Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Міжбанківські об’єднання

Читайте также:
  1. Активізація державотворчих процесів на західноукраїнських землях та утворення ЗУНР. Об’єднання УНР та ЗУНР.
  2. Види банків та банківські об’єднання
  3. Інтеграційні об’єднання на терені Співдружності Незалежних Держав.
  4. Міждержавні об’єднання
  5. Міжнародні професійні об’єднання бухгалтерів
  6. Об’єднання і виділення матеріалів досудового розслідування
  7. Розділ VIII ВІДНОСИНИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ З ІНШИМИ ДЕРЖАВНИМИ ОРГАНАМИ, ОРГАНАМИ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ТА ГРОМАДСЬКИМИ ОБ’ЄДНАННЯМИ
  1. При В = 0, А = уравнение Ax2 +Bxy +Cy2 +Dx +Ey +F = 0 является уравнением…….
  2. Если В = 0, , и A и C имеют одинаковые знаки,

то уравнение Ax2 +Bxy +Cy2 +Dx +Ey +F = 0 описывает уравнение……

  1. Если В = 0, , и A и C имеют противоположные знаки,

то уравнение Ax2 +Bxy +Cy2 +Dx +Ey +F = 0 описывает уравнение……

  1. Если В = 0, и кроме того один из коэффициентов А или С,

то уравнение Ax2 +Bxy +Cy2 +Dx +Ey +F = 0 описывает уравнение……

 

ДО ТЕМИ 9.

Міжбанківські об’єднання

Міжбанківське об’єднання – це утворення, яке базується як на добровільному об’єднанні самостійних банків («злиття»), так і на правах власності, контролю, централізованого управління, прямого підпорядкування та залежності («поглинання»).

Головними представниками міжбанківських об’єднань є:

- асоціативного комерційного типу – консорціуми та картелі;

- корпоративного типу – концерни та трести.

Таблиця 13.1

Характерні риси міжбанківських об’єднань

Асоціативні об’єднання Корпоративні об’єднання
Добровільний характер членства на підставі спільних інтересів Велика залежність учасників один від одного
Вільний вибір організаційної форми об’єднання та вільний вихід зі складу учасників Неможливість вільного вибору партнерів, оскільки партнером може стати будь-який власник паю чи акцій, котрі продаються і купуються
Добровільне делегування повноважень асоціативному об’єднанню Примусова централізація управлінських та контрольних функцій
Демократичний характер управління (стосується в основному асоціативних (об'єднань некомерційного типу)    
Договірна форма організації відносин між учасниками та організацією    

Банківський консорціум – це тимчасове об’єднання на договірній основі кількох банків для спільного проведення кредитних або інших банківських операцій.

Часто консорціальні об’єднання банків називають банківськими синдикатами, а кредити, що надаються консорціумом банків, — консорціальними, або синдикативними. У банківській практиці синдикатами називають тимчасові банківські об’єднання, створені для розміщення великих випусків цінних паперів, обслуговування емісійно-засновницької діяльності клієнтів.

Банківський картель – об’єднання великих банків, в основі якого лежить угода про розподіл сфер діяльності (узгодження і проведення єдиної політики при встановленні процентних ставок та виплати дивідендів, умов кредитування тощо).

Банківський концерн – це монопольне об’єднання акціонерних банків, де великий банк (головне акціонерне товариство) володіє контрольним пакетом акцій юридично самостійних банків (дочірніх товариств), тим самим фактично встановлює фінансовий контроль за їх діяльністю.

До складу банківського концерну, крім банків, можуть входити також інші (страхові, лізингові, факторингові тощо) акціонерні товариства з різною специфікою діяльності, що не залежать одне від одного, але об’єднані під керівництвом акціонерного товариства, якому належать контрольні пакети акцій усіх акціонерних товариств концерну. Таке об’єднання має назву банківської холдинт-компанії.

Основна мета холдингу — спрямовувати, контролювати діяльність усього об’єднання і кожної його складової окремо, оптимізуючи прибуток.

Існують одно- та багатобанківські холдингові компанії.

Однобанківські холдингові компанії (фінансові концерни) складаються з одного банку, який виконує функції холдингу, а також певної кількості парабанків.

Багатобанківські холдингові компанії контролюють два або більше банків. Найчастіше головною холдинговою компанією в цьому об’єднанні стає інвестиційна або фінансова корпорація, створена на базі промислових підприємств і банків.

Банківський трест – це монопольне об’єднання банків, яке утворюється об’єднанням власності банків, що входять до його складу. При цьому останні втрачають юридичну, комерційну самостійність і підпорядковуються єдиному органу управління. На відміну від концерну трест базується не на акціонерній, а на пайовій формі власності.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 275 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав