Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

I этап. Постановка задачи

Читайте также:
  1. E) задачи на вычисление боковой поверхности геометрических фигур
  2. E)задачина вычисление боковой поверхности геометрических фигур 1 страница
  3. E)задачина вычисление боковой поверхности геометрических фигур 2 страница
  4. E)задачина вычисление боковой поверхности геометрических фигур 3 страница
  5. E)задачина вычисление боковой поверхности геометрических фигур 4 страница
  6. I Задачи научно-исследовательской деятельности учащихся.
  7. I Цели и задачи изучения дисциплины
  8. I этап. Выбор темы.
  9. I этап. Грудной (0-1 год)

Завдання 3. Перевіркою стану дотримання законодавства про захист прав споживачів у магазині ЗАТ “Орхідея” встановлено, що цей магазин реалізував технічно складні побутові вироби іноземного виробництва фірми “Sony”, паспорти та інструкції з експлуатації яких було викладено англійською та російською мовами.

Запитання:

1. Чи були порушені права споживача в цьому випадку?

2. На підставі Закону України “Про захист прав споживачів” визначте, до якої відповідальності та в якому вигляді треба притягнути магазин ЗАТ “Орхідея”?

Завдання 4. У вінничанина Шляхова Ю.В. вийшов з ладу новий відеомагнітофон "Sony". Споживач звернувся в магазин з проханням його обміняти на інший. Продавець назначив додаткову перевірку якості апарату. В присутності покупця комісія розкрила відеомагнітофон та виявила в ньому прусака. На думку продавця, він-то і замкнув контакти. Продавець вважав, що прусак з’явився в апараті з вини покупця. Але Шляхов Ю.В., вважав, що магнітофон довго пролежав на складі магазину і всюдисуща комаха залізла в магнітофон там. Крім того, ні в яких документах, наприклад, в паспорті на відеомагнітофон, не вказано, що апарат необхідно берегти від прусаків.

 

Запитання:

1. На підставі Закону України "Про захист прав споживачів" визначте які є права споживача Шляхова Ю.В. у випадку придбання товару неналежної якості.

2. Чи правомірні доводи Шляхова Ю.В. в даному випадку?

3. Як вирішити цю ситуацію? Обґрунтуйте свою відповідь посилаючись на відповідне законодавство.

 

Завдання 5. Тетяна Сосненко 15 січня 2009 року придбала у магазині “Хутряні вироби” норкову шубу. Однак через місяць вона виявила в ній недоліки і звернулась до магазину з проханням розірвати договір купівлі-продажу і повернення їй гроші. Працівники визнали низьку якість речі, але категорично відмовили у задоволенні її вимоги, а натомість запропонували обміняти річ. Переглянувши запропоновані речі, Сосненко не погодилась на обмін і наполягала на розірванні договору. Їй у цьому відмовили, і Сосненко звернулася до суду. У судовому засіданні представник “Хутряні вироби” позов не визнав, і зазначив, що магазин відповідає за якість проданої речі лише протягом 48 годин.

 

Запитання:

1. Протягом якого строку продавець відповідає за якість проданої речі?

2. З якого моменту у цій ситуації почне спливати строк, встановлений для пред’явлення претензій з приводу якості проданої шуби?

3. Які права має споживач у разі придбання товару неналежної якості?

4. Яке рішення повинен винести суд? Складіть відповідну позовну заяву.

 

Завдання 6. Архипов купив у магазині костюм за 350 грн. Коли він прийшов додому і приміряв костюм, виявилось, що покупка, хоча і є досить доброякісною, але йому не личить. Через тиждень Архипов вирішив поміняти костюм на інший, але магазин відмовився виконати прохання покупця на тій підставі, що костюм не має ніяких дефектів.

 

Запитання.

1. Яким нормативним актом регулюється обмін товарів, які придбаваються в роздрібній торгівлі?

2. Чи має право покупець обміняти товар, якщо в ньому відсутні дефекти?

3. Чи є обґрунтованою відмова магазину в обміні костюму?

 

Завдання 7. Студентка Харківської юридичної академії Тетяна Левко здійснила свою мрію і напередодні нового навчального семестру 25 серпня 2009 року купила в фірмовому магазині взуття босоніжки за ціною 450 грн. Її подруга Наталка схвалила вибір Тетяни. Встановлений термін гарантії становив 1 місяць.

Через два тижні лакована поверхня босоніжок потріскалася і почала обсипатися. 16 вересня Тетяна Левко звернулася в магазин з вимогою замінити босоніжки на інші, якісні. Босоніжки замінили на аналогічні тієї ж фірми, але іншої моделі, на 10 грн. дорожче. При цьому фіскальний чек був виданий тільки на суму доплати.

На вулиці стало прохолодно, і Тетяна не носила нових босоніжок. У кінці травня вона їх взула, але незабаром і з ними сталася прикрість: верх відійшов від підошви. Тетяна Левко знов звернулася до магазину. Однак цього разу їй відмовили в обміні босоніжок, оскільки гарантійний термін 1 місяць - закінчився.

 

Запитання:

1. Які права Тетяни Левко були порушені?

2. Як в подальшому діяти Тетяні враховуючи, що в чеку, який видав продавець на другу пару босоніжок, значилася тільки ціна доплати 10 грн.? 3. Обґрунтуйте свою відповідь посилаючись на відповідне законодавство.

Завдання 8. Громадянка Іванова замовила в майстерні “Пушинка” перину і подушку з пера, що належить їй. Були обумовлені такі умови виконання замовлення: подушка руликом; перина з малюнком квадрати 20 на 20 см.

При оформленні замовлення квитанцію Івановій не видали, пояснивши це відсутністю касира. Розмір оплати був визначений зі слів майстра. Прейскуранту цін на матеріали і послуги в ательє не було.

У обумовлений термін Іванова отримала замовлення, але квитанцію їй так і не видали, пояснивши цього разу, що ніякі документи замовникам не видають, а отримані гроші виплачують готівкою працівникам майстерні як зарплатню.

Вдома Іванова виявила, що замовлення виконане неякісно: „квадрати” не відповідають замовленим розмірам, нерівно прострочені, подушка іншої форми, ніж передбачалося при замовленні: не руликом, а прямокутної форми. Пера за вагою виявилося в замовлених Івановою виробах значно більше, ніж вона здавала. Цей факт майстер пояснила тим, що вони поліпшили замовлення.

Наступного дня Іванова віднесла неякісно виконані вироби в “Пушинку”. Але її вимога розірвати договір і повернути затрачені гроші не була задоволена.

 

Запитання:

1. Чи були порушені права Іванової як споживача послуг?

2. Які існують вимоги законодавства для укладання такого виду договору?

3. Чи допускається поліпшення замовлення з власної ініціативи виконавця? Обґрунтуйте свою відповідь.

Завдання 9. Двадцятирічна жителька Києва Наталка Антоненко придбала путівку для поїздки на відпочинок до Сирії у туристичній фірмі “Аванто-тур”. Прилетіла з туристичною групою в Дамаск, але далі аеропорту її не пустили. Прикордонний контроль зажадав її негайного повернення додому. Виявилося, що на підставі закону цієї ісламської країни, жінкам з СНД,що не досягли віку 30 років, в’їзд до Сирії заборонений. Про це молодій киянці заявив представник сторони, яка зустрічає тургрупу. Але в договорі про надання туристичних послуг який уклала Антоненко про такі застереження нічого повідомлено не було. Після „відпочинку” Антоненко звернулася в „Аванто-тур” з вимогою про повернення їй усіх витрат пов’язаних з придбанням путівки та відшкодування моральної шкоди.

Директор фірми на претензії Антоненко відповів, що не знав про сирійський закон. Повернути гроші за путівку відмовився.

 

Запитання:

1. Які права Антоненко були порушені в цьому випадку?

2. До яких державних органів може звернутися Антоненко за захистом своїх прав?

3. Які вимоги може висунути споживач туристичних послуг в цьому випадку?

 

Завдання 10. Під час чергової перевірки службові особи Дерспоживстандарту України 10.12.2008 року у кіоску № 10 приватного підприємця Хоменко Л.В., який здійснював торгівлю алкогольними напоями, виявив наступні порушення: торгівля алкогольними напоями без на право здійснення торгівельної діяльності та торгівля без ліцензії на право здійснення оптової та роздрібної торгівлі спиртом, алкогольними напоями.

Держспоживстандарт виніс постанову про адміністративне правопорушення і притягнув Хоменко Л.В. до адміністративної відповідальності за ст. 155 ч.1 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян за ст. 155 ч.1 та 15 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за ст. 156 КУпАП.

 

Запитання:

1. Чи правомірні дії Держспоживстандарту України в даному випадку?

2. На підставі діючого законодавства визначте, як можливо стягнути штраф у разі ухилення Хоменко Л.В. від сплати штрафу у встановлений законом строк.

3. Керуючись ст. 288, 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначте порядок оскарження Постанови про покладення штрафу.

 

Завдання 11. Здійснюючи перевірку діяльності магазину "Алан" 5.08.2008 року, фахівці Держспоживстандарту України виявили допущення обрахунку споживачів на суму 163 гривні. Чек на апараті розрахункових операцій не вибито та не видано споживачеві.

 

Запитання:

1. На підставі діючого законодавства визначте які порушення були здійснені продавцем цього магазину.

2. До якої відповідальності треба притягнути продавця цього магазину за скоєні порушення? Обґрунтуйте свою відповідь.

3. Який порядок притягнення до адміністративної відповідальності передбачений законодавством?

 

Завдання 12. Працівники територіального обласного управління у справах захисту прав споживачів перевіряв стан дотримання законодавства про захист прав споживачів у товаристві "Кетерінг", що знаходиться в Печерському районі міста Києва. 20.12.2008 року встановили, що в магазині цієї фірми реалізовуються товари, які не відповідають вимогам нормативних документів, без сертифікатів відповідності та вичерпаними термінами придатності.

 

Запитання:

1. На підставі Закону України "Про захист прав споживачів" знайдіть ті статті, які були порушені фірмою "Кетерінг".

2. Керуючись "Положенням про порядок накладення на господарюючі суб’єкти сфери торгівлі, громадського харчування і послуг, в тому числі на громадян-підприємців, стягнень за порушення законодавства про захист прав споживачів", визначте можливий розмір стягнення за названі порушення.

3. Які можливі дії з боку територіального управління передбачені законодавством у разі невиконання порушником постанови про накладання стягнення?

 

Завдання 13. Перевіркою стану дотримання законодавства про захист прав споживачів у магазині приватного акціонерного товариства "Орхідея", встановлено, що цей магазин реалізував технічно складні побутові вироби іноземного виробництва фірми "Moulinex" без доступної інформації.

 

Запитання:

1. На підставі Закону України "Про захист прав споживачів" визначте, до якої відповідальності та в якому вигляді треба притягнути фірму "Орхідея".

2. Складіть відповідно постанову з цього приводу.

I этап. Постановка задачи

Описание задачи

За два часа до обеденного перерыва 40 студентов встали в очередь за стипендией. Бухгалтер обслуживает клиента в среднем одну минуту.

Первый студент "мучил" бухгалтера вопросами 9 мин 15 с. Каждый следующий студент, частично "мотая на ус" ответы, адресованные предыдущим студентам, "мучает" бухгалтера на 10 с меньше. Построить модель ситуации и исследовать её.

 

Цель моделирования

Цель моделирования учебная: исследовать ситуацию с разных углов зрения (задания типа «что будет, если…», «как сделать, чтобы…»), сделать выводы и дать свои рекомендации по улучшению обслуживания.

 

Формализация задачи

Чтобы понять суть задачи, ответим на уточняющие вопросы.

 

Уточняющий вопрос Ответ
Что моделируется? Система, состоящая из двух простых объектов: бухгалтера и очереди
Чем характеризуется бухгалтер? Временем обслуживания одного студента Ткл
Что известно об очереди? Очередь состоит из 40 студентов
Чем характеризуется один студент? Временем на расспросы Тр
Чем характеризуется сберкасса (среда, в которой разворачиваются моделируемые события)? Временем до обеденного перерыва, временем до закрытия кассы
Что надо определить? Время обслуживания каждого студента Тi. Время, затраченное каждым студентом на получение денег Si

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 114 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав