Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВИМОГИ, ЯКІ ПРЕД'ЯВЛЯЮТЬСЯ ДО СУЧАСНОГО МЕНЕДЖЕРА

Якості, які необхідні менеджеру, поділяють на три групи:

• професійні;

• особисті;

• ділові.

До професійних належать ті, що характеризують будь-якого грамотного фахівця і володіння якими є лише необхідною передумо­вою виконання їм обов'язків менеджера.

До них належать:

• високий рівень освіти, виробничого досвіду, компетентності у відповідній професії;

• широта поглядів, ерудиція, глибоке знання як своєї, так і сміжних сфер діяльності;

• прагнення до постійного самоудосконалення, критичного сприйняття і переосмислення навколишньої дійсності;

• пошук нових форм і методів роботи, допомога навколишнім, їхнє навчання;

• вміння планувати свою роботу.

Виділяють три групи навичок, що складають основу про­фесійної діяльності керівника:

• концептуальні (на вищому рівні їх частка складає до 50%);

• міжособисті;

• спеціальні (технічні). На нижчих рівнях управління їх частка також складає близько 50%.

Здатність концептуально мислити в сфері управління обумов­лена в чималому ступені характером освіти. Не випадково, що в

США лише 2% вищих керівників фірм - інженери, а інші - юристи, економісти, психологи, менеджери. У нашій країні картина зворот­на: на початок 90-х р. 85% керівників мали технічну освіту, 13%-економічну, 2% - гуманітарну.

Особисті якості керівника в принципі мало чим повинні відрізнятися від особистих якостей інших працівників, які бажають щоб їх поважали, тому володіння позитивними особистими якостями теж усього лише передумова успішного керівництва. До них належать:

• фізичне і психологічне здоров'я;

• високий рівень внутрішньої культури;

• чуйність, дбайливість;

• доброзичливе відношення до людей;

• оптимізм;

• впевненість у собі.

Однак керівником роблять людину не професійні або особисті, а ділові якості, деяких необхідно віднести:

• уміння створити організацію, забезпечити її діяльність усім необхідним, ставити і розподіляти серед виконавців задачі, координувати і контролювати їхнє здійснення, спонукати до праці;

• енергійність, домінантність, честолюбство, прагнення до вла­ди, особистої незалежності, лідерства, сміливість, рішучість, напористість, воля, вимогливість, бескомпромісність у відсто­юванні своїх прав;

• контактність, комунікабельність, уміння розташувати до себе людей, переконати в правильності своєї точки зору, повести за собою;

• цілеспрямованість, ініціативність, оперативність у рішенні проблем, уміння швидко вибрати головне і сконцентруватися;

• відповідальність, здатність керувати собою, своєю по­ведінкою, робітниками, часом, взаєминами з навколишніми;

• прагнення до перетворень, нововведень, готовність йти на ри­зик самому і захоплювати за собою підлеглих.

Вимоги до керівників у відношенні цих якостей не є однако­вими на різних рівнях управління. На нижчих, наприклад, у біль­шому ступені цінується рішучість, комунікабельність, деяка агре­сивність; на вищих - на перше місце висувається уміння стратегічно мислити, оцінювати ситуацію, ставити нові цілі, здійснювати перет­ворення, організовувати творчий процес підлеглих. У цих умовах доцільніше всього орієнтуватися на вимоги по­садових інструкцій або паспорта робочого місця менеджера.

Поведінка менеджерів повинна відрізнятися: наполег­ливістю, готовністю до сприйняття і передачі інформації, раціональністю, груповою роботою, старанністю і точністю, чесністю, справедливістю, гумором, прагненням до контактів, го­товністю правильно реагувати на обгрунтовані заперечення, а та­кож готовністю до прийняття рішень, самокритичністю, самоконт­ролем, впевненістю у манері поведінки, тактовністю, повагою до людей, позитивним відношенням до суперництва, орієнтованістю на досягнення поставлених цілей.

Резюме

Управлінська праця - це вид суспільної праці, основним зав­данням якого є забезпечення цілеспрямованої, скоординованої діяльності як окремих учасників спільного трудового процесу, так і трудових колективів в цілому.

В процесі управлінської роботи відбуваються збір, обробка, передання інформації. Зв'язки в процесі управління між різними управлінськими працівниками, між керівником і виробничим пер­соналом здійснюються також за допомогою інформації. Тому уп­равлінська робота має інформаційну природу.

Досягнення цілей управління здійснюється шляхом підготов­ки і реалізації керуючих впливів на людей, що активізують їхню ро­боту в організацп'. Це і є специфічний продукт управлінської праці. Основною формою такого впливу є управлінське рішення.

В процесі управління управлінські працівники вирішують різноманітні проблеми організаційного, економічного, технічного, соціально-психологічного, правового характеру, їхнє різноманіття також є важливою особливістю управлінської праці.

Засобами управлінської праці є організаційна й обчислюваль­на техніка, а рівеї'ь і повнота її використання багато в чому визнача­ють культуру й ефективність управління.

Менеджер - це людина, яка професійно здійснює уп­равлінські функці1. Поняття "менеджер" у сучасному розумінні - це керівник або фахівець, який займає постійну посаду та має повнова­ження в області прийняття рішень з конкретних видів діяльності підприємства, що Функціонує у ринкових умовах.

Визначають 3 категорії менеджерів: менеджери нижчої ланки управління (технічний рівень); менеджери середнього рівня уп­равління (управлінський рівень); менеджери вищої ланки уп­равління (інституціональний рівень).

Змістом діяльності менеджера є процес реалізації функцій планування, організації, координації, мотивації і контролю.

Управлінська діяльність передбачає розподіл функцій, повно­важень, відповідальності.

Менеджер виконує наступні функції: адміністраторську, стратегічну, експертно-консультативну, представницьку, виховну, психотерапевтичну, комунікативно-регулюючу, інноваційну, дис­циплінарну.

Діяльність менеджера, пов'язану з міжособистими ко­мунікаціями, інформацією і прийняттям рішень, характеризують управлінські ролі.

Роль - це очікуваний набір дій або поведінки, що обумовлені роботою.

Таким чином: робота менеджера складається з комбінації декількох ролей; ці ролі на практиці взаємозалежні і взаємодіють; важливість цих ролей змінюється у залежності від рівня уп­равління; ролі, що виконуються керівником, визначають обсяг і зміст його роботи.

Якості, які необхідні менеджеру, поділяють на три групи: професійні, особисті, ділові.

Контрольні питання

1. У чому полягає сутність управлінської праці як складової уп­равлінської діяльності?

2. Визначте логіку процесу управлінської праці.

3. Охарактеризуйте особливості управлінської праці.

4. Назвіть основні категорії менеджерів.

5. Розкрийте специфіку праці основних категорій менеджерів.

6. У чому полягає зміст діяльності менеджера?

7. Висвітліть управлінські ролі менеджера.

8. Дайте характеристику вимогам, які пред'являються до су­часного менеджера.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 156 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав