Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Джерела конкурентної переваги і перешкоди для глобальної конкуренції.

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. Internet-джерела
  3. Акти судової влади як джерела трудового права
  4. Виборче право та його джерела.
  5. Використання міжнародно-правової доктрини як джерела міжнародного права.
  6. Відображено в активах; він показує джерела фінансування придбання активів підприємства.
  7. Джерела (форми права) та їх класифікація
  8. Джерела адміністративно-процесуального права
  9. ДЖЕРЕЛА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА. СИСТЕМАТИЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  10. Джерела екологічного права

Основні джерела конкурентної переваги у глобальних галузях:

ü Порівняльна перевага. Якщо країна має значні переваги за показниками мінімуму витрат чи найвищої якості товару, то в ній зосереджуватиметься виробництво, а експорт спрямовується в іншій частині світу.

ü Економія за рахунок масштабів виробництва. Внаслідок такої економії компанія може потенційно досягти найменших витрат через централізацію виробництва глобальну конкуренцію.

ü Глобальний досвід. У таких видах діяльності, де можна істотно зменшувати витрати завдяки запатентованому досвіду, ефективним є збут подібних товарних асортиментів на багатьох національних ринках. Сукупний обсяг збуту на одну модель товару є більшим, якщо її пропонують на багатьох ринках, що дає глобальному конкурентові у зменшенні витрат.

ü Економія за рахунок масштабів у закупках. Наприклад, світові виробники телевізорів мають змогу закуповувати транзистори та діоди за нижніми цінами. Потенційна перевага виникає також, якщо фірма безпосередньо видобуває або виробляє сировину.

ü Товарна диференціація. У деяких сферах бізнесу, зокрема прогресивних щодо технології, глобальна конкуренція може дати компанії перевагу в репутації та довір’ї.

ü Запатентована технологія виробництва товару завдяки спроможності застосування запатентовану технологію на кількох національних ринках. Технологічні переваги фірм глобального масштабу найбільші в комп’ютерній, напівпровідниковій, авіаційній та турбінній галузях. Деякі технологічні досягнення наскільки дорогі, що відшкодування витрат потребує глобальних обсягів збуту.

ü Мобільність виробництва. Економія за рахунок масштабів також виникає у сферах діяльності, де виробництво товару чи послуг мобільне (наприклад, капітальне будівництво, нафтові танкери, сейсмічні служби, геологи тощо).

ü Значущість кожного джерела глобальної переваги залежить від одного з двох чинників. По-перше, наскільки важливе значення для сумарних витрат має та галузь бізнесу, що забезпечує глобальну економію. Наскільки значущою для конкуренції є галузь бізнесу, де глобальний конкурент має перевагу.

Перешкоди на шляху глобальної конкуренції можуть завдати галузі набути статусу глобальної. Деякі з цих перешкод мають економічний характер і збільшують прямі витрати на глобальну конкуренцію. Інші значно ускладнюють маркетинг товарів.

Існують також перешкоди суспільного характеру.

Економічні перешкоди:

ü Витрати на перевезення та складування, які зрівноважують економію за рахунок масштабів централізованого виробництва.

ü Різні потреби в товарі. Потреба виробляти різновиди товару перешкоджає досягненню глобальної економії за рахунок масштабів чи досвіду

ü Перешкоди для глобальної конкуренції, створені різними потребами в товарі, залежить від вартості видозмінених товарів, які пропонує національний ринок.

ü Торговельний персонал. Якщо товар потребує участі торгівельного персоналу місцевого виробника, міжнародний конкурент стикається з перешкодою на шляху економії за рахунок масштабів, і вона є сильнішою, коли торговельний персонал національного конкурента пропонує широкий асортимент товарів.

ü Чутливість до часових затримок в наслідок короткочасних змін моди, швидкозмінної технологій тощо, як правило, діє проти глобальної конкуренції.

ü Комплексна сегментація в межах географічних ринків. Комплексні варіанти вибору між ціною та якістю товару марок-конкурентів із боку покупців на національних ринках мають той же базовий вплив, що відмінності між варіантами товару вітчизняного виробництва, які перешкоджають глобальній конкуренції.

ü Недостатній попит на світовому рівні. Глобальна конкуренція не може існувати, якщо немає попиту в багатьох основних країнах.

Маркетингові перешкоди:

ü Різні завдання у сфері маркетингу. Завдання маркетингу можуть відрізнятися географічному аспекті.

ü Мережа інтенсивного місцевого сервісу.

ü Швидкі зміни в технології.

Перешкоди суспільного характеру:

ü Перешкоди, створювані урядом, часто обґрунтовують захистом місцевих фірм або підтримкою занятості.

ü, або ресурсні перешкоди. Фірмам – новачкам може бракувати необхідного досвіду, а витрати на здобуття інформації на дослідження ринку для них великі.

Перешкоди на шляху глобальної конкуренції тією чи іншою мірою завжди існують в галузі. На деяких ринках чи сегментах національна фірма може одержати перевагу над глобальними конкурентами внаслідок особливо значних перешкод на шляху глобальної конкуренції.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав