими кроками, утримуючи тулуб вертикально, або з незначним нахилом вперед. Руки працюють як при бігу – вперед і назад вздовж тулубу, напівзігнуті в ліктях. Ця вправа служить для формування правильної техніки бігу, а також для розминки та розвитку м’язів, які працюють при бігу на короткі дистанції.

4. Біг із закиданням гомілок назад (30-40 м).

При бігу із закиданням гомілок стегна спортсмена майже не виносяться вперед, а гомілки закидаються назад до торкання п’ятками сідниць. Стопи утримуються розслабленими, носки не натягуються і не відкопилюються. Слід уникати прогину у попереку, таз має утримуватися на одній лінії з тулубом. Бігун рухається короткими, частими кроками, тримаючи тулуб вертикально, або з незначним нахилом вперед. Руки працюють як при бігу – вперед і назад вздовж тулубу, зігнуті в ліктях. Ця вправа служить для формування правильної техніки бігу, а також для розминки та розвитку м’язів, які працюють при бігу на короткі дистанції.

5. Біг стрибками з ноги на ногу (30-50 м).

При виконанні «бігу стрибками» спортсмен дещо подовжує фазу польоту у порівнянні із звичайним бігом. Поштовхова нога виконує потужне відштовхування, повністю розгинаючись у колінному суглобі. Одночасно махова нога активно виноситься вперед-вгору, зігнута у кульшовому та колінному суглобах під кутом приблизно 90°, стопа «взята на себе». Далі махова нога опускається активним загрібаючим рухом на всю стопу вниз, а поштовхова – починає виконувати мах. Руки, напівзігнуті в ліктях, виконують різнойменні рухи, як при бігу. Ця вправа служить для формування правильної техніки бігу, а також для розминки та розвитку м’язів, які працюють при бігу на короткі дистанції.

6. Виконання вправ 3-5 з поступовим переходом наприкінці до звичайного швидкого бігу (50-80 м).

Методичні вказівки. При виконанні 1 та 2 вправи слід дотримуватися свободи та невимушеності рухів, при зайвому напруженні слід зменшити швидкість. У вправі 3 та 4 слід уникати відхилення тулубу назад; кроки виконуються з високою частотою та мінімальним просуванням вперед, руки працюють як при бігу. У вправі 5 нога ставиться на опору загрібаючим рухом, а позаду повністю випрямляється у колінному суглобі; рухи спрямовуються більш вперед, ніж вгору.

Завдання 3. Навчити техніці високого старту та стартовому прискоренню.

Засоби. 1. Виконання команди «На старт!». 2. Виконання команди «Увага!». 3. Старт та стартове прискорення без сигналу, самостійно (5-6 р. х 20-30 м). 4. Старт за командою та стартове прискорення (5-6 р. х 30-50 м).

Методичні вказівки. Вправи виконуються фронтально або позмінно. При виконанні вправ 1 та 2 контролювати правильність виконання команд. Слідкувати, щоб учні за командою «Увага!» виносили вперед плече і руку, різнойменні маховій нозі. По мірі засвоєння старту необхідно збільшувати нахил тулубу і утримувати його при стартовому розгоні, поступово випрямляючись.

Завдання 4. Навчити низькому старту і стартовому розбігу по пря­мій.

Засоби. 1. Виконання команди «На старт!». 2. Виконання команд «На старт!», «Увага!». 3. Біг з низького старту самостійно, без коман­ди. 4. Те саме, за командою викладача «Марш!». 5. Біг в гору з низького старту. 6. Біг з низького старту на розміченому відрізку стартового розгону. 7. Біг з низького старту у змагальних умовах.

Методичні вказівки. Вправи з третьої по сьому викону­ють на відрізках 20—40 м. У четвертій вправі інтервал між команда­ми «Увага!» і «Марш!» спочатку 4—5 с., а потім поступово скоро­чується. У сьомій вправі першу риску роблять приблизно на відстані чотирьох стоп від першої колодки, кожну наступну,— збільшуючи відстань на пів стопи, але не більше 7,5 стопи. Протягом уроку впра­ви можна виконувати 3—8 разів залежно від підготовленості учнів.

Завдання 6. Навчити переходу від стартового розбігу до бігу по дистанції.

Засоби. 1. Пробігання по прямій відрізків 20, 30, 40, 50 і 60 м з низького старту з переходом на біг за інерцією. 2. Біг з низького старту з переходом від максимального до вільного бігу за інерцією, а потім знову до максимального (3—5 змін швидкостей).

Методичні вказівки. Другу вправу можна виконувати на відрізках до 100 м.

Завдання 7. Навчити техніці фінішування.

Засоби. 1. Нахил тулубу вперед з відведенням рук назад в ходьбі (2-6 р. на відрізку до 50 м). 2. Нахил тулубу вперед на лінію фінішу з відведенням рук назад у повільному та швидкому бігу. 3. Нахил тулубу вперед на лінію фінішу із розворотом плечей в повільному та швидкому бігу в групі, індивідуально, та в змагальних умовах.

Методичні вказівки. Треба вимагати, щоб учні закінчували біг не біля лінії фінішу, а після неї. Слідкувати за тим, щоб фінішування виконувалося лише на останньому кроці, а не раніше. Уникати фінішування стрибком, розтягування або скорочування кроків перед фінішем. Для більшої ефективності виконувати вправи в парах з рівними за силами бігунами.

Завдання 8. Навчити техніці бігу по повороту.

Засоби. 1. Біг з прискоренням на повороті доріжки з великим радіусом (6-8 доріжки) у ¾ інтенсивності. 2. Біг з прискоренням на повороті доріжки з меншим радіусом (3-5 доріжки) у ¾ інтенсивності. 3. Біг з прискоренням по доріжкам малого радіусу (1-2 доріжки). 4. Біг по колу діаметром 18-20 м з різною швидкістю. 5. Біг з прискоренням на повороті та подальшим вибіганням на пряму. 6. Біг по прямій з наступним вбіганням в поворот.

Методичні вказівки. Всі вправи повторювати 3-8 разів в залежності від підготовленості учнів. Бігти по повороту слід вільно. Зменшувати радіус доріжки слід лише після оволодіння правильною технікою бігу по повороту великого радіусу. При вбіганні в поворот нахил тіла має випереджувати виникнення відцентрової сили.

Завдання 9. Навчити низького старту, стартового розбігу і пере­ходу від стартового розбігу до бігу по дистанції на повороті.

Засоби. 1. Установка колодок для старту на повороті. 2. Біг з низького старту без команди. 3. Те саме, за командою. 4. Виконан­ня першої і другої вправ із шостого завдання.

Методичні вказівки. До попередніх вказівок додають ви­моги до бігу на повороті. Кількість повторень залежить від швидкос­ті оволодіння вправами.

Завдання 10. Удосконалення в техніці бігу на короткі дистанції в цілому.

Засоби. 1. Всі вправи, що застосовувалися для навчання техніці бігу. 2. Біг з прискоренням по нахиленій доріжці вгору та вниз. 3. Застосування тренажерів та приладів для лідирування. 4. Про бігання повної дистанції у тренувальних та змагальних умовах.

Методичні вказівки. Не слід зловживати застосуванням вправ, які виконуються з максимальною інтенсивністю для запобігання виникненню «швидкісного бар’єру». Особливо треба слідкувати за свободою та природністю бігових рухів.

 




Дата добавления: 2014-11-24; просмотров: 137 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав