Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття ризику

Читайте также:
  1. I. Поняття зворотної дії в часі закону про кримінальну відповідальність.
  2. II. Профілі ризику
  3. III. Поняття комунікації, комунікаційного процесу, методи його удосконалення
  4. Адміністративні стягнення: поняття та види
  5. Аналіз кредитного ризику банку
  6. Буття як поняття та категорія. Проблема буття в історико-філософському окресленні. Категоріальні визначення буття.
  7. Види тлумачення норм права: поняття, мета
  8. Визначення поняття
  9. Визначення поняття економічна безпека та його суть
  10. Визначте поняття держави. Проаналізуйте класифікацію держави за формою правління та устрою, за політичними режимами.

$ Інформація — відомості про когось або щось, передані у формі знаків та сигналів.

$ Байт — кількість інформації про один символ. Будь-яка інформація тільки тоді обробляється на комп'ютері, якщо її представлено мовою двійкової системи числення. Двійкова система є основною системою подання інформації в комп'ютері. З будь-якої системи числення можна перейти до двійкового коду.

$ Медична інформація — це медичні дані та знання. Знан­ня зосереджено у виконуваних на комп'ютері програмах. Дані є первісним матеріалом, сировиною для подальшої обробки. Медичні Бази знань та Бази даних — продукт медичної інфор­мації.

$ Властивості мед інформації — інформативність та валід­ність. Інформативність — це об'єктивність, повнота, достовір­ність, доступність, актуальність інформації. Валідність — це надійність інформації, обґрунтованість та адекватність, від­сутність у ній помилок.

$ Медичні дані за способом обробки на ПК поділяють на дискретні та аналогові. Дискретні (переривчасті) дані вводять­ся в комп'ютер з клавіатури: результати аналізів, обстежень, медична документація та ін. Аналогові медичні дані — це без­перервні медико-біологічні параметри людини в певному ін­тервалі часу, які переважно одержують за допомогою спеціаль­них приладів функціональної діагностики. Аналоговими ме­дичними даними також є хвильові процеси різної фізичної природи, які використовуються в комп'ютерних діагностич­них комплексах. Не вводяться в ПК з клавіатури. Подаються на нього за допомогою спеціального пристрою — АЦП, який перетворює вхідний аналоговий сигнал на дискретний код (цифровий сигнал). Зворотне перетворення здійснюється за до­помогою ЦАП. Аналогово-цифрові та цифрово-аналогові конт­ролери (електронні схеми) підключають медичну техніку до комп'ютера через його внутрішні шини або зовнішні роз'єми.

$ Стандарти медичних даних — це єдині інформаційні технології для отримання, зберігання та передачі різноманіт­них медичних даних, необхідні для обміну медінформацією в світовому інформаційному просторі. Єдині стандарти медич­них даних сьогодні існують в Європейських країнах та США. Розробляються під керівництвом ISO. Упровадження єдиних світових стандартів — одне з основних завдань інформатизації охорони здоров'я України.

Контрольні питання

1. Як ви розумієте термін "інформація"?

2. Що таке біт та байт? Як вони пов'язані між собою?

3. Наведіть приклади обсягу пам'яті носіїв інформації.

4. Наведіть приклади дискретних медичних даних.

5. Наведіть приклади аналогових медичних даних.

6. За допомогою якого пристрою обробляються аналогові дані?

7. Чим відрізняються за призначенням такі пристрої, як АЦП та ЦАП?

8. Для чого потрібні стандарти медичних даних?

9. Наведіть приклади стандартів медичних даних.

 

 

Поняття ризику

Поняття ризику виникло в давні часи. Перші дослідження ризику стосуються азартних ігор. Оскільки бізнес і, зокрема біржові ігри близькі до азартних, методи і результати цих досліджень згодом були застосовані до різних сторін підприємницької діяльності. В подальшому ризик почав досліджуватися у зв’язку з комерційною й управлінською діяльністю. Це були вже початки досліджень економічного ризику.

Слово “ризик” має іспансько-португальського походження і означає “підводна скеля”, тобто небезпека.

Ризикологія як наука виникла в кінці 1970-х років у зв’язку із погіршенням екологічної ситуації в США. Практично підходи до виявлення, ідентифікації і оцінки ризиків, що існували до цього часу, активно використовувались у морських перевезеннях вантажів, у фінансовій сфері, в сфері економіки, виробництва, в сфері страхування і т.д. Більшість виявлених і ідентифікованих ризиків у більшості випадків асоціювались із втратами різних видів ресурсів.

Слід зазначити, що існує розуміння ризику як “дія на удачу” з надією на щасливий результат, тобто акцентування уваги на інше значення поняття ризику – виграш або додатковий прибуток.

В економічній теорії під “ризиком” прийнято розуміти (ймовірність) втрати ринковим суб’єктом частини доходів в результаті здійснення певної виробничої або фінансової діяльності.

В широкому розумінні ризик є ситуативною характеристикою діяльності будь-якого ринкового суб’єкта, що є наслідком невизначеності в його внутрішньому і зовнішньому середовищі і при її реалізації для даного суб’єкта можуть наступити несприятливі наслідки, тобто будь-який ринковий суб’єкт чи то незалежний індивідуум, чи підприємство, змушені працювати в умовах ризику.

У вузькому розумінні під ризиком необхідно розуміти ймовірність понесення підприємством втрат в результаті підприємницької діяльності.

Ризик – це об’єктивно-суб’єктивна категорія, яка пов’язана з подоланням невизначеності, випадковості і протидії в ситуації неминучого вибору і відображає ступінь досягнення очікуваного результату.

Виходячи з наведеного визначення, основними причинами виникнення ризику є три фактори зовнішнього середовища, які визначаються різноманітними ситуаціями або набором обставин, зокрема невизначеність, випадковість, протидія, з якими необхідно рахуватись, передбачати, планувати і якщо можливо, зменшувати.

Невизначеність розглядається як сума обставин, які можна передбачити наперед, але не можна визначити наскільки суттєво вони впливають на результуючі показники діяльності.

Випадковість включає обставини, які можуть виникнути незалежно від загальної ситуації і в більшості випадків виникають під впливом факторів зовнішнього середовища.

Протидія – намірений спротив обставинам учасників процесу підприємницької діяльності їх виконанню.

Якщо конкретизувати категорію ризику стосовно підприємницької діяльності, то підприємницький ризик виникає в результаті будь-яких видів діяльності пов’язаних з виробництвом продукції, товарів і послуг, їх реалізацією, товарно-грошовими і фінансовими операціями, торгівлею, здійсненням соціально-економічних і науково-технічних проектів.

Україна, перейшовши на ринкові відносини, підприємницьку діяльність регулює за допомогою таких основних документів:

· конституції;

· господарського кодексу;

· цивільного кодексу;

· кримінального кодексу;

· закону “Про підприємництво”.

В Законі «Про підприємництво» зазначено, що підприємницькою є самостійна на свій ризик діяльність, спрямована на одержання прибутку від користування майном, продажу, виконання робіт особами зареєстрованими в цій якості у встановленому законом порядку. Тобто із законодавства випливають два постулати:

· самостійність підприємців;

· ризикований характер підприємництва.

З погляду права підприємницький ризик може бути розглянутий як:

· особливий випадок цивільної та правової відповідальності і правомірності прийняття рішень;

· відшкодування збитків, накладання обов’язкових санкцій за невиконання директив вищих організацій;

· з точки зору дій, що суперечать суспільним інтересам.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 43 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав