Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВИЗНАЧЕННЯ НАПРЯМУ ДОСЛІДЖЕННЯ

Читайте также:
  1. SURFER 7.04 В АРХЕОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ
  2. Актуальність дослідження і ступінь наукової розробки проблеми
  3. Аналіз результатів дослідження.
  4. Аналіз результатів експериментального дослідження
  5. Анкетування – метод дослідження, при якому спілкування між дослідником і опитуваним опосередковане письмовим опитувальником.
  6. Бенчмаркінг як альтернатива маркетингового дослідження: сутність, функції, види.
  7. Взяття матеріалу для дослідження на наявність хламідій.
  8. Вибір методів дослідження
  9. Вибір методу ціноутворення (методу визначення базової ціни).
  10. Вибір об’єктів дослідження

Успіх наукової роботи залежить не тільки від високої теоретичної підготовки й уміння глибоко аналізувати те чи інше явище, а й вірного визначення аспекту наукового пошуку. Як і в будь-якій іншій галузі, наукове дослідження з філології розпочинається з вибору теми. Виняткове значення для чіткого формулювання теми має ясне уявлення про предмет дослідження, його мету й основні завдання.

Кожен студент має право самостійно обирати автора/авторів, чию творчість він збирається вивчати, а також конкретний художній твір для аналізу. Слід пам’ятати, що тема дослідження повинна бути або мало вивченою, або абсолютно новою, щоб уникнути підозр у плагіаті. Обираючи тему й напрям наукового пошуку, слід враховувати і нахили та інтереси студента-філолога. Тема повинна бути актуальною та перспективною, доступною пізнавальним можливостям студента, її вибір повинен спиратися на певну джерельну базу. Не можна обирати теми на кшталт “В. Скотт і В. Гюго”, “Джерела роману-епопеї Л. М. Толстого “Війна і мир”, “Історія створення й написання роману М. О. Булгакова “Майстер і Маргарита” тощо, бо вони спрямовують студента лише на реферування вже існуючих досліджень. Небажано обирати й тему типу “Вальтерскоттівські мотиви у творчості О. С. Пушкіна”, оскільки філологам-початківцям нелегко тримати у полі зору творчість двох великих письменників ХІХ століття, важко розібратися у всіх тонкощах ідіостилю, творчих пошуків не тільки цих двох митців, а й інших майстрів красного слова. У результаті студент опирається не на самостійне вивчення текстів, а сприймає на віру те, що вже було написано до нього, і курсова робота знову-таки перетворюється на більш-менш добросовісно написаний реферат. Мабуть, не слід брати за об’єкт самостійного дослідження такі твори, як “Одіссея” Гомера, “Гамлет” В. Шекспіра, “Гобсек” О. де Бальзака та деякі інші – через їхню вивченість у вітчизняному й зарубіжному літературознавстві, а також твори великого обсягу – “Історія Тома Джонса, знайди” Г. Філдінга, “Війна і мир” Л. Толстого, “Сага про Форсайтів” Д. Ґолсуорсі тощо. При написанні курсової роботи краще взяти за об’єкт аналізу одну повість чи роман (або кілька оповідань чи віршів) письменника, про якого є певні публікації, але в них його творчість висвітлена не до кінця. Це дозволить студентові зорієнтуватись у шляхах аналізу обраного твору, визначитися з літературним контекстом твору, а в деяких випадках дасть можливість вступити у полеміку зі своїми попередниками. Взагалі, кількість текстів для вивчення у курсовій роботі повинна бути у розумних межах, щоби ні в якому разі не постраждала якість літературознавчого аналізу.

Часто студент обирає нову тему за списком, підготовленим кафедрою.

Тематика випускних досліджень визначається розмаїттям напрямків сучасних літературознавчих пошуків і може бути різноманітною:

– дослідження специфіки побудови образного світу твору (літературні персонажі, речовий і природний світ тощо);

– розгляд прийомів розкриття внутрішнього світу героїв та автора-оповідача;

– вивчення особливостей композиції, сюжетного розвитку, природи конфліктів;

– міфопоетичний чи інтертекстуальний аналіз творів;

– аналіз використаних автором типів оповіді тощо.

Під час роботи над обраною темою можуть з’ясуватися нові аспекти проблеми, які потребують додаткового аналізу, тому первісний план випускної роботи зазнаватиме змін, що, в свою чергу, викликатиме необхідність уточнення проблематики дослідження, а відтак і його структури.

Сучасна літературознавча наука має у своєму розпорядженні широкий діапазон методів та конкретних прийомів аналізу текстів художніх творів. Їх вибір залежить від конкретного об’єкта дослідження й цілей, що їх ставить перед собою молодий дослідник. Тут йому у пригоді стануть «Теория литературы» В. Є. Халізєва (М., 2004), «Введение в литературоведение» Є. Фаріно (СПб., 2004), «Основы теории литературы: В 2 ч.» О. Федотова (М., 2003), «Эстетика. Теория литературы: Энциклопедический словарь терминов» Ю. Борєва (М., 2003), «Теория литературы: В 4 т.» (М., 2001 – 2003), «Литературная энциклопедия терминов и понятий» (М., 2001), «Основные понятия теории литературы» С. Кормілова (М., 1999), «Літературознавчий словник-довідник» (К., 2006), «Основи літературознавства» М. Моклиці (Тернопіль, 2002), «Теорія літератури» О. Галича, В. Назарця, Є. Васильєва (К., 2001), «Лексикон загального та порівняльного літературознавства» (Чернівці, 2001), праці С. Авєрінцева, Р. Барта, М. Бахтіна, В. Жирмунського, В. Тодорова, О. Лосєва, Ю. Лотмана, Ю. Манна, Є. Мєлєтинського, І. Смирнова, Б. Успенського, О. Фрейденберг, Дж. Фрезера та багатьох інших - залежно від обраної для дослідження проблеми.

Для того, щоб мати уявлення про новітні публікації, слід поцікавитися каталогом нових надходжень, що є в бібліотеках, а також звернутися до видань, які продовжуються, - літописів книг, журнальних і газетних статей, рецензій. Доцільно використати й покажчики статей, які розміщені наприкінці останнього числа періодичних видань кожного року. Студент опрацьовує необхідні джерела або у самостійно обраній послідовності, або в тій, яку йому запропонував науковий керівник.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав