Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Валютні операції на терміновому ринку

Читайте также:
  1. ATL та BTL на сучасному ринку маркетингових комунікацій
  2. Активні операції банків поділяються на кредитні та інвестиційні.
  3. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  4. Аналіз власне ринку
  5. Аналіз ринку
  6. Аналіз ринку: незалежний автосервіс.
  7. Валюта та валютні курси. Плаваючі та фіксовані валютні курси
  8. Валютна політика України. Основні напрями лібералізації валютного ринку та посилення внутрішньої стабільності гривні
  9. Види й операції комерційних банків

Термінові валютні операції — операції на валютному ринку, пов'язані з постачанням валюти на термін більш ніж три дні з дня її укладання.

Основні учасники цього ринку, виходячи з їхнього виду діяльності:

♦ комерційні банки;

♦ експортно-імпортні підприємства;

♦ валютні і фондові біржі.

Учасники термінового ринку, виходячи з переслідуваних ними цілей:

♦ хеджеры — учасники термінового ринку, основним завданням яких є захист валютного виторгу від валютно-курсового ризику. Вони здійснюють конверсійні операції, прагнучи закрити відкриті позиції;

♦ спекулянти — учасники термінового ринку, що усвідомлено беруть на себе валютний ризик, підтримуючи відкриту валютну позицію;

♦ арбітражери — учасники термінового ринку, що здійснюють купівлю іноземної валюти на одному валютному ринку й одночасно продають на іншому, граючи на різниці у валютних курсах на різних ринках та в різні періоди;

♦ трейдери — учасники термінового ринку, що купують і продають валюту за дорученням клієнтів у торговому залі біржі, одержуючи за це комісійні.

Типи операцій, здійснювані на терміновому ринку:

1. Форвардні операції (форвардні валютні контракти) — це обов'язкові для виконання угоди між банком та клієнтами з купівлі або продажу у визначений день у майбутньому певної суми іноземної валюти. При цьому валюта, сума, обмінний курс і дата платежу фіксуються на момент укладання угоди.

2. Ф'ючерсні операції (ф'ючерсні контракти) — стандартизовані форвардні контракти на валюту, які здійснюються в основному на біржовому ринку. Де призводить до того, що терміни виконання прив'язані до певних дат (наприклад, певних днів тижня), валют (долар, фунт — стерлінг, марка), а також стандартизовані за обсягами, термінами й умовами постачання.

3. Опціонні операції — операції на валютному ринку, при яких власнику опціону (опціонного валютного контракту) надається вибір — реалізувати опціон за заздалегідь фіксованою ціною або відмовитися від його виконання. У власника опціону є право, а не зобов'язання, зробити певну дію, в опціонах продається право на реалізацію угоди, а здобувається конкретна валюта. Опціони в основному обертаються на біржах.

Основні відмінності термінових валютних операцій від касових:

1. Курс здійснення термінових угод звичайно відрізняється від курсу SPOT — угод на величину премії чи дисконту, тобто знижки або надбавки до існуючого SPOT -курсу.

2. Спред між курсом купівлі чи продажу валюти на термін звичайно вищий, ніж за операцією SPOT, що пояснюється вищим рівнем ризику.

 

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав