Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Студент Марищук В.В.

Читайте также:
  1. C. «Жалпы медицина» мамандығы бойынша І курс студенттеріне арналған дифференциальды сынақтың тест сұрақтары.
  2. I. Инструкция студенту-практиканту
  3. II Научно-практическая конференция школьников и студентов СПО по обществознанию.
  4. II раздел. Задания этого раздела выполняются студентами самостоятельно письменно или устно (в записи на электронном носителе).
  5. II раздел. Задания этого раздела выполняются студентами самостоятельно письменно или устно (в записи на электронном носителе).
  6. III. Индивидуальное задание студента на практику
  7. III. ПОСТ И КУЛЬТОВЫЕ УЧРЕЖДЕНИЯ В ЖИЗНИ СТУДЕНТОВ
  8. III.2. Конкретные цели самоподготовки студента к практическому занятию по теме.
  9. IV Оценочные средства для текущего контроля успеваемости, промежуточной аттестации по итогам освоения дисциплины и учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  10. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО САМОСТОЯТЕЛЬНОЙ РАБОТЕ СТУДЕНТОВ

Надійна та безпомилкова робота радіоканалів передачі цифрових потоків даних каналів можлива при якісній системі синхронізації. Синхронізуюча послідовність виділяється з корисного сигналу, якість якого залежить від стану каналу передачі даних, наявності завмирань, шуму.

В роботі вирішується задача виділення сигналу тактової синхронізації з суміші сигналу та шуму по алгоритму запропонованому в [1]. Структурна схема показана на рис.1.

.

Рис.1 Структурна схема блок синхронізатора

 

Головними елементами синхронізатора є лінія затримки на відліків ( - число відліків на символ), і суматорів, що реалізують операцію накопичення. Синхронізатор функціонує в такий спосіб: кожен відлік вхідного сигналу породжує зсув в лінії затримки, після чого обчислюються суми кожних підряд взятих відліків, визначаються їхні модулі і виробляється усереднення результатів по сумах (символах). Якщо в якийсь момент часу кожне підсумовування (по відлікам) буде вироблятися усередині одного символу, значення усередненого сигналу буде максимальним, на виході граничного пристрою з'явиться синхроімпульс, і в цей же момент будуть лічені знаки накопичених сум, з високою імовірністю співпадіння з полярностями символів.

До переваг пропонованого алгоритму варто віднести:

- високу ефективність (стійкість до перешкод, до зниження частоти дискретизації й ін.);

- здатність точно відновлювати моменти зміни символів у вхідному сигналі при довгих (до N-1 включно) серіях “нулів” і “одиниць”, причому наприкінці серії відсутній перехідний процес (спрямований на усунення накопиченої помилки), що характерно для аналогових пристроїв;

- простоту операцій (підсумовування, зсув) і гарну адаптацію до реалізації на базі сучасних ПЛІС.

Згідно алгоритму розроблена модель рис. 2 в середовищі Simulink. Дана модель розрахована на роботу з NRZ –кодом.

Рис. 2 Модель синхронізатора

На рис. 3 приведені епюри роботі моделі при вхідному сигналі налаштованому на центральну частоту без шуму з однаковою імовірністю “нулів” та “одиниць”. Кількість біт що необхідні для встановлення синхронізації рівна 30, рис. 3

 

Рис. 3. Відновлення синхросигналу при ідеальних умовах.

а) вхідний сигнал; б) сигнал суми на виході аналізатора; в) відновлений синхросигнал; г) похибка синхросигналу.

Проведені дослідження показали працездатність моделі в діапазоні частот вхідного сигналу з відхиленням до десяти процентів від центральної частоти. Длявідновлення синхронізації необхідно більша кількість біт, яка рівна 34. Також модель працює при відношенні сигнал шум на вході на рівні 10-15 дб.

Результати досліджень моделі синхронізатора підтвердили ефективність виділення синхронізуючої послідовності в діапазоні частот та при наявності шумів.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав