Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Економічний потенціал покупців

Читайте также:
  1. Аналіз ресурсно-рекреаційного потенціалу.
  2. Географічне розташування, національний релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал РФ.
  3. Географічне розташування, національний склад населення та природно-ресурсний потенціал.
  4. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Латвійської Республіки.
  5. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Литовської Республіки.
  6. Географічне розташування, національний, релігійний склад населення та природно-ресурсний потенціал Республіки Білорусь.
  7. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал і національний склад населення України.
  8. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал та етнічний склад населення центральноазійських республік.
  9. Географічне розташування, природно-ресурсний потенціал, національний склад населення і конфесійна ситуація.
  10. Демографічний потенціал, структура зайнятості: міграційні процеси в Молдові.

Так само як і постачальники, споживачі (покупці продукту або клієнти)можуть впливати на стан конкуренції в галузі, особливо, якщо вони є фірмами і споживають фактори виробництва. Сила впливу на виробників товару і здатність вести торгівлю з боку покупців_фірм сильніше, коли:

1. Покупці сконцентровані, їх небагато, і вони здійснюють закупівлю у великих обсягах. Такі покупці є потенційною силою, якщо промисловість характеризується суворо фіксованими витратами, як це має місце у виробництві металевих контейнерів, хімікатів, переробці зерна, які постійно збільшують свою частку, прагнучи зайняти весь вільний простір на ринку.

2. Товари, що купуються в галузі, стандартні або недиференційовані. Покупці, впевнені в тому, що в будь_який момент можуть знайти альтернативних постачальників, які здатні легко перейти від однієї компанії до іншої, що вони і роблять.

3. Продукти, що купуються в галузі, є компонентами їх власної продукції і представляють суттєву частину витрат покупців. Тому покупці будуть прагнути знайти постачальника та купити продукти за самою вигідною ціною та підходять до проблеми купівлі дуже вибірково. В тих випадках, коли продукція, яку постачає конкретна галузь-постачальник, складає лише малу частку витрат покупця, останній менш чутливий до ціни.

4. Покупці заробляють незначну частку прибутку, яка спонукає їх знижувати витрати, пов’язані із закупівлею. Високодоходні групи покупців взагалі менш чутливі до ціни (якщо, звичайно, витрати, пов’язані із придбанням товарів, не є більшою частиною сукупних витрат їх власної продукції).

5. Продукція галузі-постачальника не впливає на якість товарів та послуг покупців. Там же, де якість продукції покупців значною мірою залежить від закупленої продукції, ціна для покупців є менш критичним фактором. Це має місце в галузі виробництва нафтопереробного обладнання, де збої через низьку якість обладнання можуть призвести до суттєвих втрат.

6. Продукти галузі не економлять засоби покупця. Там, де продукт галузі або сервіс може самоокупитися багаторазово, покупець рідко цікавиться ціною – куди більше його цікавить якість. Це справедливо для таких галузей, як інвестиційно_засновницька діяльність банків та незалежна аудиторська діяльність тощо.

7. Покупці можуть демонструвати пряму загрозу регресивній інтеграції для створення промислового продукту. “Велика трійка” автовиробників та крупні покупці автомобілів часто використовували загрозу створення власного виробництва як засіб впливу при укладенні угод. Проте іноді і галузь може породжувати загрозу прямій інтеграції в ринок продукції своїх споживачів.

Вагомість цієї сили конкурентів в торгівлі обумовлена тим, що покупець повністю вільний в своїй економічний поведінці, має необмежене право вибору продавця необхідних товарів, може зіставляти якісні та цінові характеристики товарів, що реалізуються окремими торговельними підприємствами, вибір товару пов’язаний з економічними інтересами покупця. Саме покупець визначає наявність конкурентної переваги одного торговельного підприємства над іншим та “голосує” за це своїми грошима.

В той же час на споживчому ринку сила покупця є інтегрованою. Наявність великої кількості покупців з незначним одиничним розміром покупки, різним обсягом та структурою попиту обумовлює проблематичність об’єднання зусиль до покращення свого становища (цін реалізації, умов продажу, графіка роботи тощо).




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 40 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав