Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вікові особливості складу спинномозкової рідини

Читайте также:
  1. Microsoft Word - текстовий процесор, що випускається фірмою Майкрософт, входить до складу офісного пакету«Microsoft Office».
  2. Аналіз кількісного та якісного складу персоналу підприємства
  3. Аналіз складу, структури та динаміки дебіторської заборгованості
  4. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування
  5. Біографічні особливості М. Драгоманова
  6. Біографічні особливості М. Костомарова
  7. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ "ПОТОЧНОГО" ВІДНОВЛЕННЯ
  8. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ЗАНЯТЬ
  9. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ВІДНОВНИХ
  10. Види навчання. Особливості проблемного, розвивального, модульно-розвивального навчання.
  ПОКАЗНИКИ ВІК ДІТЕЙ
до 14-го дня з 14-го дня до 3 мес 4-6 місяців старше 6 місяців
Колір і прозорість Часто ксантохромія, кров'яна, прозора Безбарвна, прозора Безбарвна, прозора Безбарвна, прозора
Білок г/л Цитоз в 1мкл Вид кліток 0,4-0,8 3/3-30/3 Переважно лімфоцити, одиничні нейтрофіли 0,2-0,5 3/3-25/3 Переважно лімфоцити 0,18-0,36 3,3-20,3 Лімфоцити 0,16-0,24 3/3-10/3 Лімфоцити
Проба Панді Цукор, міль/л Від + до ++ 1,7 – 3,9 До + 2,2 – 3,9 Рідко + 2,2 -4,4 - 2,2 -4,4

 

У новонароджених більш функціонально зрілим в морфологічній будові є спинний мозок. Він відносно довший, ніж у дорослого, доходить до третього поперекового хребця. Проекція сегментів в цьому періоді не відповідає хребцям. Надалі зростання спинного мозку відстає від зростання хребта і в результаті цього досягається їх відповідність. Остаточно зростання закінчується до 5-6 років. Нижній сегмент спинного мозку розташований у новонародженого на рівні 3 поперекового хребця, а до 4-5 року між 1 і 2 поперековим. Ці особливості необхідно пам'ятати при проведенні люмбальної пункції.

Спинний мозок до моменту народження має більш закінчену будову, до 2 років він майже відповідає спинному мозку дорослого і функціонально досконаліший, ніж головний мозок.

Периферична нервова система ще недостатньо добре покрита мієліном. Процеси мієлінізації відбуваються нерівномірно. Так, мієлінізація черепномозкових нервів здійснюється в перші 3-4 місяці життя і закінчується к 3- 5- рокам.

Вегетативна нервова система вже функціонує у новонароджених, причому превалює симпатичний відділ над парасимпатичним (цим пояснюється тахікардія).

Найбільш ранима нервова система на 5-7 тижні внутріутробного розвитку, цей період вважається критичним в її розвитку. При дії несприятливих чинників в цей період у дитини можуть виникнуть різні важкі ембріопатії (поразки ЦНС).

У недоношеної дитини можна викликати майже всі рефлекси автоматизму (смоктальний, ковтальний, Бабкина, Меро та ін.).

У недоношених дітей більш виражена підкіркова функція. Цим пояснюється у них гіпорефлексія, гіпотонія м'язів, тремор кінцівок і підборіддя, легкий атетоз, може бути легка непостійна косоокість, дрібний непостійний горизонтальний ністагм. Ці неврологічні зміни можуть спостерігатися до 2-3 тижня життя. Термін їх зникнення прямо залежить від ступеня недоношеності.

У недоношеної дитини високо ранима нервової системи (це пов'язано з підвищеною ламкістю судин, недостатністю гуморальних чинників) тому частіше зустрічаються черепномозкові травми.




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав