Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ылғалды жоюға кеткен желдету мөлшері.

Читайте также:
  1. Ндіріс шығындары – өнімді өндіруге кеткен шығындар.

Көбіне азық-түлік объектілерінде ылғал мөлшері көп бөлінеді. Бөлме ауасының ылғал мөлшері әрқашан тұрақты емес, себебі бөлмедегі ауаныңсулы парының құрамы на байланысты болатын факторларды ескеру мүмкін емес, сол себептен мұндай есептеу қолданылмайды .Эмпирикалық ауа алмасу қондырылады.

Ылғал мөлшерінің жеткіліксіздігін есептеу үшін мына формула қондырылады .

D*1000

L=----------------------- ,

(d1-d2)*y

Мұндағы: L- ауа алмасуының м3/сағ мөлшері

D- бөлме ауасындағы сулы пардың салмағы

1000- салмақтық грамға алмасу коэфиценті.

d 1-1 кг жоғалтқан ауаның г/кг сулы парлық салмағы.

d 2- нақты берілген ауадағы салмағы

y- берілген температурадағы ауа салмағы.

Бөлме ауасының құрамындағы зиянды заттарды жоюға көрсетілген желдету есебі

Бөлме ауасының құрамындағы зиянды заттарды жоюдағы желдету есебі мына формулада көрсетілген: :

C

L=-----

K,

Мұндағы:

L - 1 сағ ауа алмасуының керек шамасы

C- зиянды фактілік концентрациясы мг/м3 сағ,

K- шекті мөлшерін концентрация мг/ м3

Ауа алмасымының және шаршының есебін білсек , ауаның керек ауданын табу жеңіл.

қандайда бір зиянды затты бөлгенде осы шама қолданады.

Егер, бөлмедегі ауға бірнеше зиянды заттар бірдей бөлінсе, ауа ауданын суммалау арқылы жалпыалмасулық желдетудің есебін көрсетеді.

Мына концентрациядағы зиянды заттар формула бойынша көрсетіледі

С1 С2 С n

---------- + -------- + . . . . . .+ -------- < 1

ПДК1 ПДК2 ПДК n

Басқа сөзбен айтқанда, бөлме ауасындағы зиянды заттардың концентрациясы және олардың ПДК-сы (1 ден n-ге дейін ) 1 ден жоғары болмауы тиіс.

Санитарлық-техникалық қондырғылардың шартты белгіленуі.

Қабат аралық салқын су құбырларының қондырғысы нүкте түрінде,ал сызық ол құбыр.

Ыстық су құбырының қондырғысы аналогты түрде, құбырлары тік сызық түрінде, қиылысқан штрих сызықтары түрінде көрсетілген.

Ыстық және суық судың қозғағыш қондырғышы.

Қозғағыш басқа белгімен көрсетілген, 2 түрлі белгімен ажыратылған.

Ыстық және суық су жүргізілген себезгі қозғағышы

Қабаттар арасындағы ыстық және суық су құбырлары.

Сол крандар көлденең түрінде.

Нүкте түрінде канализация кұбыры ,штрих сызығы түрінде трубалары көрсетілген.

«Тр» әріптік белгісі тазарту деген мағына береді.

Канализациялық құбырда ревизия.

Сифондар көлденең түрінде көрсетілген.

Кәріз және сифон , төмен бағытталған құбыр көлденең түрінде көрсетілген.

Жууға арналған ванналар, және суретте воронка көрсетілген.

 

 

Қазақстан Республикасының Денсаулық сақтау министрлігінің 2010 жылғы 19 тамыздағы № 656 Бұйрығы. Қазақстан Республикасының Әділет министрлігінде 2010 жылғы 14 кыркүйектегі нормативтік құқықтық кесімдердегі мемлекеттік тіркеудің тізіліміне № 6483 болып енгізілді.

1. Өндірістік, қосымша және санитариялық – тұрмыстық үй- жайлар сыртқа тарату механикалық желдеткішімен жабдықталады.

2. Қоғамдық тамақтану объектілерінің сыртқы тарату желдеткішін тұрғын үй және қоғамдық ғимараттарының желдеткіш жүелерімен біріктіруге жол берілмейді.Тұрғын үй және қоғамдық ғимараттарға жапсарлас салынған тамақтану объектілерін механикалық жолмен іске қосылатын сыртқы тарату желдеткішімен жабдықтау кезінде шуға қарсы іс шаралар жүргізу көзделеді

Загрузка...

3. Кондитерлік өнімдерді әзірлейтін үй жайлардың тарату желдету жүйесі шаң сүзетін және бактероциті сүзгімен орнатылады. Желдету жүйелерінің саңылаулары майда көзді полимерлі тормен жабылады.

4. Тұрмыстық үй жайлар табиғи іске қосылу арқылы сору желдеткішінің жүйесімен жабдықталады.

 

 

Тест

1. Тағам гигиенасы бұл://

а) сау және науқас адамның тамақтануын үйлесімді ұйымдастырудың негіздері мен заңдылықтары жайында ілім

b) сау адамның профилактикалық тамақтануын ұйымдастыру жайында ілім

c) сау және науқас адамның тағам рационын қалыптастырудың заңдылықтары жайында ілім

d) организмге түсетін тағамдық заттар мен энергияның минималді физиологиялық деңгейін қамтамасыз ететін тағамтану туралы ғылым

e) тамақтануды ұсынылған тәртіп және жағдаймен ұйымдастырудың принциптері

2 Қатты қалдықтар контейнердің мынанша бөлігі толғанда шығарылады:

а) 4/4 бөлігі

b) 2/3 бөлігі

c)3/3 бөлігі

d)1/3 бөлігі

e)3/ 4 бөлігі

3. Тағамдық нысандар территориясында қатты қалдық контейнерлері нысаннан және тұрғын үй терезесі мен есігінен мынадай ара қашықтықта орналасу керек :

а) 50 м

b) 40 м

c) 25 м

d) 10 м

e) 100 м

 

4. Өндіріс толық автоматизацияланған жағдайда жұмысшылардың энергия жұмсауы мына қарқынды еңбек тобына жатады:

а) ой еңбегі жұмыскерлеріне

b) жеңіл қол еңбегімен айналысатындарға

c) орташа еңбек түрінің жұмыскерлеріне

d) ауыр қол еңбегімен айналысатындарға

e) аса ауыр қол еңбегімен айналысатындарға

 

5. Жұмыртқаны өңдейді:

a) бір секциялы ваннада

b ) екі секциялы ваннада

c) үш секциялы ваннада

d) төрт секциялы ваннада

e) бес секциялы ваннада

 

 

6. Қандай цехтарда бактерицидті шамдар қолданылмайды:
а) ыстық тағамдарды дайындауд

b)салқын тағамдарды дайындауда

c) жұмсақ балмұздақтарды дайындауда

d) кондитерлік цехтарда

e) кондитерлік кремдерді дайындау цехтарында

 

7. Тағам тарататын тақтайлар қандай материалдан дайындалу керек :

а) пластиктен

b) шыныдан

c) жұмсақ ағаштардан

d) қатты ағаштардан
e) керамикадан

 

8. Ыдыстардың қандай түрі гигиеналық талаптарға сай:

a) пластмассалық

b) шыныдан жасалған

c) алюминийден жасалаған

d) қыштан жасалған

e) керамикалық

 

9. Ет және ет өнімдерін өндіру цехындағы жұмысшыларды тексеру жүргізіледі:

a) үш күнде бір рет

b) күнделікті

c) апта сайын

d) айына бір рет

e) жарты жылда бір рет

 

10. Емдеу-алдын алу мекемелерінде тағам блогы жұмысына жауапты:

а) диетолог-дәрігер

b) аға медбике

c) бөлім меңгерушісі

d) қоймашы

e) аспаз

 

 

11. Сауда мекемесі неше рет санитарлы күнге жабылады:

а) аптасына 1 рет

b) аптасына 2 рет

c) айына1 рет

d) декадасына1 рет

e) кварталына1 рет

 

 

12. Тағам гигиенасы бөліміндегі дәрігер жұмысының қай бөлімінде тағам мекемелері желісімен танысады:

а) ағымды санитарлы қадағалау

b) ұйымдастыру-әдістемелік жұмыс

c) ескертпелі санитарлы қадағалау

d) санитарлы- ағарту жұмыс

e) ғылыми- тәжірибелік жұмыс

 

13. Силос:

а) ұн сақтауға арналған металл ыдыс

b) өндіріске жіберілетін жұмыртқаны дайындауға арналған мекеме

c) газдалған суды араластыруға және суытуға арналған жабық ыдыс

d) өндіріске қажет механизмдер жиынтығы

e) ұн илеуге арналған технологиялық құрал жабдық

 

14. 499. Ұн қоймасындағы температура:

а) 6°С

b) 8°С

c) 10°С

d) 12°С

e) 14°С

 

15. Жарма, ұн, макарон, қант, тұз сақталатын сөре еденнен мынадай ара қашықтықта болады:

а) 20 см

b) 30 см

c) 40 см

d) 15 см

e) 50 см

 

16.Нутриентке индивидуальды қажеттілік:

а) минимальды физиологиялық қажеттілік мөлшеріне тең

b) ас мәзірлік шығын мөлшерінен физиологиялық қажеттілік артық болғанда

c) қосымша бейімделу шығыны мен физиологиялық қажеттілік мөлшерімен анықталады

d) еңбек іс-әрекеті мен физиологиялық қажеттілік мөлшеріне тең

e) максимальды физиологиялық қажеттілік мөлшеріне тең

 

17. Тағамдық статустың түрлерін көрсетіңіз:

а) оптимальды, артық, жеткіліксіз

b) оң, теріс

c) жағымды, жағымсыз

d) қалыпты, қалыпты емес

e) жеткілікті, жеткіліксіз

 

18. Тағамдарға санитарлы эпидемиологиялық экспертиза жасағанда қандай құжат қажет:

а) денсаулық сақтау жүйесі мен халық денсаулығы туралы ҚР кодексі

b) белгілі тағам өндірісінде қолданатын нормативті құжат

c) тағам өнімдерінің санитарлы-эпидемиологиялық экспертизасы

d) ілеспе құжат

e) тағам қауіпсіздігі мен сапасы туралы заң

 

 

19. Зат алмасу мына қарама-қарсы және бір мезетте өтетін процестерден тұрады:

a) ыдырау өнімдерінің тотығуы мен шығарылуы

b) қажетті заттардың синтезі мен олардың сіңірілуі

c) заттардың ыдырауы және энергияның түзілуі

d) ассимиляция және диссимиляция

e) жаңа құрылымдардың дамуы мен биосинтезі

 

20. Энергетикалық шығынның басқарылмайтын түріне қандай энергия шығыны жатады:

а) еңбек ісіне жұмсалатын

b) спортпен айналысу кезінде жұмсалатын

c) ой еңбегі кезінде жұмсалатын

d) белсенді демалыс кезінде жұмсалатын

e) негізгі зат алмасуда жұмсалатын

 

21. Ет турамасы мынадай температурада 3 сағат сақталады:

а) + 2 0 С

b) +50 С

c) +10 0 С

d) 0 0 С

e) +7 0С

 

22. Адамның энергия шығыны жіктеледі:

а) оң

b) теріс

c) басқарылмайтын

d) басқарылатын

e) аралас

 

23. Картоп және түйінді жемістер мына температурадан жоғары жерде сақталмауы тиіс:

а)+ 2 0 С

b) +50 С

c) +10 0 С

d) +15 0 С

e) +7 0С

 

24. Энергия жұмсалудың бақыланатын түріне жатады:

а) ішкі мүшелердің жұмысын

b) ағзада қоректік заттарды түзуге жұмсалатын

c) ыдырау өнімдерінің тотығуы мен шығарылуына

d) ағзада қажетті заттардың синтезіне

e) ой және қол еңбегін атқаруға

 

25. Қоректік заттар мен энергияға қажеттілік мөлшерлерін мына факторларды есепке ала отырып анықтайды:

а) жынысы, жасы және еңбек түрі

b) кәсіби патологиясы

c) сыртқы ортаның әсер етуі

d) зат алмасудың қарқындылығы

e) тек еңбек түріне қарай

26. Тағам объектілерінде жылу бөлу интенсивтілігі жұмыс орындарында аспау керек:

а) 200 Ватт

b) 250 Ватт

c) 150 Ватт

d) 100 Ватт

e) 70 Ватт

 

 

27. «Ассимиляция процесі» түсінігіне дұрыс анықтама беріңіз:

а) заттардың ыдырау процесі, олардың оттегімен тотығуы және ағзадан шығарылуыС

b) ішкі ағзалардың жұмысына жұмсалатын энергия

c) ағзаға қажетті заттардың синтезделу процесі және олардың ағзаның өсуіне, дамуына, іс-әрекетіне қолданылу

d) органикалық заттардың ыдырауы және олардың ағзаға түсуі

e) ақуыздардың ыдырау процесі

 

28.Дені сау ересек адамның тәуліктік рационының энергиясы толығымен қамтамасыз ету қажет:

а) негізгі зат алмасу, тағамдық термогенез және ой мен дене еңбегіне біртіндеп кететін шығынды

b) біртіндеп негізгі зат алмасу мен ой және дене еңбегіне кететін шығынды

c) негізгі зат алмасу, тағамдық термогенез және ой мен дене еңбегіне кететін шығынды

d) негізгі зат алмасу, тағамдық термогенез

e) негізгі зат алмасу

 

29.Энергия тасымалдаушы нутриенттердің үйлесімділік параметрлері (рационның энергия құндылығының % үлесі):

а) ақуыздар 5-10%, майлар 30% кем емес, көмірсулар 60-65%

b) ақуыздар 10-15%, майлар 30% артық емес, көмірсулар 55-65%

c) ақуыздар 20% артық емес, майлар 40% кем емес, көмірсулар 40% кем емес

d) ақуыз – 25%, май – 35%, көмірсу – 40%

e) ақуыз – 30%, май – 30%, көмірсу – 40%

 

30. Ұзақ теріс энергия балансының нәтижесінде мынадай ауыр дерт пайда болады:

а) семіздік

b) маразм

c) атеросклероз

d) гипертония ауруы

e) қант диабеті

 

 

Дұрыс жауаптар эталоны


1-а

2-b

3-c

4-a

5-e

6-a

7-d

8-b

9-b

10-a

11-c

12-b

13-a

14-

15-d

16-c

17-c

18-d

19d

20-e

21-a

22-e

23-c

24-a

25-a

26-e

27-c

28-c

29-b

30-b

 

 

ВВЕДЕНИЕ

Экспертиза проектов пищевых объектов является одной из важнейших и наиболее сложных сторон в деятельности санитарного врача по гигиене питания. Эта работа требует разносторонней подготовленности о основательных знании как в вопросах инженерной техники, экономики, технологии, так и в широком аспекте гигиены.

Целью настоящего пособия является оказание помощи для студентов изучающих гигиену питания по гигиеническому анализу проектов на стадиях проектирования, строительства и реконструкции пищевых предприятий.

В пособии рассматриваются общие вопросы подхода к гигиенической оценке архитектурно-строительной, технологической и санитарно-технической частей проекта.

Рассмотрение проекта строительства или реконструкции следует начинать с внимательного ознакомление с пояснительной запиской, а затем переходить анализу графической части. Чертежи проекта должны быть выполнены тушью на кальке или в виде светокопии на светочувствительной бумаге. Следует с осторожностью относиться к фотокопиям проектов, поскольку при пересъемке возможный искажение масштабов. Официальное заключение по ним следует давать лишь в том случае, если на чертежах или в пояснительной записке оговорены все интересующие врача размеры, расстояния (величина проездов, защитных зон, расстояние между зданиями, сооружениями и т.д.).

Не подлежат официальному анализу чертежи, выполненные карандашом.

Графическая часть разделяется на несколько частей: архитектурно-строительную, технологическую, сантехническую и т.д. В связи с этим чертежи каждой из частей принято обозначать (маркировать) соответствующими буквами и цифрами. Так, листы генерального плана обозначаются буквами ГП, архитектурно-строительной – АС, технологической – Т, водопровод и канализация – ВК, отопление и вентиляция – ОВ, электроосвещение – ЭО или одна буква Э, холодильная часть – Х. После буквенного обозначения ставится цифры, указывающая порядковый номер листа данной части проекта.

1. ОБЩИЕ ПОДХОДЫ К ОЦЕНКЕ ГЕНЕРАЛЬНОГО ПЛАНА ПИЩЕВОГО ПРЕДПРИЯТИЯ

Гигиеническая оценка графической части проекта строительства и реконструкции объекта начинается с генерального плана(плана застройки территории строящегося объекта).На листе генерального плана должны иметься следующие обозначения:

- масштаб, который позволит определит размеры территории, отдельных площадок, санитарно защитных зон на участке, удаленность зданий и сооружений друг от друга;

-направление стран света ,которое даст возможность оценить ориентацию зданий и отдельных помещений;

-направление господствующих ветров, которое должно учитываться при взаимном размещении зданий и сооружений на участке;

-рельеф местности.

Направление господствующих ветров на чертежах может изображаться, как правило ли в форме стрелок, показывающих преобладающее направление ветра, или в форме заштрихованных секторов круга, указывающих направление движения господствующих ветров, или розой ветров. Последняя является графическим изображением распределения повторяемости направлений ветров за определенный период времени. Наиболее удаленный от центра вектор говорит о названии господствующего ветра в данной местности.

Для оценки возможного воздействия ( в санитарном отношении) одного предприятия на другое или строящегося объекта на жилье совместно с генеральным планом должен быть представлен и проанализирован ситуационный план. В ситуационным плане дается районная планировка, окружающая проектируемый объект. На этом чертеже санитарный врач имеет возможность установить наличие и величину санитарно защитной зоны от строящегося предприятия и взаимное расположение соседних предприятий. Следует иметь в виду, что жилые массивы должны располагаться с наветренной стороны по господствующим ветрам относительно промышленных объектов ,а предприятие с большой степенью вредности-с подветренной стороны относительно предприятия с меньшей степенью вредности.

При анализе генерального плана пищевого предприятия следует обращать внимание на ряд вопросов.


Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 17 | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2020 год. (0.041 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав