Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Механотерапія

Засоби механотерапії використовуються для розвитку сили м’язів, поліпшення координації рухів та формування правильного рухового стереотипу. Тренування м’язів нижніх кінцівок здійснюється за допомогою апаратів важільного типу. Шляхом добору довжини важелів, маси обтяження та кількості повторів забезпечується оптимальний тренувальний режим. Для розвитку сили та витривалості м’язів верхніх кінцівок переважно застосовуються апарати блочного типу. Для формування правильного стереотипу рухів та поліпшення координації проводяться заняття на біговій доріжці та велотренажері. Використовуються також апарати типу віброекстензора, у яких дозована дія тепла, вібрації та механічного масажу паравертебральних зон сприяє проведенню мобілізації суглобів хребта.

Під час занять мобілізуючої гімнастики, механотерапії та при звичайній руховій активності пацієнтів з ДЦП для забезпечення правильної постави тіла та корекції патологічних рухових стереотипів застосовується створений нами біодинамічний коректор „Спіраль”. Він дає змогу прикладати додаткові зусилля керованої сили та напрямку до відповідних частин тіла пацієнта, не обмежуючи при цьому його загальної рухливості.

Суть моніторингу полягає в тому, що під час заняття мобілізуючою гімнастикою пульсові характеристики пацієнта фіксуються спеціальним поясом із датчиками, розміщеним на грудній клітці. Показники передаються на приймач дисплей, виготовлений у вигляді годинника і одягнутий на руку пацієнта чи кінезотерапевта. Ця інформація також може передаватися через інфрачервоний порт у комп’ютер.

За пульсовими характеристиками можна судити про рівень навантаження пацієнта під час заняття, розподіл цього навантаження протягом заняття та відновлення після навантаження. Крім того, відомості про кожного пацієнта зберігаються в банку інформації. Це дає можливість сформувати найоптимальніший руховий режим для конкретного пацієнта, динамічно оцінювати його толерантність до фізичного навантаження в процесі реабілітації, а також здійснювати наукові дослідження щодо визначення оптимального дозування вправ під час кінезотерапевтичних занять.

Для підвищення достовірності за рівнем навантаження під час гімнастики спостерігають також за зовнішніми ознаками втоми: зміною кольору шкіри (збліднення, почервоніння), появою пітливості, зміною координації рухів, відчуттям дискомфорту, неспокоєм, плаксивістю, дратівливістю тощо. Порівняння цих даних дає можливість судити про відповідність навантаження можливостям дитячого організму.

Щільність заняття – це відношення часу, затраченого на вправи, до загального часу заняття. Оптимальна щільність сягає 60-70%, що відповідає рекомендованій щільності здійснення занять мобілізуючою гімнастикою в системі реабілітації за методом проф. В.І. Козявкіна.

Кількість повторів. Цей спосіб дозування має провідне значення у СІНР. Під час занять мобілізуючою гімнастикою вправа повторюється в середньому 6-10 і більше разів. Кількість повторів залежить від величини включення м’язових груп та від індивідуальних особливостей пацієнта.

Темп виконання вправ. Від темпу, в якому виконуються вправи, значним чином залежить дозування об’єму фізичного навантаження. Існують повільний, середній та швидкий темпи. За методикою СІНР перевага надається повільному та середньому темпам. Реабілітологу потрібно знати, що швидкий темп не завжди пропорційно збільшує об’єм навантаження, деколи через інерцію інтенсивність навантаження зменшується.

Ритм, якщо його дотримуються під час заняття, зменшує об’єм фізичного навантаження. Крім того, при ритмічному виконанні вправ швидше відпрацьовується рухова навичка. Також ритмічність рухів поліпшує гемодинамічні показники хворого, що також сприяє зменшенню навантаження.

Величина та кількість використовуваних м’язових груп. Існує безпосередня залежність між величиною, кількістю м’язових груп, які використовуються, і дозою фізичного навантаження на пацієнта.

Амплітуда рухів. При збільшенні амплітуди рухів зростає і об’єм фізичного навантаження. Однак для реабілітації пацієнтів із ДЦП, а також з іншими неврологічними і ортопедичними порушеннями велике значення має доведення рухів у суглобах до фізіологічно можливої амплітуди на поточний момент. Тому в практиці СІНР використовується, як правило, максимально можлива амплітуда рухів у суглобах, але з різною кількістю повторів.

Точність рухів. У хворих зі спастикою, атаксією, гіперкінезами виконання точного руху потребує більшого зусилля. Це має велике значення для дозування навантаження і для вироблення правильного стереотипу рухів.

Складність вправ. Навантаження при їх виконанні поступово збільшується від простих до складних вправ. Винятком є дискінетичні форми ДЦП, при яких прості рухи потребують однакового або і більшого навантаження.

Ступінь зусилля (пасивні, пасивно-активні, активні, активні з протидією вправи). Збільшення активних зусиль відповідно збільшує ступінь навантаження.

Вихідне положення – (лежачи, сидячи, стоячи). Для дозування мобілізуючої гімнастики має особливе значення, в якій фазі вертикалізації перебуває хворий на ДЦП. У період адаптації, а також в пацієнтів зі значним зниженням толерантності до фізичного навантаження використовується, як правило, вихідне положення лежачи.

Час навантаження. Величина фізичного навантаження залежить від щільності заняття.

Важливо також наголосити, що заняття з мобілізуючої гімнастики за СІНР треба виконувати постійно і регулярно. Вони є тим сполучним чинником, який робить ланцюг реабілітаційного процесу неперервним і послідовним.

До комплексу лікування хворих за Системою інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації в Міжнародній клініці відновного лікування належать також додаткові форми кінезотерапії: механотерапія, велотренування, моделювання ходи на біговій доріжці, віброекстензор.

Під механотерапiєю (МТ) розуміють виконання гімнастичних вправ для розвитку якості рухів в окремих суглобах з допомогою різних механічних апаратів.

Існують важільні, маятникові, блоковi апарати з еластичним або пружинним опором. Основною метою застосування МТ є: активний вплив на контрактильні та еластичні властивості м’язів; збільшення сили i витривалості гiпотрофованих м’язів; підвищення рухомості суглобів; поліпшення потоку пропріорецептивної інформації від м’язово-суглобових структур.

Як невід’ємний складник кінезотерапії в СІНР механотерапія використовує тривале багаторазове повторення однотипних рухів. МТ-тренування забезпечують механічне розтягування м’яких тканин при спастицi. Заняття з механотерапії сприяють розробці суглобових контрактур, дають змогу обмежити розсіювання силової спрямованості i застосовувати тренування в бажаному напрямку.

Позитивна дія механотерапії пов’язана зі збудженням пропрiорецепторiв i центральних зон моторного аналізатора, що сприяє кращому контролю за довільними рухами, поліпшенню рухливості суглобів. За механізмом моторно-вiсцеральних i моторно-шкiрних рефлексiв посилюється кровообіг у кiнцiвцi, яка тренується. Циклічність рухів під час виконання вправ удосконалює свідому регуляцію скорочення i розслаблення м’язів, збільшує їх силу.

Заняття виконуються в певній послідовності – спочатку динамічні, циклічні, потім вправи із деталізацією впливу на окремі м’язові групи. При спастичних парезах i контрактурах використовуються методики з пакетами вправ на розтягування, при млявих парезах – на посилення гіпотонічних чи атонічних м’язів.

Ефективність МТ забезпечується системністю i послідовністю занять. Тренування починається з мінімальних дозувань. Навантаження на суглоб i його м’язові групи регулюється зміною маси тягаря, довжини i кута маятника, частоти його коливань i тривалістю сеансу.

Поліпшення місцевої i загальної гемодинамiки та трофіки тканин, збільшення м’язової сили, можливість дозувати опір, ритмічність вправ під час занять МТ допомагають досягти оптимальнішого ефекту від реабілітації за СІНР.

Важливим складником кінезотерапевтичних методів лікування в Системі інтенсивної нейрофізіологічної реабілітації є велотренування. Заняття на велотренажерах сприяють поліпшенню рухливості в суглобах, координації рухів, збільшенню сили в ослаблених, гіпотрофованих м’язах. Оскільки рухи під час занять на велотренажері нагадують кроки людини, то ці заняття можна вважати за підготовку до ходьби, або як „сидячу ходьбу”, тобто її пом’якшений варіант.

Виходячи з логічної послідовності формування рухів, ми застосовуємо апарати, які можуть здійснювати пасивні обертальні рухи, пасивно-активні, а також активні. Заняття з пасивними обертальними рухами педалей у пацієнтів зі спастикою сприяють розслабленню м’язів кінцівок.

Одним із завдань реабілітації пацієнтів з моторними порушенням є формування у них правильної та ефективної ходи, адже вона є не тільки основним актом локомоції людини, але і, безсумнівно, важливою передумовою успішної соціально-побутової адаптації. Нормальна хода людини є моторним актом з одночасними рухами за складною траєкторією в багатьох суглобах одночасно. Патологічна хода у хворих на дитячий церебральний параліч з її усією різноманітністю виявляється ще складнішою.

Для реабілітації пацієнтів із патологічною ходою надзвичайно цінним є детальне коригування і повторення всіх її нових скоригованих складників, а згодом і відпрацювання послідовності фаз ходи. В умовах Міжнародної клініки відновного лікування це досягається на заняттях з моделювання ходи. Вони виконуються індивідуально на електричних, механічних бігових доріжках, чи на спеціальних коректорах ходи для пацієнтів, які можуть ходити тільки з допомогою. Ці заняття не тільки дають змогу коригувати положення різних кінематичних ланок тіла під час ходьби, формувати правильні моделі ходи, відпрацьовувати певні рухові стереотипи, але й значно підсилюють толерантність кардіореспіраторної системи до навантажень.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав