Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Важливо слухати

Читайте также:
  1. Важливо дотримуватись вказівок ортопеда щодо пози дитини під час сну, приймання їжі, ігор та занять.
  2. Уміння слухати.

Розмовляючи з людиною під час ділової зустрічі, пам'ятайте, що слухати, не менш важливо, чим говорити. Дайте вашому співрозмовнику можливість висловити все, що він вважає потрібним, і хай він бачить вашу зацікавленість. Дивіться на співрозмовника, не відводьте погляд убік. Відповідати треба, заздалегідь зваживши свої слова, і щиро. Стримуйте незадоволеність і роздратування, якщо позиція співрозмовника не співпадає з вашою точкою зору. Не висловлюйте негативних зауважень під час його мови. З іншого боку, не проявляйте зайвих емоцій, коли співрозмовник говорить щось схоже з вашою думкою, особливо якщо ухвалювати рішення будете не ви, а ваше керівництво. Не давайте таких обіцянок, можливість виконання яких не гарантована.

На якість бесіди дуже сильно впливають часті телефонні дзвінки, які переривають розмову. Постарайтеся, звести їх до мінімуму.

Буває, що співрозмовникові доводиться відмовляти в його проханні. Як це зробити з мінімальними для нього «відчуттями»? Якщо ви кажете прямо: «На жаль, зробити цього я не можу», то навряд чи це буде кращим варіантом. Краще пояснити при цьому причину відмови: «Це завдасть збитку нашій компанії», або «Таке рішення протилежне політиці нашої фірми», або щось правдоподібне і переконливе, наскільки можливо.

Іноді ви хочете обійти тему, якої краще не торкатися. У такій ситуації доречно буде послатися на особисті обставини або повідомити, що рішення вашої організації з даного питання поки не ухвалене або не підлягає розголошуванню: «На жаль, я не хочу (або не маю права) зараз обговорювати дане питання. Сподіваюся, ви мене правильно розумієте».

А якщо вам поставлено питання, відповідь на яке ви не знаєте? Можна прямо сказати про це, проте правила етикету вимагають, щоб ви цим не обмежувалися, а продовжили фразою, наприклад: «Але, мені здається, що пан такий-то міг би відповісти на ваше питання». Якщо із згаданою людиною можна зв'язатися відразу ж, то краще за вашого співрозмовника негайно з'єднати з ним, подзвонивши по телефону. Якщо немає, то скажіть, що ви зв'яжетеся з своїм співрозмовником пізніше і відповісте на питання, яке цікавить його.

Декілька додаткових порад допоможуть вам правильно побудувати діалог з вашим партнером:

Під час бесіди необхідно не тільки уважно слухати, але і виглядати такою людиною, яка уважно слухає. Це досягається за допомогою мови тіла.

В ході розмови:

Вміння поводитися з людьми належним чином є одним з найважливіших, якщо не найважливішим, чинником, який визначає шанси добитися успіху в бізнесі, службовій або підприємницькій діяльності.

 

7)Етичні вимоги

У основі комунікативної культури лежать загальноприйняті етичні вимоги до спілкування, нерозривно пов'язані з визнанням неповторності, цінності кожної особи: ввічливість, коректність, тактовність, скромність, точність, запобігливість.

Ввічливість - це вираз шанобливого відношення до інших людей, їх гідності, що виявляється у вітаннях і побажаннях, в інтонації голосу, міміці і жестах. Антипод ввічливості - грубість. Грубі взаємини є не тільки показником низької культури, але і економічною категорією.

Коректність - уміння тримати себе в рамках пристойності в будь-яких ситуаціях, перш за все, конфліктних. Особливо важлива коректна поведінка в спорах, коли з'являються нові конструктивні ідеї, перевіряються думки і переконання. Проте якщо суперечка супроводжується випадами проти опонентів, вона перетворюється на звичайну сварку.

Тактовність - також одна з важливих складових комунікативної культури. Відчуття такту - це перш за все відчуття міри, відчуття меж в спілкуванні, перевищення яких може образити людину, поставити її в ніякове положення. Нетактовними можуть бути зауваження з приводу зовнішнього вигляду або вчинку, співчуття, виражене у присутності інших з приводу інтимної сторони життя людини і т.п.

Скромність в спілкуванні означає стриманість в оцінках, пошану смаків, уподобань інших людей. Антиподами скромності є зарозумілість, розбещеність.

Точність - також має велике значення для успіху ділових відносин. Без точного виконання даних обіцянок і узятих зобов'язань в будь-якій формі справи вести важко. Неточність нерідко межує з аморальною поведінкою - обманом, брехнею.

Пунктуальність - неодмінна якість професіонала. Ніколи не спізнюйтеся не тільки до початку робочого дня, але при поверненні з обіду. Будьте точні і послідовні в своїй роботі, робіть все вчасно. Недбалість і забудькуватість можуть нашкодити загальній справі, стати причиною незадоволеності і роздратування колег.

Уважність необхідна для роботи в команді. Надайте увагу своїм діловим партнерам і колегам, проявляйте участь, навіть якщо це відволікає вас або здається утомлюючим. Може трапитися так, що ви самі потребуватимете співчуття і моральної підтримки. Не забувайте поздоровляти своїх колег і товаришів по службі з святами і днями народження. Будьте щирі, але не галасливі в прояві своїх відчуттів.

Доброзичливість, привітність і терпимість - супутники ділової людини. Не відлякуйте похмурим виглядом і суворим виразом обличчя. Справжнього професіонала ніщо не виб'є з колії, за будь-яких обставин він може зберегти достоїнство. Не ображайтеся на критику. Якщо вона направлена на ваші помилки, подякуйте. Якщо критика здається несправедливою, то скажіть собі, що ви вищі за це, і не звертайте уваги на кривдника. Не гарячіться по дурницях. Пам'ятаєте, що і ви можете комусь не подобатися.

Конфіденційність - це уміння берегти таємниці, цінуєте надану вам довіру. Пам'ятаєте, що краще промовчати, чим сказати зайве. Не будьте зайве цікаві, не розпитуйте, не з'ясовуйте подробиці особистого життя колег. Будьте дипломатичні.

8)Гігієнічні вимоги

Важливий розділ загального характеру стосується гігієнічних питань. Тут багато освічених і досвідчених людей часто показують себе не з кращого боку. Серед поширених «гігієнічних» процедур можна виділити колупання в носі, у вухах, в зубах - ручками і олівцями, обробку нігтів - підстригання і підпилювання, чухання, жування жуйки і т.п.

Деякі вважають нормальним в суспільстві клацання суглобами, неприкриті позіхання і чхання, колупання в зубах зубочисткою і тримання її в роті, жування сірника. Всього цього робити не можна!


Отже, ось зведення заборон на такого роду заняття:

Куріння - одна з шкідливих звичок, яка негативно впливає на імідж. Неприємний запах і перекури викликають негативну реакцію, як з боку товаришів по службі, так і з боку клієнтів. Куріння в непризначених для цього місцях може спровокувати конфлікт і привести до серйозних розбіжностей. Багато компаній включають в анкету кандидата пункт про куріння, порушення якого згодом приводить до звільнення співробітника.

Здоровий доглянутий вигляд - обов'язкова вимога етикету службової поведінки.

 

9)Робоче місце

Порядок на вашому столі - головний показник організованості. Кожен предмет на ньому працює або на вас, або проти вас. Тому на робочому місці не повинно бути клаптиків паперу, листочків, крихт від їжі, м'яких іграшок і тому подібних предметів. Теки, сейфи, документи і записники слід тримати закритими, недоступними для стороннього погляду. Ніколи не їжте за робочим столом, не ставте чашки і келихи на стіл без підставки, не користуйтеся одноразовими стаканчиками, оскільки це негативно впливає на імідж фірми.

 

10)Важливі дрібниці

Питання про те, коли сідати, коли вставати, здаються дрібними, але в реальному житті для багатьох можуть виявитися тяжким завданням. Тому тезово викладемо порядок реалізації таких процедур.

Перш за все:




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 41 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав