Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 1.1.

Економічна теорія і статистика для виміру обсягу національного виробництва використовують ряд показників, серед яких важливе місце займає показник валового національного продукту (ВНП). ВНП визначається як ринкова вартість усієї зробленої кінцевої продукції і послуг в економіці за рік. При цьому враховується річний обсяг кінцевих товарів і послуг, створених громадянами даної країни як у рамках національної території, так і за рубежем. Інше визначення ВНП представляє суму доходів підприємств, організацій і населення в матеріальному і нематеріальному виробництві Валовий національний продукт враховує й амортизаційні відрахування, що утворяться в результаті включення частини вартості використовуваних інвестиційних товарів (верстати, машини і т.п.) у готову продукцію. Для правильного розрахунку ВНП необхідно врахувати всі продукти.

Валовий національний продукт обчислюється в поточних ринкових цінах, що представляє номінальне його значення. Для одержання точної величини цього показника необхідно очистити ціни від впливу інфляції, зважити їх, тобто застосувати індекс цін, що дає реальне значення валового національного продукту. У США, наприклад у 1990 р. ВНП у поточних цінах склав 5570 млрд. дол., а в постійних цінах (1982 р.) — 4254 млрд. долл.

Відношення номінального ВНП до реального ВНП показує збільшення ВНП за рахунок росту цін і називається ВНП - дефлятором.

Характеризуючи валовий національний продукт як «найбільш точний сумарний вимірник товарів і послуг, що може зробити країна» (П. Самуельсон), західні економісти представляють два методи його виміру.

Метод розрахунку ВНП по витратах. ВНП визначається як сума благ і послуг у розпорядженні суспільства у визначений період часу. Величина ВНП — це грошова оцінка кінцевих продуктів і послуг, зроблених за рік. Іншими словами, необхідно підсумовувати усі витрати на придбання (споживання) кінцевого продукту.

У показник ВНП входять:

1. Споживчі витрати населення (З).

2. Валові приватні інвестиції в національну економіку (Ig).

3. Державні закупівлі товарів і послуг (G).

4. Чистий експорт (Xn), що представляє різниця між експортом і імпортом даної країни.

Таким чином, перераховані тут витрати складають ВНП і показують ринкову вартість річного виробництва.

ВНП = З +Ig+ G+ Xn

Метод розрахунку ВНП по доходах. ВНП, з іншого боку, складає суму доходів окремих облич і підприємств (заробітна плата, відсоток, прибуток і рента) і визначається в загальному як сума винагород власників факторів виробництва. У цей показник також включені непрямі податки на підприємства, амортизація, доходи від власності.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – менше валового національного продукту на величину сальдо доходів поступающих через границю.

Один з важливих макроекономічних показників розвитку економіки який відбиває рівень розвитку продуктивних сил суспільства результати розширеного відтворення, є національний доход.

Якщо з вартості валового національного продукту (ВНП) відняти матеріальні витрати протягом року, тобто відняти вартість зносу будинків, машин, верстатів, устаткування, транспортних засобів, використаного сировини, електроенергії, палива, матеріалів (витрати виробництва, то залишиться вартість, створена в поточному році.

НД= ВНП – ВП (ВИТРАТИ ВИРОБНИЦТВА)

Важливий вплив на рівень економічного розвитку суспільства робить не тільки величина національного доходу, але і розміри національного багатства. Національне багатство – це сукупністьвартостей матеріальних і духовних благ, накопичених суспільством за весь період його існування і виробничої діяльності, включаючи природні ресурси країни.

Запитання та завдання

1. З чого складається національне багатство і як воно розподіляється?

2. У чому полягає різниця між сукупним суспільним продуктом, валовим національним продуктом і чистим продуктом?

3. Якими показниками вимірюється ефективність суспільного виробництва?

 

Тема 1.1.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав