Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вільний рух капіталу та платежів

Читайте также:
  1. В загальному вигляді міжнародний рух капіталу означає переміщення капіталу між суб’єктами міжнародної економіки з метою його оптимального використання.
  2. Вартість залучення власного капіталу є лінійно зростаючою функцією до рівня заборгованості підприємства.
  3. Винятки з правил про вільний рух
  4. Вільний рух товарів.
  5. Власний капітал, його види як об’єкти обліку. Рахунки для обліку власного капіталу.
  6. Джерела формування капіталу підприємства
  7. Джерела формування капіталу підприємства
  8. За джерелами походження (або за ознакою власності на капітал)міжнародні потоки капіталу поділяються на державні (офіційні) і недержавні (приватні).
  9. Капіталу підприємства

Свобода руху капіталу є однією з чотирьох основних свобод Внутрішнього ринку ЄС, яка органічно доповнює положення про свободу руху товарів, пересування осіб і послуг, спрямова­них на створення Внутрішнього ринку держав-членів ЄС. Рух капіталу у ЄС регулюється, перш за все, розд. IV "Капітали та платежі" Договору про діяльність ЄС (ст.ст. 63—66). Вторинне законодавство ЄС, що регулює питання руху капіталу, вклю­чає Директиву Ради Міністрів 88/361 від 24 червня 1988 р. "Про імплементацію статті 67 Договору про Співтовариство" (далі — Директива про рух капіталу 1988 р.), а також докумен­ти, що передбачають певні винятки із застосування принципу вільного руху капіталу, такі, як Резолюція Ради Міністрів від 10 лютого 1975 р. "Про заходи, які повинні вживатися Співто­вариством з метою боротьби з міжнародним ухиленням від оподаткування", Регламент Європейського Парламенту та Ради Міністрів від 26 жовтня 2005 р, "Про контроль готівкових коштів, що ввозяться або вивозяться зі Співтовариства", Ди­ректива Європейського Парламенту та Ради Міністрів 2005/60 від 29 жовтня 2005 р. "Про запобігання використанню фінан­сової системи з метою відмивання грошей та фінансування тероризму" тощо.

У праві ЄС під "капіталом" прийнято розуміти грошові кошти (як національну, так і іноземну валюту), цінні папери, вироби з дорогоцінних металів. Водночас право ЄС відрізняє рух капіталів і рух грошових коштів. У справі Luisi&Carbone Суд ЄС відзначив, що рух капіталу — це всі фінансові операції (тран­сакції), пов'язані, в першу чергу, з інвестуванням коштів, на відміну від платежів, що є відшкодуванням за надані послуги, виконані роботи або поставлені товари (тобто у зв'язку з вико­нанням зобов'язань сторони за раніше укладеними договорами). Договір про діяльність ЄС не містить визначення руху капіталу, але практика склалася таким чином, що Суд та інші правозастосовні органи ЄС за роз’ясненням його змісту звертаються до Директиви про рух капіталу 1988 р.

Для полегшення імплементації норм до Директиви про рух капіталу 1988 р. було долучено Додаток 1, який містив класи­фікацію видів руху капіталу. Усі види руху капіталу у Додатку 1 було поділено на наступні групи:

1) "прямі" інвестиції — що передбачають створення та ку­півлю вже наявних підприємств, а також надання довгостро­кових кредитів та реінвестування доходів заради підтримання тривалих економічних зв’язків;

2) інвестиції в нерухомість;

3) операції з купівлі-продажу цінних паперів, що звичайно мають результатом обіг на ринках капіталу (акції, облігації та інші цінні папери);

4) операції з купівлі-продажу акцій чи часток участі в ко­лективних інвестиційних компаніях;

5) операції з купівлі-продажу іноземної та національної валюти на внутрішньому валютному ринку;

6) операції з відкриття поточних та депозитних рахунків у національних та іноземних фінансових установах;

7) операції з надання короткострокових (менше 1 року), середньострокових (від 1 до 5 років) та довгострокових (понад 5 років) кредитів в операціях за участю резидентів держав-членів ЄС;

8) надання грошових позик;

9) порука, гарантії та права застави;

10) здійснення платежів, пов’язаних зістрахуванням;

11) рух капіталу персонального характеру — позики, пожертви та дотації, отримання спадщини, погашення боргів емігрантами в країні їх попереднього проживання тощо;

12) фізичний імпорт та експорт майна (цінних паперів та засобів платежу будь-якого виду);

13) інші види руху капіталу (відшкодування шкоди та збитків, компенсації, пов’язані з заподіянням смерті, відшкодування за розірвання договорів, платежі, пов’язані з авторськими пра­вами тощо).

Попри те, що положення Директиви про рух капіталу 1988 р. Було замінено нормами ст. 63 Договору про функціонування ЄС, перелік з Додатку 1 до Директиви і до сьогодні не втратив свого значення та застосовується на практиці.

Водночас, Суд ЄС не розглядає перелік видів руху капіталів Додатку 1 як вичерпний та тлумачить його розширено, включаючи до нього схожі правові інститути.

Пізніше Суд підтвердив, що положення ст. 63 Договору про функціонування ЄС щодо руху капіталу стосуються як "прямих" інвестицій, тобто, капіталовкладень, здійснюваних шляхом ство­рення та купівлі вже наявних підприємств з метою забезпеченняе фективної участі в управлінні та корпоративному контролі, так і "портфельних" інвестицій, що здійснюються через придбан­ня акцій на фондовому ринку виключно з метою фінансового інвестування та одержання прибутку, без наміру здійснювати контроль або брати участь в управлінні компанією.

Відповідно до загального принципу, закріпленого у ст. 63 ДФЄС, запровадження обмежень на рух капіталу і платежів між державами-членами та державами-членами й іншими країнами заборонено.

Основною відмінністю свободи руху капіталу від решти свобод (пересування (руху) осіб, товарів і послуг) є те, що ст. 63 ДФЄС застосовується незалежно від членства держави в Європейському Союзі. Тим самим що­до руху капіталу і платежів у ЄС, як загальне правило, вста­новлено режим найбільшого сприяння (РНС), який передба­чає, що фінансові потоки з усіх країн регулюються на рівних умовах. Головною причиною для запровадження цієї лібераль­ної норми стала необхідність відкриття ринків фінансових послуг (банківського, страхового секторів), а також спрощення проце­дури іноземного інвестування. У справі і Sanz.deLera Суд визначив, що положення ст. 63 ДФЄС, так само, як і ст. 1 Директиви про рух капіталу 1988 p., мають пряму дію і можуть бути застосовані безпосередньо в національ­ному суді приватними особами для захисту своїхс уб’єктивних прав.

Незважаючи на загальну схожість регулювання руху капіталів із регулюванням інших свобод руху Внутрішнього ринку ЄС (товарів, робіт, пересування робочоїсили), уже з самої ст. 63 випливає очевидна відмінність свободи руху капіталу: "рух капіталу між державами-членами ЄС та між державами-членами й іншими країнами має регулю­ватися однаково, без будь-яких обмежень".




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 203 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав