Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Функціональна асиметрія головного мозку

Читайте также:
  1. Анатомия и физиология головного мозга.
  2. Асиметрія розвитку фінансового сектора
  3. Билет №36. Понятие, предмет и метод уголовного права.
  4. Возрастные особенности головного мозга
  5. Возрастные особенности головного мозга
  6. Время совершения преступления и обратная сила уголовного закона, устраняющего преступность деяния
  7. Глава I. Понятие уголовного процесса
  8. Глава II. Система стадий уголовного процесса
  9. Глава III. Типы уголовного процесса
  10. Головного бухгалтера

Грившшії мис вчені «нажали мозок парним органом, що функції одній півкулі пошіісгю иілпонідають функціям іншої. Дійсно, ліва півкуля відповідає їй рухи праних кінцівок і за чутливість правої половини тіла, а прана ш рухи нівих кінцівок і всі види чутливості зліва. Єдиним винятком вважалась іди і ніс гь ли мовленнєвого спілкування, розуміння та продуційуваппя мовлення Як покачали результати досліджень, при ропцсплсіпіі моїку, лінії півкуля переважно відповідальна за мовлення та мову, вона спспіипічоніїїш жі омеруніиніі словами, а права керує навичками, пов'язаними» іороїшм їв просторовим досвідом - вона відповідає за орієнтацію н просторі тії деякі емоційні спіни.

Виявлені юикі роїрі іпеїпія у способах переробки інформації півкулями.

Прана півкуля приймає, переробляє, зберігає та актуалізує глобальні, нечлепонані кодові одиниці, компоненти психічної діяльності. І Іерш іа все не стосується:

1) Регуляції сприймання та відтворення інтонаційно-мелодійного боку мовлення, що підкреслює та забарвлює зміст висловлювання. (Н.Н. Трауготт, 1980).

2) Глобального сприйняття змісту текстів, картин, побутової ситуації, рухів, міміки як компонента мовленнєвої комунікації. (М. Кричтлі, 1954; М.К. Бурлакова, Н.В. Лєбєдєва, 1983).

3) Глобального сприйняття та відтворення звукового абрису слова-Зберігає у своїй пам'яті різні види мовленнєвих автоматизмів. (М.К. Бурлакова, 2001).

Психологічні функції лівої півкулі досліджені значно краще. Ліва півкуля переробляє інформацію аналітично і послідовно. Вона зберігає здатність до мовленнєвого спілкування, сприяє розумінню мовлення як усного, так і писемного, допомагає надавати граматично правильні відповіді, оперувати цифрами та математичними формулами, але на відміну від правої півкулі, ліва - не здатна розрізняти інтонацію, модуляції голосу, вона не чутлива до музики, але здатна сприймати ритм. Особливої уваги слід надати особливості лівих нижньотіменних та задньолобних відліпи мозку, про які писали Пенфілд та Роберте (1956) - передні нижньотімгтп відділи лівої півкулі є непарними відділами, вони не дублюються прпи півкулею, в той же час, автори підкреслювали, що при видаленні лобної долі мовленнєві функції можуть зберігатись. Чеський нейроні і Hrbek (I970) надає відомості про випадки, коли видалення всієї ск долі не призводило до виразних мовленнєвих порушень, а наименьший нейрохірургічний вплив у лівій нижньотіменній області призводив до важких розладів мовлення. До нижньотіменних функцій лівої півкулі традиційно відносять - конструктивно-просторовий праксис.

Таким чином, права півкуля - невербальна, образна, зорова, сенсорна, асоціативна; обробка інформації в ній відбувається глобально. До функцій правої півкулі належать: зберігання пам'яті про складні для вербалізації стимули.

Ліва півкуля - вербальна, логічна. Обробка інформації відбувається аналітично, послідовно.

Схематично діяльність півкуль можна представити у вигляді таблиці:

 

Ліва півкуля Права півкуля
  Розуміння змісту слів Сприйняття голосу, інтонацій, мелодії мовлення
  Розуміння змісту музичних творів Сприйняття мелодії
  Розуміння загального змісту картин Сприйняття деталей катин без розуміння загального змісту
  Класифікація об'єктів, об'єднання їх у категорії Ізольоване сприйняття об'єктів
  Довільне запам'ятовування Мимовільне запам'ятовування
  Формування понять про час, простір, чинники Сприйняття просторових відносин предметів.

 

Для нормальної роботи мозку необхідний тісний зв'язок між півкулями. В результаті порушення спеціалізації півкуль, їх спільної діяльності в реалізації вищих психічних функцій, в тому числі і мовленнєвої, спостерігається зниження інтелектуально-пізнавальної діяльності людини.

При порушенні зв'язку між півкулями - при ураженні мозолистого тіла, права рука, що підпорядковується лівій півкулі, зберігає здатність до письма, але втрачає здатність до малювання, конструювання, впізнавання предметів на дотик. Ліва рука, яка підпорядковується правій півкулі, завдання подібного типу виконує легко, але людина зазнає труднощів при називанні предмета.

У більш ніж 95% всіх праворуких людей, які не зазнавали в ранньому віці травм або уражень мозку, мова та мовлення контролюються лівою півкулею. У інших 5% - правою. Більша частина ліворуких - майже 70% - також мають мовленнєві зони у лівій півкулі, у 15% ліворуких - в правій, і у 15% - у правій і лівій одночасно.

Про пластичність мозку в ранньому дитинстві свідчить те, що якщо у дитини була пошкоджена ліва півкуля, права або повністю контролює, або бере участь у контролі над мовленням у 70% ліворуких і 19% праворуких. Таким чином, права півкуля набуває здатність керувати мовленням і компенсує вади лівої півкулі. При народженні у дитини не виявляється відмінностей ні у будові, ні у діяльності лівої та правої півкуль. В їх симетричних ділянках ідентична за характером та ступенем розвитку мозкова тканина. На другому році життя виявляються відмінності -формуються мовленнєві області в лівій півкулі. Функціональна асіметрія великих півкуль у дорослих - продукт довготривалого розвитку. Передумови функціональної спеціалізації півкуль прирождені, але з розвитком дитини відбувається удосконалення та ускладнення міжпівкульної взаємодії, як і функціональної спеціалізації півкуль.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 68 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав