Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

фізкультурно-оздоровчих занять при ДЦП.

Читайте также:
  1. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДИКИ ЗАНЯТЬ
  2. Важливо дотримуватись вказівок ортопеда щодо пози дитини під час сну, приймання їжі, ігор та занять.
  3. Відповідно до вимог статуту ХУПС, під час навчальних занять (на парах) викладач є начальником для с
  4. До виконання практичних занять
  5. До семінарських занять з історії педагогіки
  6. Засоби фізичного виховання, рекомендовані для розробки занять
  7. І. ТИПИ КОРЕКЦІЙНИХ ЗАНЯТЬ.
  8. Інвентар і спорядження для занять з лижної підготовки.
  9. Матеріальне забезпечення занять
  10. Методика підготовки та проведення практичних і семінарських занять у вищій школі

Заняття починають з вправ, направлених на нормалізацію м’язового тонусу. Вправи, якими розвивають той чи інший рух, чергують з дихальними вправами. На фоні загальнозміцнюючих вправ проводять вправи, які нормалізують м’зовий тонус, нейтралізують патологічні (тонічні) рефлекси, домогаються нормалізації амплітуди рухів у всіх суглобах. Бажано, щоб дитина виконувала вправи перед дзеркалом.

Розвиток вестибюлярної функції здійснюється адекватною стимуляцією вестибюлярного аналізатора: розкачуванням у колисці, на руках, на качелях; вправами, у яких є швидка зміна положення тіла: швидке переміщеня в одній площині (зверху униз та знизу уверх, зліва направо та навпаки), перехід із однієї площини простору у другу, рухами з кутовим прискоренням. У використанні цих вправ найбільш важливий момент – їх дозування, яке розвиває тренувальний ефект і в той же час не викликає негативних вегетативних реакцій.

Вправи використовують у визначеній послідовності: починають з рухів головою, потім – згинання, розгинання, повороти тулуба, потім – рук у плечових суглобах, рук та ніг – проксимальних суглобах (плечових, тазостегнових); вправи повинні охоплювати середні суглоби (ліктьові та колінні), після цього – проміневоплюсні та гомілкові. Необхідно, щоб вправи випереджали рівень розвитку рухових можливостей дитини – відповідали наступному рівню розвитку рухової сфери.

Використовують як загальні методи фізичного виховання, так і спецефічні: внесення регламентованих змін в окремі параметри звичайного руху: виконанням вправ з незвичного вихідного положення; зміна амплітуди та швидкості рухів, часу занять за рахунок зміни кількості повторень кожної вправи; дзеркальним виконанням вправ; конструювання нових способів виконання звичайних дій; ускладнення звичайних дій: додатковими діями; комбінацією звичайних дій; змінення зовнішніх умов: розширення діапазону матеріально-технічного забеспечення; зміною (ускладненням) правил; зміненням обстановки; збільшенням кількості учасників заняття; змагальний метод; індивідуально-груповий метод; група 3-6 осіб та викладач може приділити достатньо уваги кожному, окрім цого діє позитивний фактор колективних взаємовідносин; використовується як у однородних групах, в яких приймають участь люди з подібними проявами ДЦПЮ, так і в змішаних групах, учасники яких – люди з різними фізичними можливостями; колективно-індивідуальний метод (об’єднує 7-12 осіб мета якого соціальна адаптація); ігровий метод; музично-ритмічні заняття, у тому числі танці; виконання вправ одночасно з декламуванням віршів; метод „театру фізичного виховання” (сюжетні постановки, тощо); метод предметно-практичної взаємодії (ознайомлення зі значенням предметів та засобами маніпуляції з ними).

 

Питання для обговорення.

  1. Дайте визначення поняття Інвалід, інвалідність.
  2. Назвіть мету оздоровчих занять з інвалідами.
  3. Дайте визначення загальних та специфічних завдань фізкультурно-оздоровчох роботи з інвалідами.
  4. Назвіть засоби фізкультурно-оздоровчої роботи з неповносправними.
  5. Назвіть форми адаптивного фізичного виховання.
  6. Назвіть особливості фізкультурно-оздоровчої роботи при ДЦП.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав