Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Акт проголошення незалежності України

Читайте также:
  1. VII. Антропологічний склад народів України
  2. Аварійно - рятувальні служби України.
  3. Автоматизація оброблення інформації у податковій системі України
  4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  5. Адвокатура України у радянський період.
  6. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України
  7. Адміністративно-правовий статус Кабінету Міністрів України у системі органів державної влади та його завдання.
  8. Адміністративно-правовий статус Президента України
  9. Адміністративно-правовий статус Президента України.
  10. Адміністративно-територіальними одиницями України мали б стати: область (земля), район, місто, селище і село.

Виходячи із смертельної небезпеки, яка нависла була над Укра­їною в зв'язку з державним переворотом в СРСР 19 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, виходячи з права на самовизначення, передбаченого Стату­том ООН та іншими міжнародно-правовими документами, здійснюючи Декларацію про Державний суверенітет Укра­їни, Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Респу­бліки урочисто

ПРОГОЛОШУЄ

НЕЗАЛЕЖНІСТЬ УКРАЇНИ та створення самостійної Укра­їнської держави - УКРА ЇНИ.

Територія України є неподільною і недоторканною.

Віднині на території України мають чинність виключно Кон­ституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його схвалення.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України

ІІ. Домашнє завдання: у зошиті для конспектів (на 48-60 аркушів) укласти конспект лекції, у зошиті (у лінію на 18 аркушів) для практичних робіт виконати практичну роботу №1.

Практична робота № 1

 

Вправа 1. Визначте, до яких функціональних стилів на­лежать подані тексти. Назвіть основні ознаки цих стилів.

 

І. Термін лексикографія називає:

а) розділ мовознавства, що визначає теоретичні принци­пи укладання словників;

б) процес збирання слів певної мови, упорядкування їх, опис словникового матеріалу;

в) сукупність словників певної мови і наукових праць з цієї галузі.

Коротко зміст розділу «Лексикографія» визна­чають кількома словами: це наука про словники.

Словники розширюють світогляд людей. У них пред­ставлено знання, якими володіє людство у певну епоху, з різних галузей науки, техніки, мистецтва. їх заслужено нази­вають супутниками цивілізації.

Словники відіграють значну роль у нормалізації мови, поширенні мовних норм, у піднесенні мовної культури. Вони служать довідниками про те, як правильно вимовляти і пи­сати слова, як тлумачити значення слів, як виникло це зна­чення, якого походження слово (з посібника).

 

ІІ. Десь зовсім близько від них невгамовно виводив свою пісню соловейко. Спершу, коли починав заливатися, здава­лось, що у горлечку в нього билася маленька співуча на­мистинка. Короткий свист — і ось вона вже вискакувала з дзьобика і стрімко летіла над лісом, а за нею вискакували такі ж самі намистинки, і всі вони нанизувалися у довгий невидимий разок. Потім нитка на тому разку рвалася, і на­мистинки падали в лунке озеро. Соловейкові жаль ставало їх, і він заходжувався ойкати, схлипувати. Швидко заспо­коївшись, розщедрювався і без жалю розсипав навкруги кош­товності: камінці-самоцвіти, бурштинові намистинки, черво­ні коралі, срібні сережки, золоті колечка (за Б. Комаром).

 

ІІІ. У XXI столітті освіта постала перед необхідністю пе­регляду ряду звичних упродовж десятиліть і століть харак­теристик, усталених норм освітньої діяльності. Такий пе­регляд належить реалізувати в процесі модернізації освіти відповідно до Національної доктрини розвитку освіти.

Перше. Потребує змін сам зміст навчання. Слід більш чітко та однозначно визначити фундаментальні знання у різ­них сферах вивчення людини і світу.

Друге. Потребує корекції направленість навчального про­цесу. Сучасний, а тим більш майбутній, динамізм зміни знань, інформації, технологій означає, що навчити в школі чи навіть у найкращому університеті людину на все житгя неможли­во. Виникає потреба вироблення в учня розуміння необхід­ності та уміння навчатися впродовж життя.

Третє. В інформаційному суспільстві знання стають без­посередньою продуктивною силою. Відповідно це вимагає від суспільства в цілому, а також окремої людини, вміння застосовувати все нові й нові знання, набуті впродовж жит­тя, у власній практичній діяльності.

Отже, учень у навчальному і виховному процесі повинен набути важливих компетенцій через застосування знань. Для цього необхідний перехід від кваліфікації до компетенції, яка дозволяє знаходити рішення в будь-яких професійних та життєвих ситуаціях (В. Кремень).

 

ІV. Генеральному директорові

Луцького автомобільного заводу

Кудієнку В. І.

випускника Київського

професійно-технічного училища № 5

Борищука О. Г1.

 

Заява

Прошу призначити мене на посаду слюсаря-електромонтажника вашого заводу.

 

18.04.2003 Власноручний підпис

 

 

V. Наступного дня всією родиною виїжджаємо до Канева. Ідемо на могилу Тараса Григоровича Шевченка. Для кож­ного українця постать Кобзаря знакова — вона найбільша наша духовна святиня.

- А чому всі українці так задушевно шанують Шевчен­ка? — розпитувала я у батьків.

- Тарас Шевченко писав про нас, наше життя, — пояс­нювала мама. — Він страждав за нас, за Україну, боронив простих людей. За це його вислали далеко в Азію.

- Тарас Шевченко — це ми, — додав тато.

І треба було бачити їхні обличчя, щоб відчути, яку гли­боку шану й любов вони відчувають до Кобзаря, коли зга­дується його ім’я (М Ковальська).

 

VІ. Дорогий сину, дякую Тобі за листа. Знаєш, я був при­ємно здивований, що Ти став краще вчитися, братися до на­вчання. Може, Ти й справді зможеш закінчити чверть без трійок? Чи задоволена Тобою мама? Бо я за весь час дуже хотів бути задоволеним Тобою, але, на жаль, не дочекався такого. Якось у нас не вийшло знайомства, не змогли ми подолати холоду восьмирічної розлуки. Я шкодую дуже, що Ви з мамою не змогли приїхати в січні. Добре було, щоб ви таки приїхали удвох — із мамою. Але коли то буде можна — ще невідомо. Шануйся, сину. Не залишай маму саму, частіше бувай із нею, не пускай маму саму нікуди — завжди, коли вона не перечитиме.

За мене не турбуйся. Я нібито залізний, бо інакше мені просто не можна.

Обіймаю і зичу добра.

Пиши, що ти читаєш тепер. Але пиши — тільки тоді, коли є настрій, бажання, а не просто мус.

Будьмо ж!

Твій тато.

Вправа 2. Доберіть із різних джерел і запишіть 4—5 ви­словлювань учених, письменників, відомих політичних діячів про українську мову. Підготуйтесь до бесіди «Значення мови в житті людини».

 

 

Тема. Поняття літературної мови. Мовна норма, варіанти норм. Ознаки та аспекти культури мовлення. Мовленнєва культура - критерій професійної майстерності фахівця. Причини недостатнього рівня культури мовлення та способи підвищення мовленнєвої культури. Культура мовлення під час дискусії.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав