Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Як учбова дисципліна валеологія є сукупністю знань про здоров'я і про здоровий спосіб життя.

Знання основ валеології потрібне кожній людині, але особливо вчителю - для грамотного здійснення його професійної діяльності.

По-перше, вчитель має уміти зберегти здоров'я своїх майбутніх учнів, тому що існуюча система освіти сама по собі є чинником ризику здоров'я учнів: за період навчання в середній школі

- число здорових дітей знижується в 4 рази,

- число дітей з короткозорістю збільшується в 10 разів,

- з нервово-психічними розладами - в 2,5 разу,

- в 16 разів збільшується число учнів з вегето-судинною дистонією,

- в 2 рази - з кишковими захворюваннями.

Усе більш тривожна інформація поступає з інноваційних шкіл (гімназії, ліцеї, спеціалізовані школи) з ускладненими учбовими планами і програмами, де загальна захворюваність в 2-2,5 рази вища, ніж в звичайних школах. Давно прийшов час зробити медичний принцип Гіппократа "Ne noceas - Не шкодь" нормою в роботі кожного вчителя в школі.

По-друге, вчитель має уміти зберегти своє здоров'я. Адже працю викладача лише на перший погляд можна назвати легкою (якщо порівняти її з працею шахтаря). Це праця з високою щільністю міжособових контактів і можливістю конфліктів при необхідності виконання запланованого об'єму роботи в жорстко регламентований період часу. Вона вимагає іноді значної напруги багатьох систем організму.

По-третє, вчитель обов'язково повинен володіти культурою здоров'я.

Культура здоров'я (валеологічна культура) - це частина загальної культури людини, є свідомою системою дій і відношення до свого здоров'я і здоров'я інших людей, тобто вміння жити, не завдаючи шкоди своєму організму, а з користю для нього. Важливо пам'ятати, що культура здоров'я припускає не просте "збирання" корисних рекомендацій і знань, а активне їх використання в щоденній практиці.

Валеологічна культура припускає і вміння поширювати валеологічні знання. Учитель, незалежно від своєї спеціальності, повинен виховувати у учнів стійку мотивацію на здоров'я і здоровий спосіб життя (через програмний учбовий матеріал, позакласні і позашкільні форми, а також особистим прикладом).

За кордоном аналогом валеології є напрям "health promotion" і "health education".

Поняття про здоров'я, хворобу, "третій стан".

 

Поняття здоров'я є центральним у валеології. Незважаючи на багатовікові спроби вивчення здоров'я людини досі немає чіткого загальноприйнятого визначення цього поняття. Найбільш прийнятним і широко відомим є формулювання ВОЗ (1948):




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав