Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Стратегічна інформація: види та джерела

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. Internet-джерела
  3. Акти судової влади як джерела трудового права
  4. Виборче право та його джерела.
  5. Використання міжнародно-правової доктрини як джерела міжнародного права.
  6. Відображено в активах; він показує джерела фінансування придбання активів підприємства.
  7. Джерела (форми права) та їх класифікація
  8. Джерела адміністративно-процесуального права
  9. ДЖЕРЕЛА АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВА. СИСТЕМАТИЗАЦІЯ АДМІНІСТРАТИВНОГО ЗАКОНОДАВСТВА
  10. Джерела екологічного права

Здійснення стратегічного управління вимагає створення спеціальної системи відстеження, основни­ми методами якої є: аналіз матеріалів, опублікованих у книгах, журналах та інших інформаційних виданнях; участь у професій­них конференціях, аналіз досвіду діяльності різних організацій; вивчення думки працівників організації, покупців і постачаль­ників; проведення зборів і нарад з метою обговорення деяких акту­альних питань тощо.

Джерела інформації про середовище організації:

Інформація про зовнішнє середовище:

- власний досвід;

- журнали та газети;

- звіти;

- книги;

- колеги;

- професійні наради;

- галузеві конференції;

- персонал організації;

- інші джерела.

Інформація про внутрішнє середовище:

- звіти;

- конференції;

- професійні наради;

- персонал організації та менеджери;

- інші джерела.

Отримана з таких джерел інформація про середовище надходить до вищого керівництва і співробітників планового відділу.

Необхідна інформація може бути поділена на:

- первинні дані, одержані під час спеціально проведених досліджень

- вторинні дані, отримані з внутрішніх і зовнішніх джерел. Збирання вторинної інформації здебільшого передує збиранню первинної. Вторинна інформація дає змогу досліднику глибше ознайомитися з ситуа­цією, з тенденціями зміни тощо. Однак, при цьому, можливі певна неузгодженість показників, різний рівень новизни інформації, проблема оцінки її достовірності.

Способи формування бази даних

- ска­нування (пошук вже сформованої, тобто ретроспективної інформа­ції);

- моніторинг (відстеження поточної інформації, яка з’являється);

- прогнозування (створення інформації про майбутній стан сере­довища). Для цього проводять кількісні та якісні дослідження.

Методи дослідження:

Кількісні дослідження – це різноманітні способи збирання інформації, які ґрунтуються на використанні структурованих (всі опитувані відповідають на одні й ті ж запитання) або неструктурованих (інтерв’юер задає наступні запитання залежно від отриманої відповіді) запитань закритого типу, результати яких обробляються за допомогою впорядкованих кількісних процедур.

Якіснідослідження – передбачають збирання, аналіз та ін­терпретацію інформації внаслідок спостереження за діяльністю і висловленими думками людей:

- спостереження – це метод отримання первинної інформації про конкретний об’єкт шляхом дослідження вибраних груп лю­дей, дій і ситуацій;

- метод фокус-групи передбачає формування групи в кількості 8-12 учасників та проведення дискусії з метою генерації ідей, ознайомлення з запи­тами споживачів, вивчення реакції на певні дії;

Слід зазначити, що невелика організація може й не мати коштів чи персоналу для проведення такого глибокого аналізу, однак незалежно від рівня аналізу, важливість комунікативної функції неможливо переоцінити. Якщо ж зібрану інформацію не вико­ристовують у формуванні стратегії, або її подають у непридатній для подальшого використання формі, то кошти й час затрачені даремно.

Таким чином, складання стратегічного балансу – досить поширений вид діяльності на успішних підприємств Заходу та Сходу, який являє собою певне єднання факторів (загроз і можливостей), які негативно та позитивно впливають на діяльність підприємства і об'єктивно існують у зовнішньому середовищі підприємства та суб'єктивно оцінені його керівниками, з порівняно сильними та слабкими сторонами у функціонуванні підприємства. Аналіз середовища – це важливий процес розробки стратегії організації і дуже складний процес, що вимагає уважного відстеження процесів, що відбуваються у середовищі, оцінки факторів і встановлення зв’язків між факторами і тими сильними і слабими сторонами, а також можливостями і загрозами, які містяться у зовнішньому середовищі.

Потрібно своєчасно виявляти загрози з метою запобігання кризі підприємства, а чітке уявлення про потенційні можливості дає змогу заздалегідь підготуватися до найбільш ефективного їх використання. Процвітаючі фірми, що ефективно застосовують стратегічне управління, складають стратегічний баланс у вигляді РЕSТ, SРАСЕ, SNV або SWОТ аналізу за обраним переліком і оцінками факторів. SWОТ-аналіз – це своєрідна форма подання інформації, що передбачає пошук можливостей і загроз, які міс­тяться у зовнішньому середовищі організації; дослідження силь­них і слабких сторін організації; визначення ланцюгових зв’язків між цими двома групами чинників.

Вище керівництво має стимулювати зусилля підлеглих, вима­гаючи поглибленого об’єктивного аналізу середовища організації. Адже один з постулатів менеджменту звучить так: «Проблеми, які висуває перед організацією зовнішнє середовище, визначають оптимальну модель її поведінки».

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 51 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав