Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Біотехнологічні способи одержання (виробництва) меду

Читайте также:
  1. Бор, його сполуки. Способи добування та властивості борних кислот та їх солей.
  2. Вологі способи обробки
  3. Вуглеводи:номенклатура та ізомерія, способи добування та хімічні властивості моносахаридів.
  4. Головні способи картографічного зображення в середовищі ГІС.
  5. Застосування заходів прокурорського реагування за наслідками прокурорського нагляду за додержанням законодавства щодо житлових прав громадян.
  6. Мета наступу і способи ведення наступального бою механізованими підрозділами.
  7. Можливі аварійні ситуації, способи їхнього запобігання та усунення. Правила аварійної зупинки установки.
  8. Недоговірні способи розпорядження майновими правами інтелектуальної власності.
  9. Одержання кредитів в іноземній валюті

 

ОПИС ВИНАХОДИ

 

Винахід відноситься до біотехнології і може бути використано при отриманні з меду медичних і ветеринарних препаратів різного призначення (гепатозащіта, стабілізація імунної системи, противірусну та гіполіпідемічну дію).

 

Відомий спосіб отримання біологічно активного розчину меду шляхом розчинення меду у воді до гіпертонічної концентрації (Іойріш Н.П. Лікувальні властивості меду і бджолиної отрути. М.: Медгиз, 1956, с. 135, 136; Кузьміна К.А. Лікування бджолиним медом і отрутою. Вид-во Саратовського унив-та, 1983). Для підвищення біологічної активності розчин меду отримують за допомогою фракціонування та кристалізації в льоду (заявка N 5002353 від 23.08.91). Можлива також додаткова обробка цільового продукту гамма-опроміненням (патент РФ N 2035167).

 

Однак сфера застосування цільового продукту, одержуваного відомими способами, обмежена гепатозащітним і противірусну дію.

 

Метою винаходу є розширення спектра терапевтичної дії цільового продукту.

 

Зазначена мета досягається тим, що розчин меду, фракціонований кристалізацією в льоду, - вітамедін піддають акустичній обробці в режимі стоячій сферичної хвилі звукового діапазону від 440 до 2735 Гц.

 

Принцип дії пропонованого способу заснований на вперше встановленому властивості активування вітамедіна при його озвучуванні в зазначеному діапазоні стоячій сферичної хвилі.

 

Озвучування вітамедіна роблять за допомогою звукового генератора стоячій сферичної хвилі по авт.св СРСР N 936462.

 

Спосіб ілюструється такими прикладами.

 

Приклад 1. отримання озвученого вітамедіна.

 

Розчинник - дистильовану воду заморожують до утворення льоду при температурі -20oC. На поверхню льоду наносять шар хранившегося раніше при кімнатній температурі некрісталлізованного квіткового бджолиного меду у ваговому співвідношенні 4: 1 відповідно і витримують протягом 20 діб при -20oC. За цей термін відбуваються розчинення меду в льоду, викликане тепломассопередачей і його подальша кристалізація.

 

Кристалізований розчин меду (вітамедін) піддають гамма-опроміненню дозою 10 кГр.

 

Отриману серію вітамедіна ділять на три партії, кожну з яких піддають акустичній обробці протягом 10 хв за допомогою звукового генератора стоячій сферичної хвилі при наступних частотах:

 

2171 і 2735 Гц одночасно (гармонійний інтервал - велика терція),

1723 Гц,

2735 Гц.

 

При випробуваннях на лабораторних тваринах встановлено прояв отриманими партіями препарату гепатозхисні, протигрипозної і протигерпетичною активності.

 

Приклад 2. Реабілітаційно-профілактичне лікування кардіологічних захворювань за допомогою озвученого вітамедіна.

 

В медсанчастині авіаційного загону проводять реабілітаційно-профілактичне лікування (РПЛ) льотного складу, який не пройшов лікарсько-льотну експертизу (ВЛЕ) за наявними кардіологічним захворювань (нейроциркуляторна дистонія, вегетативно-судинна дистонія, міокардіосклероз, атеросклероз аорти та коронарних артерій, ожиріння 2-го ступеня). З даних пацієнтів сформовані наступні групи:

 

1) отримують медикаментозне лікування з використанням зазвичай призначаються седативних, антиаритмических, антисклеротичних, гіпотензивних та інших препаратів (контрольна група - 85 чол.);

 

2) отримують неозвучених вітамедін в розведенні фізіологічним розчином 1: 7 по схемі: интраназально по 3-5 крапель 10 раз в 1-у добу, потім 3 рази на добу (прототип - 85 чол.);

 

3) отримують озвучений вітамедін по тій же схемі (210 чол.).

 

З пацієнтів групи N 3, в свою чергу, формують три підгрупи по 70 чол., Яким призначають озвучений вітамедін відповідних партій прикладу 1.

 

Лікування всіх груп пацієнтів проводять протягом 30 дн.

 

 

Як видно з таблиці, у хворих кардіологічними захворюваннями, що пройшли РПЛ вітамедіном, озвученим при частоті 1723 Гц, клінічні показники (нормалізація артеріального тиску, велоергометріческая характеристики, динаміка адаптаційних реакцій і серцевий ритм) істотно краще, ніж у контролі та інших порівнюваних групах. Тому дана група пацієнтів має максимальний відсоток осіб, визнаних ВЛЕ придатними до льотної роботи (88,6%), тоді як в інших групах цей відсоток був набагато нижче (72,9-75,7%).

 

Приклад 3. РПЛ нервової системи.

 

В медсанчастині авіаційного загону проводять РПЛ льотного складу, який не пройшов ВЛЕ по захворюваннях центральної і периферичної нервової системи (невроз, неврит тощо).

 

Лікування проводять як у прикладі 2 з використанням партій вітамедіна, озвучених наступними частотами:

 

2171 і 2735 Гц одночасно,

1723 і 2735 Гц одночасно,

440 Гц.

 

Як видно з таблиці, у хворих неврологічними захворюваннями, що пройшли РПЛ вітамедіном, озвученим інтервалом частот 2171 і 1723 Гц, клінічні показники (нестійкість в позі Ромберга, сухожильні рефлекси, частота серцевих скорочень, динаміка адаптаційних реакцій) істотно краще, ніж у контролі та інших порівнюваних групах. Тому дана група пацієнтів має максимальний відсоток осіб, визнаних ВЛЕ придатними до льотної роботи (82,9%), тоді як в інших групах цей відсоток був набагато нижче (60,0-68,6%).

Приклад 4. РПЛ шкірних захворювань.

В медсанчастині авіаційного загону проводять лікування льотного складу з різними шкірними захворюваннями (бешиха, опіки 2-го ступеня, дерматити).

Лікування вітамедіном проводять як у прикладі 2 з використанням партій вітамедіна, озвучених наступними частотами:

2171 і 2735 Гц одночасно,

1723 і 2735 Гц одночасно,

1367 і 2735 Гц одночасно.

Крім інтранозального введення вітамедін додатково наносять у вигляді примочок на уражену шкіру 3 рази на добу по 15-20 хв.

Як видно з таблиці, при оптимальному інтервалі озвучування вітамедіна, що включає частоту 1367 Гц, кількість вилікуваних максимально і становить 92% при рожисте запаленні і опіках і 68% при дерматитах. Середній термін лікування цих хворих становить 11, 17 і 31 відповідно, що в 1,5 рази менше, ніж в порівнюваних групах.

Як видно з наведених прикладів, використання запропонованого способу дозволяє розширити сферу застосування цільового продукту для лікування кардіологічних, неврологічних і шкірних хвороб, для яких розчин меду, одержуваний прототипна способом, мало ефективний.

 

ФОРМУЛА ВИНАХОДИ

 

Спосіб отримання біологічно активного розчину меду шляхом фракционированной кристалізації меду в льоду, який відрізняється тим, що кристалізований мед піддають акустичній обробці в режимі стоячої хвилі звукового діапазону.

 




Дата добавления: 2014-12-19; просмотров: 85 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав