Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Персональні комп’ютори з рідкокристалічними (РК) дисплеями

В теперішній час рідкокристалічні (РК) дисплеї є основним, швидко розвиваючим направленням в технології моніторів.

РК-дисплей (анг. LCD) – це електронний пристрій візуального відображення інформації.

Принцип дії РК-дисплея заснован на явищі поляризації світлового потоку в рідких кристалах.

Рідкі кристали (РК) – це речовини, які мають одночасно властивості як рідин (текучість), так і кристалів (анізотропія). По структурі РК представляють собою рідину, схожу на желе, яка складається з молекул витягнутої форми певним способом упорядкованих у всьому об’єму цієї рідини. Найбільш характерною властивістю РК є їх здатність зміняти орієнтацію молекул під впливом електричних полів і поляризувати світло. Відомо, що так звані кристалічні поляроїди здатні пропускати тільки ту складову світла, вектор електромагнітної індукції якої лежить у площині, паралельній оптичній площині поляроїда. Для решти світлового потоку поляроїд буде непрозорим. Цей процес називається поляризацією світла.

Коли були вивчені рідкі кристали, довгі молекули яких чутливі до електростатичного та електромагнітного полів й здатні поляризувати світло, з’явилася можливість управляти поляризацією для забезпечення створення зображення.

Конструктивно дисплей складається з високоточної електроніки, яка обробляє вхідний відеосигнал, РК-матріци (скляної пластини, проміж шарами якої знаходяться рідкі кристали), джерела світла, блока живлення і корпуса з елементами управління.

Екран рідкокристалічного монітора складається з довільної кількості кольорових або монохроматичних точок (пікселів), і джерела світла або відбивача (рефлектора). Кожная з кольорових точок рідкокристалічного дисплея складається з кількох комірок (як правило, з трьох), попереду яких встановлюються світлові фільтри (найчастіше – червоний, синій і зелений). Тобто колір певної точки і її яскравість визначається інтенсивностями світіння комірок, з яких вона складається. Керування кожною рідкокристалічною коміркою здійснюється з допомогою напруги, яку подають на комірку.

Рідкокристалічні дисплеї були розроблені в 1963 році в дослідницькому центрі Давида Сарнова компанії RCA (Прінстон, штат Нью-Джерсі). Технічні характеристики РК-дисплеї та технології для їх виготовлення постійно вдосконалюються.

До основних переваг рідкокристалічних дисплеїв можна віднести: малий розмір і вагу порівняно з ЕПТ. У РК-моніторів, у відмінності від ЕПТ, нема видимого мерехтіння, дефектів фокусіровки променів, перешкод від магнітних полів, проблем з геометричним зображенням і чіткістю.

Енергоспоживання РК-дисплеїв в залежності від моделі може співпадати з споживанням ЕПТ порівняних розмірів, але може бути значно нижче (до п’яти разів). Енергоспоживання РК-моніторів на 95 % визначається потужністю джерела світла.

З іншого боку, РК-монітори мають деякі недоліки:

- у відмінності від ЕПТ, вони можуть мати чітке відображення лише в одному дозволу. Інші досягаються інтерполяцією з втратою чіткості;

- кольоровий охват і точність кольорової передачі нижче, ніж ЕПТ;

- багато ПК з РК-моніторів мають порівняно малий контраст і глибину чорного кольору. Підвищення фактичного контрасту часто пов’язано з простим посиленням яскравості підсвітлення;

- проблема нерівномірності однорідного кольору;

- фактична швидкість зміни зображення також залишається нижче, ніж у ЕПТ;

- РК-монітори недостатньо захищені від пошкоджень. Особливо чутливою є матриця. При сильному натиску можлива деградація.

Якість РК-моніторів визначається міжнародним стандартом ISO 13406-2 та ГОСТ Р 523214-2005.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 58 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав