Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розділ 2. Аналіз фінансово-економічних показників підприємства ТОВ «Леомі-Оригінал».

Читайте также:
  1. E. Руховий аналізатор.
  2. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ
  3. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ.
  4. V. ЕТАП САМОАНАЛІЗУ, ГРУПОВОЇ РЕФЛЕКСІЇ ТА САМОРОЗВИТКУ
  5. Алгоритм розрахунку показників фінансового стану підприємств
  6. Аналіз активно-пасивних операцій ломбардів.
  7. АНАЛІЗ ВАЛЮТНОГО РИНКУ ТА ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
  8. Аналіз виконання договірних зобов’язань
  9. Аналіз виконання договірних зобов’язань
  10. Аналіз виконання договірних зобов’язань

ТОВ «Леомі-Оригінал» пропонує до реалізації:

- Плівка поліетиленова для басейну; плівка поліетиленова; термозбіжна плівка; теплична плівка;

- Пакети «банан», «майка», «квіти», «BMV», «фасовка»; пакет сумка '"Жар-Птиця", '' Білки люкс "; пакет з клейкою стрічкою,

- Мішки-вкладиші;

- Флексодрук.

Також фірма пропонує деяку продукцію під замовлення:

- поліетиленовий мішок під шини;

- пакет майка "МаркетОпт";

- продукція з Біо розкладницької добавкою d 2 w Certificate;

- салфетка"Ніжний дотик";

- пакет банан "Колібрі";

- пакет банан "Зелмер".

1). Пакет «Банан» - виробляється з поліетилену низького(ПНТ) та високого тиску (ПВТ). Технологія виробництва з ПНТ передбачає використання винятково екологічно чисту сировину, щоб уникнути будь-яке погіршення здоров’я у людей. Пакети дозволяють забезпечити споживачів високоякісною та зручною упаковкою і покращити зручність торгівлі.

Головна перевага цього пакету є: висока міцність при низькій ціні. Найчастіше цей вид продукції використовується в рекламних цілях, в якості упаковки книг, одягу і т.д. Гладкий і щільний пакет «банан» з ПВТ виглядає презентабельно і бездоганно. Поліетиленові пакети «банан», виготовлюються шляхом зливу ПВТ і ПНТ, відрізняються щільністю і невеликим «шурхотом». Пакет має дуже оригінальний вигляд зовнішній, високу вантажопідйомність. Виготовляються як з укріпленої ручкою, так і без. Ціна розраховується залежно від тиражу і складності виготовлення пакету, нанесення малюнку.

2). Пакет майка - найдоступніший за ціною варіант серед пакетів з ручками. Найчастіше даний тип пакетів використовується аптеками для упаковки покупок й торгово-промисловими компаніями. Пакет майка здобула позитивні відгуки і популярність серед покупців та продавців за рахунок якісних характеристик.

Даний вид пакету виготовлюється з поліетилену низького та високого тиску.

На пакет може бути нанесений логотип і контактна інформація фірми методом флексопечаті. Пакети даного вигляду використовують також для упаковки великих предметів. У них зручно розміститься велике число різних за розміром продуктів, які займуть додатковий об'єм, отриманий розкриттям бічних фальців. Дана характеристика пакетів майок є істотною і вигідно відрізняє їх від пакетів банан, дозволяючи істотно зменшити собівартість виробництва пакетів майка.

3). Флексодрук - це спосіб друку, який передбачає використання високоеластичних фотополімерних форм і рідких швидких друкарських фарб. На сьогодні флексодрук є найпопулярнішим друком та різниця високою якістю відбитків і низькою собівартістю одиниці продукції.

ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснює друк на всіх видах пакувальних матеріалів. Друк проводиться на власних матеріалах і на матеріалах замовника.

4). Теплична плівка - це плівка з поліетилену високого тиску, яка використовується для будівництва кормових сховищ, теплиць та парників. Плівка є достатньо міцною та має високу стійкість до дії ультрафіолетових променів. Найголовнішими особливостями тепличної плівки є:

- здатна утримувати в ґрунті тепло;

- здатна нагрівати дуже добре ґрунт;

- пропускає сонячні промені.

5). Термозбіжна плівка - це багатофункціональна плівка, яка є пакувальною основою для багатьох товарів. Дана плівка використовується для пакування продуктів харчування, банок, журналів та газет, будівельних товарів та інше. Термозбіжна плівка чудово захищає упаковані вироби від механічних дій і від несприятливих факторів навколишнього середовища і в той же час забезпечує прозорість і презентабельний зовнішній вигляд. Вона забезпечує міцність і прозорість упаковки, а також її щільність і компактність (за рахунок еластичності матеріалу, який стискаючись при нагріванні, щільно обтягує фасоване виріб).

Клієнтами ТОВ «Леомі-Оригінал» є:

- ДП «Українська горілчана компанія «Nemiroff»;

- Молокозаводи;

- Супермаркети;

- та багато інших

Схема структури управління ТОВ "Леомі-Оригінал" представлена в табл.2.1.

Вибір організаційної структури управління завжди є сферою компетенції вищого керівництва підприємства. Але керівники середнього та нижчого рівнів повинні знати організаційну структура підприємства, на якому вони працюють.

Організаційна структура управління – це сукупність організаційно впорядкованих відносин і зв’язків між ланками та рівнями керівництва. Ланка в організації –це структурно відособлений елемент, який наділений конкретними функціями керівництва, повноваженнями та відповідальністю. Ланкою в організації можуть бути:підрозділ, цех, сектор, дільниця, конкретний виконавець.

Розробляються структури управління зверху вниз. Спочатку керівники повинні здійснити розподіл організації на широкі сфери, потім поставити конкретні задачі.

Таким чином послідовність дій така:

1. Здійснити розподіл організації по горизонтам, на широкі блоки, які відповідають найважливішим напрямам діяльності по організації стратегії.

2. Встановлюється співвідношення повноважень різних посад. Керівництво встановлює мету команд кожного рівня керівництва, подальший поділ на більш дрібні організаційні підрозділи для ефективнішого використання спеціалізації та попередження керівництва.

3. Визначаються службові обов’язки як сукупність визначених задач і функцій та доручається їх виконання конкретним особам.

Безпосереднє керівництво ТОВ«Леомі-Оригінал» очолює директор. Він здійснює керівництво підприємством у цілому.

 

 


Директор ТОВ «Леомі-Оригінал» виконує наступні функції:

- забезпечує виконання перспективних і поточних планів;

- розпоряджається майном підприємства, включаючи його грошові кошти, у межах своєї компетенції;

- без доручення діє від імені підприємства, укладає в межах своєї компетенції договори, у тому числі трудові контракти;

- приймає рішення щодо відкриття розрахункових та інших рахунків в банках;

- представляє підприємство у відносинах з підприємствами, організаціями, установами, а також з державними органами з усіх питань діяльності підприємства.

Підприємство здійснює облік результатів своєї господарської діяльності, веде бухгалтерську і статистичну звітність у встановленому порядку. Посадові особи підприємства несуть відповідальність за її вірогідність. Перевірка діяльності підприємства здійснюється податковою інспекцією і аудиторськими організаціями.

Взагалі організаційна структура підприємства є досить прозорою, але є деякі питання, щодо стимулювання працівників, а також функціонально нової системи їх контролю. На підприємстві присутня відчутна плинність кадрів, що негативно відбивається на обсязі продажу та поверненні дебіторської заборгованості.

На сьогоднішній день в ТОВ "Леомі-Оригінал" працює 55 чоловік. За віковим складом працівники розподіляються в такий спосіб:

- 20-25 років 14% персоналу;

- 25-35 років 53% персоналу;

- 35-45 років 24% персоналу;

- старше 50 років 9% персоналу.

Трудові відносини на підприємстві до яких входять питання стосовно найму, звільнення, режиму праці і відпочинку, умов оплати праці, компенсації й гарантії. Регулюються, трудові відносини, індивідуальними трудовими договорами. Умови індивідуальних трудових договорів не можуть погіршувати положення співробітників підприємства в порівнянні з умовами, передбаченими діючої на території України законодавством. Підприємство вносить відрахування по державному соціальному страхуванню і відрахування на пенсійне забезпечення за ставками, встановленими для підприємств і організацій законодавством України. Основною формою здійснення повноважень трудового колективу підприємства є загальні збори. З водіями підприємство укладає двосторонні спеціальні угоди, у яких строго обмовляється відповідальність на водіїв за виконання перевезень.

Динаміка чисельності працюючих та витрат на оплату праці ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2011 - 2013 рр. представлені в табл. 2.2.

 

Таблиця 2.2

Динаміка чисельності працюючих та витрат на оплату праці

ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2011 - 2013 рр.

 

Показники Роки Абсолютне відхилення, (+,-)
      2013/ 2011 рр. 2013/ 2012 рр.
           
Витрати на оплату праці, тис. грн. 956,9 2566,3 2342,5 1385,6 -223,8
Чисельність працюючих, чол.       1,0 -5
Чисельність виробничого персоналу, чол.         -4
Середня заробітна плата, грн. 1123,1 2486,7 2535,2 1412,1 48,4

 

Отже, проведемо загальний аналіз стосовно чисельності персоналу та ефективності його роботи. В 2013 році чисельність працюючих на ТОВ "Леомі-Оригінал" складає 55 чол., з них промислово-виробничого персоналу - 53 чол. (96%) (рис. 2.5)

 

 

Рис. 2.5 Динаміка кількості персоналу за період 2011 – 2013 рр.

Таким чином, виходячи з отриманих результатів можна зробити висновки, що за останній рік чисельність працюючих скоротилася на 5 працівників, а чисельність виробничого персоналу скоротилася на 4 працівників. Головна причина скорочення працівників на підприємстві економічна криза.

На сьогоднішній день ТОВ «Леомі-Оригінал» використовує найновітніше обладнання, які вимагає стандарти останніх світових тенденцій. Таким чином, уся продукція, яка випущена на підприємстві ТОВ «Леомі-Оригінал» відповідає світовим стандартам продукції.

Загальна діяльність ТОВ"Леомі-Оригінал" пов'язана з виробництвом та реалізацією поліетиленової плівки і різних виробів з поліетилену та поліпропілену, труб, плит, профілів з пластмас.

Проведемо аналіз фінансових результатів діяльності ТОВ «Леомі-Оригінал» за даними наведеними в додатка А і Б. Для цього розглянемо динаміку та структуру доходів, витрат та формування чистого прибутку за період 2011 - 2013 рр. (табл. 2.5).

Показники Роки
     
       
Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 5261,0 5940,1 6463,4
Непрямі податки та інші вирахування з доходу 810,2 1024,2 1088,8
Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) 4450,8 4915,9 5374,6
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) 4836,3 4447,5 5261,8
Інші операційні доходи 253,8 - 1206,7
Інші операційні витрати 200,8 665,7 849,3
Інші доходи - 464,1 -
Інші витрати 420,1 281,3 423,3
Фінансові результати до оподаткування (324) 14,5 46,9
Податок на прибуток 3,1 17,4 28,6
Чистий прибуток (збиток) (324,0) 31,9 18,3

 

Таким чином, аналіз даних табл.2.5 показує, що загальна сума доходів ТОВ «Леомі-Оригінал» у 2012 році збільшилась на 679,1 тис. грн.,порівнюючи з доходами 2011 року. В 2013 році доходи збільшилися на 1202,4 тис.грн., порівнюючи з доходами 2011 року., а порівнюючи з 2012 роком доходи збільшилися на 523,3 тис.грн. Отже, збільшення доходів свідчить про те що збільшився попит на продукцію ТОВ «Леомі-Оригінал».

Результати аналізу структури витрат на основну діяльність ТОВ «Леомі-Оригінал» містяться в табл. 2.

Динаміка витрат на основну діяльність ТОВ «Леомі-Оригінал»

за 2011 - 2013 рр. (тис. грн.)

 

Показники Роки Відхилення (+,-)
      2013 від 2011 рр. 2013 від 2012 рр.
Матеріальні витрати 200,8 281,3 213,7 12,9 -67,6
Витрати на оплату праці 401,9 410,8 408,5 6,6 -2,3
Витрати на соціальні відрахування 151,0 152,7 151,8 0,8 -0,9
Амортизація 437,5 565,6 534,9 97,4 -30,7

 

Матеріальні витрати становлять в 2013 році 213,7 тис.грн., протягом останнього року дані витрати зменшилися на 67,6 тис.грн.

Витрати на оплату праці становлять в 2013 році 408,5 тис.грн. Протягом останнього року дані витрати зменшилися на 2,3 тис.грн.

Витрати на соціальні відрахування становлять в 2013 році 151,8 тис.грн. Протягом останнього року дані витрати зменшилися на 0,9 тис.грн.

Амортизаційні витрати становлять в 2013 році 534,9 тис.грн. Протягом останнього року дані витрати зменшилися на 30,7 тис.грн.

Оцінка ефективності господарської діяльності ТОВ «Леомі-Оригінал» є необхідною умовою ухвалення управлінських і підприємницьких рішень. Одним з основних джерел для аналізу ефективності роботи підприємства є бухгалтерський баланс.

Бухгалтерський баланс є найбільш інформативною формою для аналізу й оцінки фінансового стану підприємства. Підсумок балансу дає орієнтовну суму коштів, що знаходяться в розпорядженні підприємства.

Актив балансу містить дані про розміщення капіталу, що є в розпорядженні ТОВ «Леомі-Оригінал», тобто про вкладення в конкретне майно і матеріальні цінності, про залишки вільної готівки і т.п.

Дані активу бухгалтерського балансу ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2012 – 2013 рр. містяться в табл. 2.

Актив бухгалтерського балансу ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2012 – 2013 рр.(тис. грн.)

Актив Код рядка 2012 р. 2013 р.
       
І. Необоротні активи
Основні засоби:
залишкова вартість   2532,6 2142,6
первісна вартість   4369,5 4408,7,0
знос   1836,9 (2266,1)
Усього за розділом І   2532,6 2142,6
ІІ. Оборотні активи
Виробничі запаси   3839,5 3802,1
Готова продукція   2466,7 3125,2
Дебіторська заборгованість за товари роботи,послуги:  
чиста реалізаційна вартість   156,2 233,7
первісна вартість   156,2 233,7
резерв сумнівних боргів   - -
Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом   - -
Інша поточна дебіторська заборгованість   7,0 148,6
Поточні фінансові інвестиції   - -
Грошові кошти та їх еквіваленти:  
в національній валюті   0,4 0,1
в іноземній валюті   - -
Інші оборотні активи   - -
Усього за розділом ІІ   6469,8 7380,9
ІІІ. Витрати майбутніх періодів   - -
ІV. Необоротні активи та групи вибуття   - -
Баланс   9002,4 9523,4

 

У розділі «Необоротні активи» в статті "Основні засоби" наводиться вартість власних та отриманих основних засобів згідно з відповідними положеннями. У цій статті наводяться окремо первісна (переоцінена) вартість, сума зносу основних засобів та їх залишкова вартість. До підсумку балансу включається залишкова вартість, яка визначається як різниця між первісною (переоціненою) вартістю основних засобів і сумою їх зносу на дату балансу. Необоротні активи ТОВ «Леомі-Оригінал» в 2013 р. зменшилися на 390 тис.грн., порівнюючи з 2012р.

Оборотні активи - це активи, що обслуговують господарський процес і забезпечують його неперервність. У бухгалтерському обліку до таких активів відносять активи, які споживаються або реалізуються протягом одного операційного циклу чи протягом року.

У статті "Запаси" показується вартість запасів малоцінних та швидкозношуваних предметів, основних і допоміжних матеріалів, інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу. Стаття "Незавершене виробництво" показує витрати на незавершені роботи (послуги), які надає ТОВ «Леомі-Оригінал». У статті "Готова продукція" показуються виконані послуги, які не прийняті замовником на дату складання балансу.

У статті "Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги" відображається заборгованість замовників за надані їм послуги. У підсумок балансу включається чиста реалізаційна вартість, яка визначається шляхом вирахування з дебіторської заборгованості резерву сумнівних боргів. У статті "Дебіторська заборгованість за розрахунками з бюджетом" показується дебіторська заборгованість фінансових і податкових органів, а також переплата за податками, зборами та іншими платежами до бюджету.

Вартість оборотних активів ТОВ «Леомі-Оригінал» збільшилась в 2013 р. на 911,1 тис.грн., порівнюючи з 2012 р. Збільшення оборотних активів показує тенденцію прискорення оборотності майнових засобів підприємства.

ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснює господарську діяльність завдяки наявності відповідного фінансового забезпечення. Одним з основних джерел фінансових ресурсів підприємства є первинний капітал, який формується з вкладів засновників товариства і набуває форми статутного капіталу.

Кошти статутного капіталу використовують на придбання основних фондів і формування оборотних коштів в розмірах, необхідних для ведення нормальної господарської діяльності. Статутний капітал може також витрачатися на придбання ліцензій, патентів, ноу-хау тощо.

Пасиви— це фінансові зобов'язання підприємства. Вони виникають при використанні кредитів або позик. Залежно від терміну погашення розрізняють короткострокові і довгострокові зобов'язання.

Залежно від терміну погашення розрізняють короткострокові і довгострокові зобов'язання. Дані пасиву бухгалтерського балансу ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2012 – 2013 рр. містяться в табл. 2.

Таблиця 2.

Пасив бухгалтерського балансу ТОВ «Леомі-Оригінал» за період 2012– 2013 рр.(тис. грн.)

Пасив Код рядка 2012 р. 2013 р.
       
І. Власний капітал      
Статутний капітал   679,4 750,0
Додатковий капітал   0,6 0,6
Резервний капітал   - -
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)   2004,0 1972,1
Неоплачений капітал   - -
Усього за розділом І   2684,0 2722,7
ІІ. Забезпечення наступних витрат і цільове фінансування   - -
ІІІ. Довгострокові зобов'язання   - -
ІV. Поточні зобов'язання
Короткострокові кредити банків   1398,4 1250,0
Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями   - -
Кредиторська заборгованість за товари,роботи,послуги   4548,9 4537,7
Поточні зобов'язання за розрахунками:      
з бюджетом   - -
зі страхування   14,9 13,3
з оплати праці   29,8 29,9
вибуття, утриманими для продажу   - -
Інші поточні зобов'язання   314,8 969,8
Усього за розділом ІV   6318,4 6800,7
V. Доходи майбутніх періодів   - -
Баланс   9002,4 9523,4

 

Короткострокові зобов'язання— це кредиторська заборгованість, що підлягає погашенню протягом одного року (заборгованість торгівельним кредиторам, банківський овердрафт).

Довгострокові зобов'язання— це кредиторська заборгованість, що підлягає погашенню більш ніж через один рік. До довгострокових зобов'язань відносяться банківські кредити (але не банківський овердрафт, погашення якого здійснюється на першу вимогу) і неоплачені суми по лізингу.

Дані, що приводяться в пасиві балансу, дозволяють визначити, які зміни відбулися в структурі власного і позикового капіталу, скільки притягнуту в оборот підприємства довгострокових і короткострокових засобів, тобто пасив показує, відкіля взялися засоби, спрямовані на формування майна підприємства.

Основним джерелом формування підприємства є власний капітал. В 2013 році власний капітал збільшився на 38,7 тис.грн. порівняно з 2012 роком. Що позитивно відображається на діяльності підприємства.

Фінансовий стан підприємства ТОВ «Леомі-Оригінал» - є сукупність показників, що дають змогу товариству розрахуватися з борговими зобов’язаннями. Фінансовий стан визначає конкурентоспроможність товариства, його імідж, потенціал у діловому співробітництві. Розрахунки фінансового стану підприємства здійснюються за даними у додатку 1

Одним із важливих показників, що характеризують фінансову стійкість ТОВ «Леомі-Оригінал», є коефіцієнт фінансової незалежності (автономії) Кавт. Коефіцієнт автономії розраховується як відношення власного капіталу підприємства до підсумку балансу підприємства і показує питому вагу власного капіталу в загальній сумі засобів, авансованих у його діяльність:

Кавт.= (1-й розділ пасиву балансу) / (Підсумки балансу;) (2.1)

Результати розрахунків Кавт. за формулою (2.1) для ТОВ «Леомі-Оригінал»:

Кавт. за 2012 рік: 2648,0/9002,4=0,28;

Кавт. за 2013 рік: 2722,7/9523,4=0,29

Коефіцієнт фінансової незалежності (автономії)характеризує можливість підприємства виконати зовнішні зобов’язання за рахунок власних активів, незалежність від позикових коштів.

Аналіз змін Кавт. для ТОВ «Леомі-Оригінал» показує, що в 2013 році відбулося збільшення коефіцієнту автономії, що є досить позитивним моментом для підприємства, адже чим вище значення коефіцієнта, тим більш фінансово стійким, стабільним та незалежним від зовнішніх кредитів стає підприємство. Отже, у даному випадку коефіцієнт автономії входить у встановлені нормативні значення.

Коефіцієнт фінансової залежності обернений до коефіцієнта автономії:

Кзал..=(Усього джерел коштів) / (Власний капітал) (2.2)

Кзал. за 2012 рік: 9523,4/2722,7 = 3,5

Кзал. за 2013 рік: 8771,6/2741,0=3,2

Аналіз змін Кзал. для ТОВ «Леомі-Оригінал» показує, що в 2013 році коефіцієнт фінансової залежності зменшився на 0,3 порівняно з 2012 роком. Отже, зниження показника свідчить про те, що власники підприємства повністю його фінансують, а якщо перевищує одиницю, то навпаки.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує частку власних оборотних коштів підприємства у власному капіталі. Оптимальне значення коефіцієнту маневреності власного капіталу знаходиться у межах від 0,4 до 0,6. Коефіцієнт маневреності власного капіталу розраховується як відношення власних оборотних засобів до власних засобів:

Кман.= (Власні оборотні кошти) / (Власний капітал) (2.3)

Кман. за 2012 рік: (2684,0-2532,6)/2684,0=0,05;

Кман. за 2013 рік: (2722,7-2142,6)/2722,7=0,21

Аналіз змін Кман. для ТОВ «Леомі-Оригінал» показує, що в 2013 році відбулося збільшення значення Кман., що пояснюється збільшенням частки власних оборотних коштів товариства у власному капіталі за рахунок значного збільшення власних оборотних коштів.

Коефіцієнт ефективності використання власних коштів показує скільки прибутку дає 1 гн.Згідно Балансу розраховується за формулою:

Кевк= ф.2ряд.130/ф.1ряд.380; 2.4

Кфін. за 2012 рік: 14,5/2684,0=0,005

Кфін. за 2013 рік: 46,9/2722,7=0,001

Виходячи від отриманих результатів, за 2013 рік коефіцієнт ефективності використання власних коштів зменшився, порівнюючи з 2012 р. А отже, даний показник не відповідає нормальному значенню.

Коефіцієнт використання фінансових ресурсів показує за який період одержаний прибуток може компенсувати вартість майна. Згідно Балансу розраховується за формулою:

Квфр=ф.2ряд.130/ф.1ряд.280 2.5

Квфр (2012):14,5/9002,4=0,001;

Квфр (2013):46,9/9523,4=0,004

Отже, аналізуючи отримані результати можна сказати, що коефіцієнт використання фінансових ресурсів в 2013 році збільшився, а отже це є позитивним моментом.

 

Аналіз платоспроможності ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнта загальної ліквідності(покриття), коефіцієнта абсолютної ліквідності та коефіцієнта поточної ліквідності.

Важливе значення для товариства має аналіз поточної платоспроможності, тобто здатності до швидкого погашення своїх короткострокових зобов'язань. Поточну платоспроможність характеризує коефіцієнт загальної ліквідності. Коефіцієнт покриття розраховується за формулою:

Кпокриття = Оборотні активи / Поточні зобов’язання 2.

Оптимальне значення для цього коефіцієнта знаходиться в межах від 1,5 до 2,5.

Кпокриття(2012):6469,8/6318,4=1,02

Кпокриття(2013):7380,8/6800,7=1.08

Аналіз змін покриття для Леомі-Оригінал» показує, що в 2013 році відбулося збільшення значення покриття, отже це свідчить про те що, підприємство в змозі погасити поточні зобов’язання. Значення Кпокриття за 2012-2013 рр., для ТОВ «Леомі-Оригінал», знаходиться в межах оптимальних значень.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Ка) визначається за формулою:

Ка. = Грошові активи/Поточні зобов’язання (2.6)

Ка (2012): 0,1/6800,7=0;

Ка (2013): 1/6030,6=0

Коефіцієнт абсолютної ліквідності в 2013 році дорівнює нулю, тому неможливо спрогнозувати коефіцієнт. Малоймовірно, що усі кредитори пред’явили б підприємству свої вимоги, тому негативних висновків не варто робити.

вся заборгованість покривається ліквідними активами, тобто оборотними засобами.

Аналіз ділової активності ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): оборотності активів, оборотності оборотних засобів, оборотності дебіторської заборгованості, оборотності основних засобів, оборотності власного капіталу;

Коефіцієнт оборотності активів показує, скільки разів за аналізований період відбувається повний цикл виробництва й обіг, що приносить відповідний ефект у вигляді прибутку. Згідно Балансу розраховується за формулою:

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної вартості основних засобів. Він показує ефективність використання основних засобів підприємства. Згідно Балансу розраховується за формулою:

Коосз=ф.2ряд.030/(ф.1ряд.031гр.3+ ф.1ряд.031гр..4)/2) 2

Коосз (2012):4915,9/((4369,5+4408,7)/2)=1,12;

Коосз (2013): 5374,6/((4408,7+3657,0)/2)=1,33.

 

Аналіз майнового стану ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснюється шляхом розрахунку таких показників (коефіцієнтів): коефіцієнт зносу основних засобів, коефіцієнт відновлення, коефіцієнт вибуття.

Коефіцієнт зносу основних засобів характеризує частку зношених основних засобів у загальній їх вартості. Розраховується відношення основних засобів до первісної вартості основних засобів на початок періоду:

К1 = З (оф) / Б (оф) (2.8)

К1 (за 2012):2266,1/4408,7=0,51

К1 (за 2013):1987,3/3657,0=0,54

Аналізуючи коефіцієнт зносу ТОВ «Леомі-Оригінал», вбачаємо, що за 2012 коефіцієнт складає 0,51, а у 2013 році збільшився 0,54 такі зміни обумовлюються надходженням і вибуттям основних засобів.

Коефіцієнт відновлення показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби

 

Аналіз рентабельності діяльності ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснюється шляхом розрахунку таких показників: рентабельність реалізованої продукції, рентабельність продажу, рентабельність усього капіталу підприємства, рентабельність власного капіталу підприємства, рентабельність діяльності.

Рентабельність реалізованих послуг (Рреаліз.послуг) визначається у відсотках як відношення прибутку від реалізації послуг до собівартості реалізованих послуг:

Рреаліз.послуг = ((Прибуток від реалізації) / (Собівартість))*100% (2.10)

 

http://www.bestreferat.ru/referat-146052.html

http://mdo.marketing.vc/enterprise?id=25170849

 

 

Розділ 2. Аналіз фінансово-економічних показників підприємства ТОВ «Леомі-Оригінал».

2.1. Дослідження фінансово-економічної та господарської діяльності ТОВ «Леомі-Оригінал».

Товариство з обмеженою відповідальністю «Леомі-Оригінал» існує на ринку України з 1998 року. Головний офіс розташований в м. Комсомольськ, обл. Полтавська, вул. Строни 1/15, а/с №89.

Засновником та директором фірми виступає Скитиба Михайло Сергійович.

На сьогоднішній день в фірми працює понад 52 працівника.

Основним видом діяльності, яким займається підприємство є виробництво поліетиленової плівки, а також різноманітних виробів з поліетилену та поліпропілену. Також фірмою пропонується до реалізації обладнання різної конфігурації і оснащення для виробництва полімерної упаковки, нанесення флексодруку, ламінування і т. д. від провідних виробників Туреччини з наданням післяпродажного сервісу і гарантій.

ТОВ «Леомі-Оригінал» має власний автотранспорт (рис.2.1), що надає зручність та мобільність в обслуговуванні замовників фірми. Невеликі партії, зразки продукції відправляються через кур'єрські служби «Нова Пошта», «Делівері», «Гюнсел», які мають свої представництва в місті де виконує свою діяльність фірма.

Рис.2.1 Автотранспорт ТОВ «Леомі-Оригінал»

Продукція та сфера застосування.

ТОВ «Леомі-Оригінал» пропонує до реалізації:

- Плівка поліетиленова для басейну; плівка поліетиленова; термозбіжна плівка; теплична плівка;

- Пакети «банан», «майка», «квіти», «BMV», «фасовка»; пакет сумка '"Жар-Птиця", '' Білки люкс "; пакет з клейкою стрічкою,

- Мішки-вкладиші;

- Флексодрук.

Також фірма пропонує деяку продукцію під замовлення:

- поліетиленовий мішок під шини;

- пакет майка "МаркетОпт";

- продукція з Біо розкладницької добавкою d 2 w Certificate;

- салфетка"Ніжний дотик";

- пакет банан "Колібрі";

- пакет банан "Зелмер".

1). Пакет «Банан» (рис. 2.2) - виробляється з поліетилену низького(ПНТ) та високого тиску (ПВТ). Технологія виробництва з ПНТ передбачає використання винятково екологічно чисту сировину, щоб уникнути будь-яке погіршення здоров’я у людей. Пакети дозволяють забезпечити споживачів високоякісною та зручною упаковкою і покращити зручність торгівлі.

Рис. 2.2 Пакет "банан" Гербера»

Найголовнішою перевагою такого пакету є: висока міцність при невисокій ціні. Найчастіше цей вид продукції використовується в рекламних цілях, в якості упаковки книг, одягу і т.д. Гладкий і щільний пакет «банан» з ПВТ виглядає презентабельно і бездоганно. Поліетиленові пакети «банан», виготовлені шляхом змішування ПВТ і ПНТ, відрізняються щільністю і невеликим «шурхотом». Пакет має досить оригінальний зовнішній вигляд, гарну вантажопідйомність. Виготовляються як з донною складкою і укріпленої ручкою, так і без. Ціна розраховується залежно від тиражу і складності виготовлення пакету, нанесення малюнку.

2). Пакет майка (рис. 2.3) - найдоступніший за ціною варіант серед пакетів з ручками. Найчастіше даний тип пакетів використовується аптеками для упаковки покупок й торгово-промисловими компаніями. Пакет майка здобула позитивні відгуки і популярність серед покупців та продавців за рахунок якісних характеристик.

Даний вид пакету виготовлюється з поліетилену низького та високого тиску.

Рис. 2.3 Пакет «майка»Орнамент

На пакет може бути нанесений логотип і контактна інформація фірми методом флексопечаті. Пакети даного вигляду використовують також для упаковки великих предметів. У них зручно розміститься велике число різних за розміром продуктів, які займуть додатковий об'єм, отриманий розкриттям бічних фальців. Дана характеристика пакетів майок є істотною і вигідно відрізняє їх від пакетів банан, дозволяючи істотно зменшити собівартість виробництва пакетів майка.

3). Флексодрук - це спосіб друку, який передбачає використання високоеластичних фотополімерних форм і рідких швидковисихаючих друкарських фарб. На сьогодні флексодрук є найпопулярнішим друком та різниця високою якістю відбитків і низькою собівартістю одиниці продукції.

ТОВ «Леомі-Оригінал» здійснює друк на всіх видах пакувальних матеріалів. Друк проводиться на власних матеріалах і на матеріалах замовника.

 

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 53 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.032 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав