Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Географічні карти

Читайте также:
  1. E) кiрiстiру-----сурет (вставка----картинка).
  2. Анализ песочной картины.
  3. Б) Обучение рассказыванию по картинам
  4. В клинической картине отравления метанолом характерными симптомами являются
  5. Великі географічні відкриття.
  6. ВНУТРЕННЯЯ КАРТИНА БОЛЕЗНИ
  7. Внутренняя картина болезни
  8. Воинская картина мира
  9. ВОПРОС 4. Философская и религиозная картины мира
  10. ВОПРОС 5. Научная картина мира. Структура и уровни организации материального мира. Синергетические представления о мироздании

 

Географічна карта – креслення поверхні Землі.

Класифікація географічних карт.

Географічні карти класифікують за різними критеріями.

За територіальним охопленням; за змістом; за масштабом; за призначенням; за рівнем синтезу змісту; за способом користування; за характером практичної спрямованості.

За територіальним охопленням існують:

карти світу, карти півкуль, карти груп мате­риків, карти окремих мате­риків, карти груп держав, карти окре­мих держав, карти частин держав, карти Світового океану, карти морів, карти заток, проток.

За змістом карти можна поділити на:

загальногеографічні оглядові, оглядово-топографічні, топографічні. До тематичних карт відносять карти –природних явищ(загальні), суспільних явищ(часткові), карти граничної тематики.

За масштабом розрізняють:

Карти великомасштабні(1:10 000 до 1:200 000); середньомасштабні (1:200 000до 1:1 000 000); дрібномасштабні(дрібніші за масштаб 1:1000 000).

За призначенням можна виділити:

карти для народного господарства – універсального призначення, для інвентаризації і оцінки умов і ресурсів, для плану­вання, проек­тні, оперативно-господарські, навіга­ційні і шляхо­ві.

Спеціального призначення карти для освіти, науки, культури, навча­льні, науково-довідкові, куль­турно-освітні, турис­тські.

До спеціальних карт відносять і карти для оборо­ни країни(війсь­кові карти).

За рівнем синтезу змісту є аналітичні, синтетичні та комплексні

За способом користування карти поділяють на настільні та стінні.

За характером і практичної спрямованості виділяють карти:

констатаційні, оцінні, рекомендаційні, прогностичні.

Класифікація тематичних географічних карт може бути такою:

карти природних явищ та карти суспільних явищ, а також карти граничної тематики.

Тематичні карти в свою чергу поділяють на: геологічні, геофізичні, рельєфу земної поверхні та дна океанів, метеорологічні та кліматичні, океанографічні, гідрологічні, ґрунтів, ботанічні, зоогеографічні, медико-географічні, загальні фізико-географічні.

Серед карт суспільних явищ розрізняють карти: населення, економічні, науки та культури, обслуговування та охорони здоров'я, політичні та політико-адміністративні, історичні.

Карти граничної тематики – це: екологічні, природоохоронні, медико-географічні, медико-екологічні карти.

Звернемося до крупномасштабних карт.

Крупномасштабні карти називають топографічними. На них детально, відповідно до масштабу, зображають елементи природного, господарського і культурного ландшафту. Рельєф на таких картах наносять за допомогою горизонталей, які проводять через однакову кількість метрів.

Топографічні карти розраховані на детальне вивчення території, орієнтування по них, виконання точних вимірів і розрахунків. Такі карти використовують при плануванні земельних угідь, під час роботи по зрошенню або осушенню земель, будівництві гідроелектростанцій. Щоб прочитати топографічний план і карту, дати характеристику певної місцевості, треба знати умовні топографічні знаки.

Чим же відрізняється план від карти? Усі відмінності плану від карти пов'язані з величиною зображуваної території. План— це зображення невеликої ділянки поверхні, тому масштаб у нього крупний. Предмети носять більш детально, і частину умовних знаків дано в масштабі (можна виміряти ширину річки, дороги), який є єдиним для всього плану.

На картах зображують величезні території: область, материк, навіть усю Землю, враховуючи кривизну земної верхні за допомогою градусної сітки. Масштаб на карті дрібний і зберігається він не для всієї території.

На плані і карті по-різному визначають напрями. На плані напрям північ — південь показує стрілка, а на карті —меридіани, напрям захід — схід — паралелі.

 




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав