Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Читайте также:
  1. Cписок рекомендованої літератури
  2. Cписок рекомендованої літератури
  3. Cписок рекомендованої літератури
  4. VII. Перелік питань для підготовки студентів до підсумкових модульних контролей
  5. Аналіз психолого – педагогічної літератури з досліджуваної проблеми
  6. Вивчення, узагальнення і поширення передового досвіду вчителя літератури
  7. Висновок: Цей перелік не вичерпує всієї різноманітності галузей сучасної психології. Подальший розвиток психології, безперечно, спричинить появу її нових гілок і галузей.
  8. Економіко-правовий аналіз нормативної бази та огляд спеціальної літератури з питань обліку витрат на надання та реалізації послуг.
  9. Загальна характеристика американської літератури XX століття
  10. Облік праці та звітність учителя літератури

 

Статья 107. Вступление в силу настоящего Закона

 

 

Пункт 1 статьи 107 вступил в силу со дня официального опубликования.

 

1. Настоящий Закон вступает в силу через шесть месяцев после его официального опубликования, за исключением пункта 1 настоящей статьи и статьи 108, которые вступают в силу со дня официального опубликования настоящего Закона.

2. До приведения законодательства Республики Беларусь в соответствие с настоящим Законом оно применяется в той части, в которой не противоречит настоящему Закону, если иное не предусмотрено Конституцией Республики Беларусь.

 

 

Статья 108 вступила в силу со дня официального опубликования (пункт 1 статьи 107 данного документа).

 

Статья 108. Меры по реализации положений настоящего Закона

 

Совету Министров Республики Беларусь в течение шести месяцев после официального опубликования настоящего Закона:

подготовить и внести в установленном порядке предложения по приведению законодательных актов Республики Беларусь в соответствие с настоящим Законом;

привести нормативные правовые акты Правительства Республики Беларусь в соответствие с настоящим Законом;

обеспечить пересмотр и отмену республиканскими органами государственного управления, подчиненными Совету Министров Республики Беларусь, их нормативных правовых актов, противоречащих настоящему Закону;

принять иные меры, необходимые для реализации положений настоящего Закона.

 

Президент Республики Беларусь А.Лукашенко

 

 

 

ДЕРЖАВНА ПЕНІТЕНЦІАРНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ

 

 

ЛЕКЦІЯ № 9

Дисципліна: Адміністративне право

Поняття, властивості та принципи

адміністративної відповідальності»

 

Київ-2012

 

Тема: «Поняття, властивості та принципи адміністративної відповідальності»

Навчальні та виховні цілі: засвоїти поняття та загальні засади адміністративної відповідальності, визначити її підстави та сутність, з’ясувати порядок відмежування адміністративної відповідальності від інших видів юридичної відповідальності.

Час - 2 години.

Навчальні питання:

Вступ

1. Поняття та підстави адміністративної відповідальності

2. Принципи адміністративної відповідальності.

3. Відмежування адміністративної відповідальності від інших видів юридичної відповідальності.

 

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Колпаков В. К. Адміністративно-деліктний правовий феномен: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 528 с.

2. Гончарук С. Т. Адміністративна відповідальність за законодавством України. – К. 1995.

3. Колпаков В. К. Проблеми детермінації адміністративно-деліктного права як самостійної юридичної галузі: Наукова доповідь. // У кн.: Проблеми права на зламі тисячоліть: Матеріали міжнародної наукової конференції м. Дніпропетровськ, 13-14 лютого 2001 р. – Дніпропетровськ, 2001. – 431 с.

4. Кінаш Я.І. Трансформація адміністративної відповідальності: правові і організаційні засади. – Автореф. канд.дис.// Ірпінь, 2005. – 19.

5. Коліушко І., Банчук О. Поняття адміністративної відповідальності та адміністративного правопорушення в сучасному українському праві // Право України. – 2008. – № 4. – С. 31–36.

ВСТУП

Під час вивчення цієї теми ви набудите необхідного обсягу теоретичних знань про основні теоретико-правові положення інституту адміністративної відповідальності; систему та структуру чинного законодавства України про адміністративні правопорушення, зокрема Кодексу України про адміністративні правопорушення; характеристику особливостей адміністративної відповідальності окремих категорій суб’єктів та обставин, що її виключають.

Адміністративна відповідальність виступає одним з видів юридичної відповідальності.

Адміністративна відповідальність один з найбільш важливих правових інститутів адміністративного права, який виступає дієвим засобом охорони правопорядку.

За допомогою цього інституту здійснюється захист не тільки адміністративно-правових відносин, а й відносин, врегульованих нормами фінансового, екологічного, трудового, митного права, а в деяких випадках – цивільного права та процесуальних галузей права.

 

1. ПОНЯТТЯ ТА ПІДСТАВИ АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Чинне законодавство України не дає визначення адміністративної відповідальності.

Адміністративна відповідальність — це специфічне реагування держави на адміністративне правопорушення, що полягає в застосуванні уповноваженим органом або посадовою особою передбаченого законом стягнення до суб'єкта правопорушення.

Два види ознак АВ;

1. Основні – це ознаки, властиві юридичній відповідальності в цілому.
2. Похідні – ознаки, що відмежовують адміністративну відповідальність від інших видів юридичної відповідальності.

Основні ознаки адміністративної відповідальності:

1) є засобом охорони встановленого державою правопорядку;

2) нормативне визначена і полягає в застосуванні санкцій правових норм;

3) є наслідком винного антигромадського діяння;

4) супроводжується державним і громадським осудом правопорушника і вчиненого ним діяння;

5) пов'язана з примусом, з негативними для правопорушника наслідками (морального або матеріального характеру), яких він має зазнати;

6) реалізується у відповідних процесуальних формах.

Похідні ознаки адміністративної відповідальності:

1. Її підставою є як адміністративне правопорушення (проступок), так і порушення норм інших галузей права, у випадках, прямо передбачених чинним законодавством (ст.51 КК України передбачає можливість притягнення до адміністративної відповідальності особи, що здійснила злочин, який не має великої суспільної небезпеки, малозначність діяння).

2. Полягає в застосуванні до винних адміністративних стягнень. У ст. 23 КУпАП зазначено, що адміністративне стягнення є мірою адміністративної відповідальності.

3. Право притягнення до адміністративної відповідальності надано багатьом державним органам та їх посадовим особам. Серед них — органи державної виконавчої влади, місцевого самоврядування, суди (ст. 213 КУпАП). Повний їх перелік міститься в розділі III (статті 218—244) КУпАП.

4. Законодавством встановлено особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності (складання протоколу, збір і оцінка доказів, винесення постанови тощо).

5. Адміністративна відповідальність урегульована нормами адміністративного права, що містить переліки адміністративних стягнень та органів, уповноважених їх застосовувати.

6. Право затвердження правил, за порушення яких передбачена адміністративна відповідальність, має досить широке коло суб'єктів: Верховна Рада; Президент; Кабінет Міністрів; міністерства, (наприклад, Міністерство охорони здоров'я затверджує санітарні правила, Міністерство інфраструктури – правила користування транспортними засобами і т. д.); обласні, міські державні адміністрації (з питань боротьби зі стихійними лихами, епідеміями) (ст. 152 (порушення правил благоустрою), ст. 182 (порушення тиші в громадських місцях) КУпАП.

АВ настає за наявності трьох підстав:

1) фактична (вчинення особою особливого виду правопорушення – адміністративного (тобто наявність ознак такого правопорушення);

2) юридична (наявність в діях особи юридичного складу правопорушення – об’єкта, об’єктивної сторони, суб’єкта, суб’єктивної сторони);

3) процесуальна (наявність процесуальних норм, які забезпечують притягнення винної особи до адміністративної відповідальності).

Можливість притягнення до АВ виникає за наявності усіх перелічених підстав, якщо хоча б одна відсутня, то притягнути до АВ суб’єкта, який вчинив протиправне діяння неможливо.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав