Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Механізм формування пропозиції будівельної продукції та будівельних послуг

Читайте также:
  1. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  2. Акцепт пропозиції.
  3. Аналіз витрат і собівартості продукції рослинництва
  4. Аналіз витрат на виробництво продукції
  5. АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ НАДАННЯ КРЕДИТНИХ ПОСЛУГ БАНКОМ
  6. Аналіз ефективності надання ПАТ КБ «Приватбанк» кредитних послуг
  7. Анімаційні послуги в структурі готельного продукту
  8. Б) Добрі послуги та посередництво.
  9. Банк - юридична особа, яка на підставі банківської ліцензії має виключне право надавати банківські послуги, відомості про яку внесені до Державного реєстру банків.
  10. Бюджет реалізації продукції

Покупці, співставляючи споживацькі якості будівельної продукції, її ціну і на­явність коштів, вибирають, яку квартиру, житловий будинок або котедж купити.

Із свого боку підприємці, що виробляють будівельну продукцію для продажу з метою отримання доходу, формують пропозицію.

В умовах розвиненої галузевої та предметної спеціалізації будь-яке генпід-рядне будівельне підприємство бізнесу в процесі виготовлення будівельної про­дукції так чи інакше використовує продукцію й послуги інших підприємств у ви-ді будівельних матеріалів, конструкцій, виконання спеціалізованих і монтаж­них робіт тощо. Навіть така суто індивідуальна робота, як надання консульта­ційних послуг потребує, крім власної праці, різних матеріальних витрат. У су­часній економіці витрати будь-якого бізнесу на виробництво товарів або падан­ня послуг мають три основні складові: знос (або оренда) основних виробничих фондів, матеріальні витрати та оплата праці. Тому в подальшому за одиницю бізнесу розглядатиметься підрядне будівельне підприємство чи фірма.

Виходячи з оцінки потенційного попиту на будинки, споруди, будівельні послуги та власних витрат на виробництво, підприємець вирішує, що будувати, скільки будувати, які та скільки виконувати роботи і з якими витратами, щоб максимізувати свій доход. При цьому звертають увагу на очікувану ціну буді­вельної продукції та будівельних послуг на ринку і витрати виробництва, а кіль­кість виробленої та пропонованої споживачеві продукції і послуг обирається ви­робником з умов максимізації власного доходу. Під доходом розуміють обсяг чистого прибутку за визначений період, тобто різницю між обсягом виручки від продажу та повними витратами. Таким чином, на вибір підрядником кількості пропонованої будівельної продукції та послуг впливають і ціна, і витрати.

Підрядник пропонує на ринку протягом визначеного періоду таку кількість будівельної продукції, яка відповідно до цін і витрат забезпечить йому макси­мальний доход - прибуток. Головним мотивом пропозиції є максимізація при­бутку підрядника.

Пропозиція - це залежність обсягу пропозиції від ціни продукції на ринку за інших рівних умов. Звичайно ця залежність зображується у вигляді деякої кри­вої або функції пропозиції, де по осі абсцис відкладається значення обсягу про­позиції, а по осі ординат - ціни, по яких пропонуються якнайвигідніші відповід­ні обсяги будівельної продукції та послуг для підрядника.

Слід особливо відзначити істотний вплив тривалості періоду обчислення об­сягу пропозиції на характер функції пропозиції порівняно з аналогічним впли­вом на функцію попиту.

Реакція величини попиту на зміну ціни практично не залежить від тривалос­ті періоду обчислення обсягу попиту, тобто характер кривої попиту один і той же для різних періодів. Реакція величини пропозиції на зміну ціни за інших рів­них умов різна для різних періодів обчислення пропозиції. Тому характер кри­вих пропозиції для різних періодів істотно різний. Причиною такої неоднакової поведінки кривих попиту та пропозиції є розрізнення механізмів формування попиту та пропозиції.

Отже, коли період обчислення обсягу попиту перевищує час реакції спожи­вачів на зміну ціни, криві попиту для різних періодів відрізняються лише мас­штабом обсягу попиту. Крива річного попиту відрізняється від кривої кварталь­ного попиту лише у чотири рази більшими обсягами попиту при кожному зна­ченні ціни продукції на ринку.

Інша справа з пропозицією. Пропозиція - це будівництво будинків і виконання будівельних робіт (послуг) для продажу па будівельному ринку. Але будівництво та ведення робіт - процеси досить інерційні, виробничий цикл може продовжуватися рік і більше. Тому заплановане на деякий період введення у виробництво визначе­них будинків і робіт буде здійснюватися, навіть якщо їх ціна на ринку змінюється.

Підрядник не встигає у межах наявних резервів виробничих потужностей ні закупити більше матеріалів і найняти більше робітників, ні перевести ресурси на виробництво будинків і робіт, якщо ціна встановилася вища, ніж передбачалося. Аналогічно, якщо ціна знизилася, виробник не встигає «переключитися» на ви­пуск інших будинків і виконання інших робіт чи різко зменшити кількість споруджуваних будинків і виконуваних робіт. У будь-якому випадку внаслідок «інерції» будівельного виробництва кількість продукції за період, менший часу реакції виробництва на зміну умов, залишається незмінною. Вироблена продук­ція і послуги будуть реалізовані за встановленою ціною, стимулюючи у подаль­шому збільшення їх обсягу, якщо ціна підвищилася, та зниження їх обсягу, якщо ціна зменшилася від раніше визначеної.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав