Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Адміністративне право і галузі приватного права

Читайте также:
  1. F) До прекращения дела обвиняемому должно быть разъяснено право возражать против такого основания.
  2. Gl] Тема 9.Законность и правопорядок. Мировой правопорядок
  3. I . Понятие и признаки правовых норм.
  4. I. Нормативно-правовые документы, регламентирующие деятельность учителя информатики
  5. I. Нормативные правовые акты
  6. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  7. I. Понятие законности. Соотношение законности, права и власти.
  8. I. Понятие и виды источников (форм) права.
  9. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.
  10. I. Понятие, признаки и предпосылки правовых отношений.

Адміністративне та цивільне право. Галузі різняться за харак­тером інтересу, що є основою тих або інших правовідносин. Якщо переважає публічний інтерес, правовідносини належать до публічного права, якщо приватний — до приватного права. Адміністративне право — складова публічного права, цивільне право — приватного права.

Спостерігається деяка схожість у предметі правового регулювання, оскільки обидві галузі регу­люють відносини майнового характеру. Проте норми адмініст­ративного права регулюють відносини майнового характеру з адміністрування державного майна, адміністративно-правову діяльність з організаційно-владного розпорядження майном. Більш суттєві розбіжності спостерігаються у методах правового регулювання. Сторони цивільно-правових відносин рівноправні, сторони адміністративно-правових відносин підпорядковані одна одній.

Адміністративне та сімейне право. Для сімейного права як галузі приватного права властивий приватноправовий характер відносин, що становлять його предмет, а також використання диспозитивного методу при регулюванні відповідних відносин, які виникають переважно між приватними особами. Однак реалізація прав та обов’язків в сімейному праві в необхідних випадках забезпечується втручанням органів публічної адмі­ністрації, діяльність яких регулюється адміністративно-право­вими нормами. Таким чином, певна частина сімейних відносин регулюється нормами адміністративного права: державна реєст­рація актів цивільного стану, передача дітей на усиновлення, контроль за умовами, в яких вони проживають і виховуються, функціонування державних органів опіки і піклування.

4) Адміністративне право і галузі суміжного змісту (з адміністративно-правовою складовою)

Співвідношення полягає в тому, що значна частина відносин, які регулюються нормами галузей суміжного змісту (земельне право, аграрне право, екологічне право, митне право, податкове право, банківське право тощо), регулюється й нормами адмі­ністративного права і притаманними йому методами. При цьому домінуючим є "обслуговування" відповідних галузей проце­суальною та процедурною частинами адміністративного права. Зазначені галузі та деякі інші останнім часом у вітчизняній правовій доктрині прийнято розглядати як предметні галузі із "адміністративно-правовою складовою", яка стосується, перш за все, діяльності суб’єктів публічної адміністрації, публічного адміністрування. Реальна "частка" відповідної складової може бути різною, однак саме вона спрямована на визначення моделей відносин за участю суб’єктів публічної адміністрації.

Адміністративне та екологічне право. Екологічному праву притаманний адміністративно-правовий метод регулювання суспільних відносин щодо охорони та використання природних ресурсів, а також забезпечення екологічної безпеки. Схожим є також суб’єктний склад адміністративно-правових та еколого-правових відносин, а саме наявність суб’єкта публічної адмі­ністрації (наприклад, щодо дозвільної системи в екологічній сфері, щодо експертної діяльності в екологічній сфері, щодо інформаційної діяльності в екологічній сфері, щодо облікової діяльності в екологічній сфері тощо). Варто також зазначити, що деякі інститути адміністративного права є складовою еколого-правового механізму охорони навколишнього природного сере­довища (контроль, нагляд, примус, адміністративна відпові­дальність).

Адміністративне та митне право. Для митного права при­таманним є адміністративно-правовий метод правового регу­лювання, в якому домінуючими засобами є владні приписи та заборони у сфері митної справи. Нормами адміністративного права визначається статус суб’єктів публічного адміністрування в митній сфері, регулюються відносини щодо застосування заходів примусу при здійсненні митного контролю, утому числі заходи адміністративної відповідальності. Також адміністра­тивно-правовий характер мають норми, що визначають види митних режимів та умови переміщення товарів через митний кордон у відповідному режимі. Таким чином, адміністративне право є базовим щодо митного права.

Адміністративне та трудове право. Зближує правові галузі нерівноправність суб’єктів правовідносин (одна сторона наділена владно-організаційними повноваженнями щодо іншої). Отже, методи правового регулювання адміністративно-правових та тру­дових відносин є тотожними, а розбіжності спостерігаються у предметах правового регулювання. Трудове право регулює трудові відносини учасників, тобто відносини, що виникають у процесі праці. Адміністративне право регулює аспекти публіч­ного адміністрування трудової діяльності, тобто організацію, координацію, адміністрування трудового процесу. Норми трудо­вого права визначають статус працівників як учасників трудо­вого процесу, а норми адміністративного права — державно-службові відносини.

Суть адміністративного права як галузі публічного права може бути визначено і через функції, які воно здійснює. Під функціями адміністративного права варто розуміти основні напрями адміністративно-правового впливу на відносини, що виникають у сфері публічного адміністрування та здійснення адміністративно-сервісної діяльності суб’єктами публічної адмі­ністрації, а також у сфері охорони громадського порядку з метою їхнього упорядкування. Традиційно виділяють наступні функції адміністративного права:

1) регулятивну функцію, яка полягає у визначенні основних прав та обов’язків суб’єктів публічної адміністрації, визначенні правил поведінки інших учасників адміністративно-правових відносин, а також упорядкуванні відносин щодо публічного адміністрування адміністративно-політичної, соціально-культур­ної та економічної сфер суспільного життя;

2) охоронну функцію, яка дістає вияв у встановленні заходів адміністративного примусу, спрямованих на запобігання, при­пинення правопорушень, а також забезпечення притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності. Крім того, охоронна функція адміністративного права дістає свій вияв у встановленні адміністративно-правових режимів з метою за­хисту публічних інтересів у процесі здійснення публічного адміністрування.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 44 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав