Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Світовий банк

Читайте также:
  1. Країна І Світовий ринок Країна ІІ
  2. Світовий досвід територіального управління. Особливості формування територіальних бюджетів
  3. Світовий фінансовий ринок.
  4. Сучасний стан інтеграції банківської системи України у світовий фінансовий простір
  5. Тема 3. Світовий фінансовий ринок. Міжнародні інвестиції.
  6. Тема 4. Світовий ринок позичкових капіталів. Міжнародний кредит

Світовий банк - представляє собою групу споріднених фінансових організацій. Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Міжнародна асоціація розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Багатостороння агенція гарантування інвестицій, а також Міжнародний центр урегулювання інвестиційних конфліктів.

Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) — це найбільша міжнародна кредитна установа, котра забезпечує позики, які сприяють економічному розвитку країн-членів, а також відіграє роль головного каталізатора щодо фінансування з інших джерел завдяки операцій на світових фінансових ринках.

Ресурси МБРР формуються з внесків країн-членів шляхом підписки на акції Банку та залучених коштів, що мобілізовані на міжнародних фінансових ринках. Процес залучення коштів відбувається шляхом випуску МБРР боргових інструментів та наступного їх продажу пенсійним фондам, страховим компаніям, корпораціям та комерційним банкам. МБРР залучає також кошти від центральних банків, державних установ і міжнародних організацій за ринковими процентними ставками.

Фінансові інструменти. МБРР випускає облігації, які мають найвищий рейтинг ААА, оскільки їх оплата гарантується акціонерами Банку, тобто урядами 181 країн-членів. Свої облігації, а також інші цінні папери МБРР деномізує у різних валютах. Облігації Світового банку характеризується більш диверсифікаційною структурою ризиків порівняно з суверенними облігаціями, що у довгостроковій перспективі призводить до зниження вартості облігацій Банку.

Кредити МБРР. Банк надає позики країнам-членам та гарантує кредити, які надані іншим кредиторам на двосторонній основі. Кредити надаються тільки кредитоспроможним позичальникам — урядам країн-учасниць, державним відомствам і приватним фірмам під державні гарантії, і тільки під перспективні проекти, які забезпечують високу (реальну) норму прибутку для економіки країни-боржника.

Усі кредити МБРР є довгостроковими, як правило, на період від 15 до 20 років; до цього строку додається 3-5 річний пільговий період, протягом якого позичальник сплачує лише проценти за кредит.

За класифікацією МБРР весь запропонований портфель кредитів поділяється на інвестиційні та системні кредити. Інвестиційні кредити виділяються Банком для фінансування галузевих проектів розвитку (енергетики, транспорту, сільського господарства, вугільної промисловості). За останні роки все більше коштів направляється Банком на розвиток освіти, охорони здоров’я та соціальної сфери. Серед інвестиційних кредитів новими продуктами адаптаційні програмні кредити і кредити на навчання та інновації для підтримки невеликих «пілотних» проектів нарощування економічного потенціалу з максимальним розміром у 5 млн. доларів.

Системні кредити виділяються Банком на фінансування проектів структурної перебудови економіки терміном на 2-3 роки. Серед системних кредитів також появилися нові види: програмні кредити на структурну перебудову і спеціальні кредити на структурну перебудову сектора.

У 1997 р. Рада директорів затвердила нову стратегію МБРР, який у кредитній політиці дотримується наступних принципів:

1) сума наданих кредитів для однієї країни не повинна перевищувати 10% акціонерного капіталу разом з його резервами і нерозподіленим залишком;

2) ліміт ризику концентрації портфеля кредитів (щорічно встановлюється співвідношення акціонерного капіталу Банка і максимальний обсяг кредитів однієї країни).

За статутом МБРР взагалі не передбачено списання боргів за непогашеними кредитами. Навпаки, задача Банку — надати боржнику, що має фінансові проблеми, допомогу при розрахунках з кредиторами шляхом пролонгації кредиту та реструктуризації боргів. Якщо заборгованість країни-боржника перевищує 6 міс, то Банк переводить боржника в статус «консервації». Цей статус означає, що країна-боржник, за домовленістю з Банком тимчасово припиняє обслуговувати свій борг кредитору.

Напрями співпраці МБРР з Україною:

1. Системні проекти – грошові кошти траншами направляють до Держбюджету, а потім Міністерство фінансів зі свого бюджету повинно передбачити фінансування зазначеної в проекті програми.

2. Інвестиційні проекти – створена українською стороною робоча група готує тендерну документацію на визначені пакети закупівель для проведення відкритих міжнародних торгів. Участь у торгах можуть брати компанії, які мають виробничі можливості виконати умови конкурсу. Уся тендерна документація узгоджується з МБРР. Кредитні угоди щодо впровадження інвестиційних проектів укладаються між Україною (Міністерством фінансів) та МБРР. Наступний етап – підписання субкредитних угод між Міністерством фінансів та субпозичальниками – бенефіціарами, в яких визначається сума, яку Міністерство фінансів кредитує тому чи іншому субпозичальнику, а також узгоджуються умови та терміни погашення зобов’язань.

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) була створена в 1959 р. з ініціативи США. Її мета — заохочування розвитку приватних підприємств у країнах, що розвиваються. МФК надає кредити високорентабельним приватним підприємствам без гарантії уряду на строк від 5 до 15 років з умовою, що частину акцій компанії-позичальники продають МФК. Рівень відсоткових ставок відповідає існуючим на міжнародних фінансових ринках.

Статутний капітал МФК створено з внесків країн-членів. Розмір внесків пропорційний частці їхніх внесків до МБРР. У МФК беруть участь тільки члени МБРР. Свою діяльність МФК здійснює у таких основних напрямках:

- інвестування приватного сектору (головним чином країн, що розвиваються);

- падання комплексних консультаційних послуг урядам і підприємствам у здійсненні приватизації;

- формування ринку капіталів у країнах з перехідною економікою.

Сьогодні до складу МФК входять 170 країн. У 1993 р. до МФК приєдналась Україна, що створило можливості надання нашій країні прямих інвестицій у приватний сектор економіки, фінансування проектів приватних компаній тощо.

Міжнародна асоціація розвитку (МАР) була створена як філія МБРР у 1960 році з метою надання допомоги країнам, що розвиваються. На відміну від МБРР, кредитні ресурси МАР поступають переважно від більш заможних країн-членів. Поповнення ресурсів відбувається за рахунок відрахувань від чистого прибутку МБРР і поступлень від погашення позик.

МАР надає тільки урядові кредити на строк від 35 до 49 років. Проценти за такими кредитами не нараховуються, але передбачено комісію у розмірі 0,75% на обслуговування кредитної лінії, а також щорічний комісійний збір у розмірі 0,25% від суми резервування кредитних ресурсів. Погашення кредитів починається з 11-го року після їх окупності.

Кожний фінансовий МАР проект підлягає обов’язковій політико-економічній експертизі з метою найефективнішого використання фінансової допомоги.

Багатостороння Агенція Гарантії Інвестицій (БАГІ) страхує інвестиції від втрат, викликаних некомерційними ризиками. Багатостороння Агенція Гарантії Інвестицій, що входить до складу групи Світового банку, сприяє прямим приватним інвестиціям в країнах-членах. БАГІ робить це шляхом надання іноземним інвесторам гарантій проти політичного ризику, та надання дорадчих послуг. Світовий банк також розробляє механізми надання гарантій як складової частини процесу надання позик, з метою доповнити діяльність БАГІ. Прикладом може бути проект підтрим­ки передекспортних гарантій. БАГІ доповнює діяльність інших міжнародних страхувальників і пропонує чотири основних типи гарантій: неконвертованість валюти, експропріація, війна та громадські заворушення, порушення умов контрактів.

Неконвертованість валюти — це захист від втрат, які виникли у зв’язку з неможливістю конвертувати місцеву валюту в іноземну для її переказу за межі країни перебування.

Експропріація — захист від втрат, які викликані діями уряду країни перебування у зв’язку з обмеженням або ліквідацією права власності чи контролю над нею, а також права на застраховані інвестиції.

Війна та громадські заворушення — це захист від збитків, завданих воєнними діями чи громадськими заворушеннями, які призвели до руйнування чи завдання шкоди матеріальним активам підприємства або до створення перешкод для його діяльності.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 61 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав