Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Перспективи розвитку українсько-американських відносин

Читайте также:
  1. III.Перспективи розвитку фінансового ринку України.
  2. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  3. X. Міжнародні відносини
  4. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  5. АКТИВІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНОГО РУХУ НАРОДІВ АЗІЇ ТА АФРИКИ ЯК НОВА ТЕНДЕНЦІЯ РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ПІСЛЯ ЗАВЕРШЕННЯ
  6. АНАЛІЗ КРЕДИТНИХ ВІДНОСИН ТА ЇХ ЕФЕКТИВНОСТІ
  7. Аналіз сутності та динаміка розвитку людини на різних етапах її життєвого шляху
  8. Аналіз тексту на уроках розвитку зв'язного мовлення
  9. Аналіз уроку в аспекті розвитку інтелекту учнів
  10. Аналіз уроку в аспекті розвитку мотивації учнів

Незалежна Україна посідала різне місце у політиці адміністрацій президентів США. Бачення ними молодої держави змінювалося, еволюціонувало залежно від подій та становища на міжнародній арені, внутрішнього життя України та власне від особливостей підходу американських адміністрацій. Часто визначальним фактором місця України в зовнішньополітичній стратегії США було те, наскільки Україна «вписувалася» чи не «вписувалася» в неї.

До кінця 1993 р. нова політика США щодо України та налагодження двосторонніх переговорів заклали основу для порозуміння між двома державами. Врешті-решт, вона призвела до підписання президентами Б. Клінтоном, Л. Кравчуком та Б. Єльциним 14 січня 1994 року у Москві тристоронньої угоди про знищення Україною всієї ядерної зброї, розташованої на її території, протягом 7 років.

Ядерні боєголовки перевозилися до Росії, де їх мали дезактивувати протягом 10 місяців. Згідно з Угодою, Україна повинна булла приєднатися до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї як без’ядерна держава, що вона і зробила у жовтні 1994 року. Значення Угоди полягало в тому, що, окрім «ядерних положень», вона налагоджувала тристоронню основу для розв’язання економічних питань та питань безпеки.

Українська громада — діаспора в США є однією з найбільш згуртованих і найбільш численних. Неабияку роль українська діаспора відіграє у налагодженні контактів та співробітництва США з Україною.

Стратегічне значення України посилюється ще й тим, що вона розглядається як один із можливих транзитних шляхів енергопостачання з Центральної Азії.

Канада у другій половині ХХ ст. — на початку ХХІ ст.

Канада — конституційна монархія, федеративна країна, входить до співдружності країн, яку очолює Велика Британія.

Глава держави — британський монарх, у Канаді його представляє генерал-губернатор, а генерал-лейтенанти — у провінціях, з яких складається ця держава. Найвищий законодавчий орган — двопалатний парламент (сенат і палата громад). Виконавчу владу здійснює уряд на чолі з прем’єр-міністром. Столиця — м. Оттава. За владу борються ліберальна та прогрессивно консервативна партії.

Канада, яка була англійським домініоном, взяла активну участь у Другій світовій війні на боці Антигітлерівської коаліції.

Війна дала поштовх економічному зростанню Канади: країна перетворилася на індустріальну державу. Економічне піднесення, що розпочалось у роки війни, тривало і в повоєнний період. Стимулом до цього стало швидке зростання кількості населення (в основному за рахунок емігрантів), а відповідно, і збільшення внутрішнього ринку, освоєння території.

У ході Другої світової війн, під час якої Канада не зазнала важких втрат, національний дохід країни зріс удвічі, і вона вийшла на третє місце серед промислово розвинених країн, перетворившись на високорозвинену індустріальну державу, активного учасника міжнародної політики. Скориставшись послабленням Великої Британії, Канада фактично домоглася національної незалежності, хоча в економічному плані ставала дедалі більш залежною від США.

Так, протягом 1945–1956 рр. США збільшили свої довгострокові капіталовкладення в Канаді більш ніж в 2,5 раза — до 13 млрд доларів.

Динаміка політичного життя

• …–1948 р. — М. Кінг (ліберал)

• 1948–1957 рр. — Л. Сен-Лоран (ліберал)

• 1957–1963 рр. — Д. Дифенбейкер (консерватор)

• 1963–1968 рр. — Л. Пірсон (ліберал)

• 1968–1979 рр. — П. Е. Трюдо (ліберал)

• 1979 р. — Д. Кларк (консерватор)

• 1980–1983 рр. — П. Е. Трюдо (ліберал)

• 1984–1993 рр. — Б. Малруні (консерватор)

• 1993–2003 рр. — Ж. Кретьєн (ліберал)

• 2003–2006 рр. — П. Мартін (ліберал)

• З 2006 р. — С. Гарпер (консерватор)




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав