Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Значення маркетингу в галузі освіти.

Читайте также:
  1. ADD / SUB пам’ять-безпосереднє значення.
  2. CMP безпосереднє значення –пам’ять
  3. Puc. 2. Класифікація ринків за призначенням і структурою
  4. Адміністративне право і галузі приватного права
  5. АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ
  6. Адміністративно-правове регулювання у галузі освіти і науки.
  7. Акт проголошення незалежності української держави (1941р.) та його значення.
  8. Аналіз параметрів мікроклімату робочої зони та оцінка щодо відповідності їх нормативним значенням
  9. Аналіз умов праці у галузі за показниками шкідливості та небезпечності чинників
  10. Біологічне значення нестатевого розмноження

Під маркетингом у сфері освіти потрібно розуміти особливий вид ринкової діяльності, який спрямований на задоволення потреб і запитів населення перш за все в освітніх послугах. Тут розвиток маркетингу в наші дні особливо важливий, оскільки інтелектуальний потенціал стає вирішальним фактором збільшення національного багатства суспільства. Так, економічно розвинуті країни світу в наш час дякуючи функціонуванню сучасної системи освіти отримують до 40% приросту валового національного продукту.

Однак система маркетингу в освітньому комплексі України, на жаль, не отримала широкого поширення.

Чітко виділяються три рівні застосування маркетингу в навчально-виховних установах країни.

До вищого рівня відноситься порівняно невелика група установ освіти, діяльність яких організується на комерційних засадах і орієнтована на маркетингову концепцію ринкового управління.

Другий рівень включає в себе ті освітні установи, які використовують окремі складові частини маркетингової діяльності: вивчення попиту і кон'юнктури ринку освітніх послуг, організацію підготовки професіоналів за новими спеціальностями, визначення рівня оплати за навчання.

Найнижчий рівень характерний для більшості навчально-виховних установ, які застосовують тільки окремі елементи маркетингу: рекламу, вивчення попиту на додаткові освітні послуги.

Чому ж система маркетингу в нашій освіті не отримала потрібного поширення? Це пов'язано із історичними і загальноекономічними витоками: з 70-річним пануванням у країні командно-адміністративної економіки і відсутністю справжніх ринкових відносин. У таких умовах більшість нинішнього покоління господарників не змогли оволодіти теоретичними і практичними знаннями і навичками управління на ринковій основі.

Більшість навчально-виховних установ була і залишається державними. Держава виступає головним й по суті монопольним покупцем освітніх послуг. Природно, що це стримує становлення нормальних ринкових відносин галузі освіти і гальмує розвиток явного ринку освітніх послуг. Становлення ринку освітніх послуг - процес складний, і носить він в нашій країні стихійний характер. В країні поки що відсутня система інформування і вивчення тенденцій цього ривку. Тому необхідно створювати ефективний комплекс маркетингових досліджень на різних рівнях: освітньої установи регіону, держави з урахуванням місцевих і галузевих особливостей. Взаємодія створених маркетингових служб на всіх рівнях управлінської діяльності дозволить направляти і своєчасно враховувати коливання ринку.

 

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав