Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поліпшення організації системи управління процесом маркетингу

Читайте также:
  1. B. Симпато-адреналової системи
  2. GPS-системи
  3. VІІ. Організації контролю застосування СУР
  4. Адаптація законодавства України до законодавства ЄС - один із важливих інструментів створення в Україні нової правової системи та громадянського суспільства
  5. Адаптація нервово-м’язової системи до аеробних навантажень
  6. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  7. Актуальність соціальної роботи у світлі реформування пенітенціарної системи України.
  8. Аналіз загальних показників організації праці
  9. АНАЛІЗ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ЙОГО НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  10. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації

Глобус — модель земної кулі. Він правильно передає обриси материків та океанів і співвідношення їх площ, що дає змогу проводити точні вимірювання відстаней між окремими місцями, які лежать на різних материках, знаходити найкоротші відстані між ними.

Поряд із перевагами у глобуса є істотний недолік: його виготовляють тільки в дрібному масштабі. На глобусі наносять градусну сітку; вона складається з меридіанів і паралелей, яких можна провести безліч. Звичайно на глобусі і картах їх наносять через 5, 10, 15°. Початковий меридіан вибрано умовно. Проходить він через Гринвіч (Лондон). Екватор має довжину 40075,7 км, він ділить Землю на північну і південну півкулі. Паралелі наносять паралельно екватору.

За градусною сіткою визначають точне положення кожного пункту на Землі, тобто визначають його географічну довготу і географічну широту.

Географічна довгота — це кутова відстань даного меридіана від початкового, при цьому вершина кута знаходиться в центрі Землі. Для зручності відліків довгота вимірюється на схід і на захід від Гринвіцького меридіана до 180°. Довготу називають східною при відліку на схід (скорочено с. д.) і західною — при відліку на захід (скорочено з. д.). Вимірюється довгота в градусах, мінутах і секундах. Географічною широтою називають кутову відстань від екватора до певної паралелі. Вершина кута також знаходиться в центрі Землі, але кут лежить не в площині екватора, а в площині меридіана, на якому знаходиться точка, яку треба знайти. Вимірюється широта також у градусах, мінутах і секундах від екватора на північ і на південь (від 0 до 90°). Широта буває північна і південна (скорочено пн. ш., пд. ш.) широта і довгота будь-якої точки земної кулі — це її географічні координати.

 

Планування маркетингової діяльності

Об’єктом дослідження було обране підприємство галузі харчової промисловості м. Донецьк, «Донецький міський молокозавод №2».

Діяльність ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» обмежується випуском асортименту сиро-молочної продукції та надання послуг пов’язаних з виробництвом продукції на давальницькій сировині.

Підприємство випускає продукти під торговою маркою, зараз завод налагоджує випуск нового виду продукції – кисломолочного лікувально-профілактичного напою, що виробляється на основі заквасочної культури із вмістом п’яти видів біфібактерій. До розширення асортименту підприємство спонукає щільна конкуренція на ринку молокопродуктів (головними конкурентами є «Кремез» та «Галактон»). Зараз Донецький молокозавод виробляє 82 види продукції. У міру насичення ринку товарами і виникнення конкурентного середовища, з’явилася необхідність у виробництві більш якісних товарів. У поточному році планується стабілізувати виробництво продукції, внаслідок чого, будуть виділені кошти на розширення асортименту що виготовляється, та на придбання сучасного устаткування.

Оцінюючи позиції ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» на ринку можна зробити висновок, що воно є достатньо конкурентноспроможним

підприємством.

Оцінюючи якість продукції розраховано індекс якості за три періоди спостерігається динаміка збільшення показника до 65% в 2012 році. І це говорить про те, що підприємство ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» - у своїй виробничо-господарський діяльності досягає позитивних результатів у напрямку підвищення якості продукції.

Проаналізувавши діяльність ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2», можна зробити наступні висновки, та підкреслити основні проблемні моменти:

По-перше: собівартість виробленої продукції (послуг) становить 6759,5 тис.грн., а вартість реалізації 6365,1 тис.грн. Отже підприємство понесло збитків одразу ж на етапі виробництво-реалізація в сумі 394,3 тис.грн. Як можна було б цьому запобігти? Просто переглянути калькуляцію, і сформувати нову ціну на товар (послугу).

По-друге: збільшення статті «Інші витрати» майже в шість разів, з 135 тис.грн в 2012 році до 642,7 тис.грн в 2012 році.

По-третє: отриманий кредит банку в розмірі 90 тис.грн не став для підприємства порятунком, а навпаки підприємство ледь впорається з наслідками сплати відсотків за кредит.

По-четверте: зросла майже в 2,5 рази кредиторська заборгованість за товари і послуги. З 221,2 тис.грн в 2011 році до 592,5 тис.грн в 2012 році.

Поліпшення показників діяльності можна завдяки:

­ структурній перебудові органів управління, так розроблена і функціонує нова структура апарату управління: створений відділ маркетингу і реклами;

­ новим методам в ціноутворенні;

­ новим підходам до реалізації і управління підприємством загалом.

Так завдяки його діяльності відділу маркетингу і реклами досягнута безліч поліпшень.

З подачі відділу маркетингу планово-економічний відділ по новому підходить до тактики ціноутворення і, як наслідок, збільшилася виручка і чистий прибуток.

Використовується весь спектр інструментів реклами, завдяки йому піднялася ефективність збуту і продукція практично не затримується на прилавках торгової мережі.

Завдяки маркетинговій діяльності було знайдено і впроваджене нове обладнання по розливу в більш ефективні упаковки: ЕКО-ПАК, поліетиленову плівку, склянки.

Упаковка нова, яскрава, барвиста, що так само сприяє просуванню товарів.

Відділом розроблений логотип торгових марок підприємства, присутній на всіх упаковках продукції, власних торгових точках, підіймаючи імідж підприємства.

Розроблена система знижок оптовим покупцям. Відділом спільно з технологами розроблені нові види продукції: ацидофілін, морозиво крем-брюле, сир, йогурти, що значно поліпшило асортимент продукції, а також завойовані нові ринкові лінії.

Після участі у виставках в м. Донецьк підприємство зарекомендувало себе і свою продукцію як високоякісну і дешеву, це також дало підприємству можливість для виходу на національний ринок.

Також можна сказати, що підприємство створивши відділ маркетингу і реклами, зробило перший крок до орієнтації до своєї діяльності на маркетинг.

При незначному бюджеті на маркетинг (51 тис.грн.), ефективність від введення служби маркетингу становить 474 тис.грн.

Також з проведенням маркетингових досліджень і аналізу інвестиційної привабливості асортиментних груп було виявлено, що виробництво і реалізація сиркової маси не ефективна. У слідстві чого були прийняті заходи і виробництво сиркової маси було знижено на 24,3т, а сировина була направлена на виробництво більш рентабельної продукції.

З формуванням і функціонуванням відділу фірмової торгівлі і збуту підвищився товарооборот до 530 тис.грн./міс, а загалом реалізація через фірмову торгівлю збільшилася і становила 36% від загального об’єму реалізації. Це дуже багато, враховуючи, що підприємство має 1577 оптових покупців.

Загалом по підприємству сталися наступні зміни:

1) Удосконалилася вертикальна інтеграція уперед створена додаткова торгова мережа власних точок реалізації мороженого.

2) Розширена мережа по прийому молока (47 пунктів) здійснена більш глибока інтеграція. Це дало можливість збільшити товарообіг, збільшилися заготівлі молока на 1064 тон, і, як наслідок, збільшився об’єм реалізації на 1100 тон.

3) Підприємство не має резерву фінансової стійкості в політиці ціноутворення.

Не дивлячись на всі проблеми в фінансово-господарській діяльності, підприємство має ще й безліч організаційних проблем, пов’язаних з функціонуванням маркетингу і збуту, підприємство також має безліч організаційних проблем пов’язаних з функціонуванням маркетингу:

1) Наявність складського господарства в структурі маркетингу.

2) Відсутність єдності з питань планування асортименту продукції, розробкою упаковки, товарної марки, доведенні продукції до споживача, ціноутворення.

3) Не розвинена в достатній мірі структура управління маркетингом.

4) Не відповідність утворення кадрів, що здійснюють маркетингову діяльність, роботі, що виконується.

5) Відсутність посадових інструкцій при здійсненні маркетингової діяльності.

6) Низький рівень організації маркетингової діяльності (0,54).

7) Не дотримується норма керованості:

- в підкоренні заступника голови правління всього 2 відділу;

- в підкоренні начальника відділу маркетингу і реклами всього 1 чоловік;

8) Низька забезпеченість коштами механізації управління і оргтехніки.

9) Перевантаженість відділу маркетингу функціями, що виконуються: виконує 8 функцій, а складається з двох чоловік.

10) Ринкові дослідження виконуються на 60%.

11) Аналіз навколишнього середовища на основі повторної інформації.

12) При легкості аналізу ринку споживчих товарів, цей аналіз не здійснюється.

13) Відсутність у споживача чіткої інформації про нові продукти: сир «Адигейський, морожене крем-брюле», ацидофілін – якими властивостями, достоїнствами вони володіють.

14) Не ефективна упаковка сир, сирків, масла вершкового.

15) Відсутність чіткої системи знижок для оптових покупців. Не відповідність структури маркетингу поточної стратегії.

Загалом по підприємству такі недоліки:

1) Завантаження потужностей на 51,8%.

2) Як причина недостатність об’єму сировини, що поставляється.

3) Знос обладнання становить 67%, а відновлений лише 5% від загальної вартості.

Загалом можна сказати, що з початком функціонування структури підрозділів маркетингу на підприємстві уперше спостерігається зростання об’ємів реалізації і інших показників, але все ж з функціонуванням маркетингу на ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2» зв’язано більше недоліків, ніж достоїнств, це пояснюється тим, що організація маркетингу не на належному рівні.

Служби маркетингу на підприємстві функціонує лише біля року і, тому, частину недоліків можна списати на непоінформованість керівництво з цієї проблеми. Згодом служба маркетингу прийме відповідний організаційний вигляд. І ми в даній роботі пропонуємо Вам розробку по удосконаленню організації маркетингової діяльності на ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2», а також шляху поліпшення функціонування служб, що виконують функції маркетингу.

Так само варто сказати про емоційний настрій у відділі маркетингу і реклами. Начальник відділу говорить, що маркетинг організований не як годиться, і додає, що не знає, які його функції виконувати. Ось і виходить відсутність корпоративного духа і невдоволення в структурі маркетингу. А це упереджує одну з сторін мотивації – задоволення внутрішніх потреб, тобто задоволення від того, що повністю і цілком виконав покладені на тебе зобов’язання.

Поліпшення організації системи управління процесом маркетингу

 

Узагальнюючи висновки по організації маркетингової діяльності, ми прийшли до того, що її необхідно міняти по причинах:

1) невідповідності рівня організації управління;

2) стратегії підприємства;

3) ігнорування виконання деяких важливих функцій маркетингу.

Виходячи з цього, необхідно зробити перебудову організації маркетингового обслуговування підприємства.

По-перше: збільшити число структурних підрозділів, що виконують функції маркетингу:

1. Відділ маркетингових досліджень, який буде виконувати наступні функції:

а) ринкові дослідження (проведення інтерв’ю з експертами, респондентами, групове інтерв’ю; структуризований збір даних – поштове, телефонне і персональне інтерв’ю; експерименти), тобто позиціонування (вплив технологій, цін, якості товарів, послуг споживачам, іміджу підприємства, його фінансового становища на рішення покупця про купівлю продукції в порівнянні з конкурентами), сегментування ринку (розподіл потенційного ринку на групи споживачів, які мають подібні мотиви для купівлі для купівлі конкретних товарів і послуг, а також можливість придбання);

б) аналіз навколишнього середовища, включаючи аналіз науково-технічного прогресу, економічних, політичних, культурних чинників, а також природно-екологічних, демографічних і соціальних; оцінка економічної характеристики галузі, можливості експансії на масштабах виробництва, аналіз конкурентної середи, рушійних сил конкуренції, ключових чинників успіху, перспектив галузі і тенденцій розвитку);

в) аналіз потреб споживачів відповідно до моделей їх поведінки і їх типу (рання більшість, пізня більшість і консерваторі) на основі маркетингових досліджень (опиту).

2. Відділ розробки асортименту товарів і розробки товарної марки, який, виходячи з назви, буде виконувати наступні функції:

а) планування і розробка нових видів продукції;

б) аналіз стратегічних зон господарювання (СЗГ) або асортименту продукції з метою визначення найбільш пріоритетних для інвестування і реалізації товарів, не привабливого для скорочення і переказу коштів для більш вигідних;

в) розробка продуктової марки, тобто упаковки, логотипа підприємства.

По-друге, збільшити число службовців, що виконують функції маркетингу хоч би в необхідному мінімальному об’ємі, тобто по одній людині на функцію, що виконується.

Що складе: у відділі реклами – 3 людини (реклама, просування і начальник); у відділі маркетингових досліджень – 4 людини (начальник, відповідальні за дослідження ринку, споживачів, конкурентів); відділ розробки товарного асортименту і продуктової марки – 3 людини (начальник і відповідальні за розробку асортименту і продуктової марки); відділ фірмової торгівлі і збуту – 4 людини (начальник і відповідальні за планування збуту, фірмову торгівлю і збут).

По-третє, відділ маркетингу буде займатися тільки просуванням товарів і рекламою, оскільки це досить високий об’єм робіт (рис. 3.1).

В-четвертих, відділ збуту і фірмової торгівлі як займався, так і буде займатися плануванням збуту, збутом продукції і послугами споживачам.

По-п’яте, потрібно організувати взаємодію служб маркетингу таким чином (рис. 3.1).

 

Рис. 3.1. Схема взаємодій служб, виконуючих функції маркетингу

 

Відділ маркетингових досліджень після їх проведення надає інформацію про ціни в планово-економічний відділ для здійснення цінової політики, інформацію у відділ розробки асортименту і товарної марки про переваги, смакові тенденції споживачів для розробки нових продуктів і скорочення виробництва тих, що не користуються попитом. Цей відділ тісно взаємодіє з відділом нових технологій і розвитку виробництва, оскільки отримує інформацію про виробничі можливості підприємства, цей відділ також отримує інформацію від відділу маркетингових досліджень про технологічні новинки. Також надає інформацію про тенденції і передбачувані об’єми збуту у відділ збуту і фірмової торгівлі, який здійснює на її основі план по збуту, пошук потенційних споживачів і збут товарів. Загальну координацію їх функціонування і взаємодії здійснює заступник голови правління по маркетингу і збуту; від виробничих цехів і дільниць отримує річні, квартальні, місячні плани виробництва продукції, оперативні графіки здачі на склад готової продукції, зміни в планах виробництва продукції і надає добові довідки по відвантаженню продукції, оперативні заявки на прискорення виготовлення окремих видів продукції.

В-шостих, при організаціїї управління маркетинговими службами поряд з відомими принципами особлива увага має приділятися принципу збалансування. Тобто не повинно бути відділів, не пов’язаних з тією чи іншою маркетинговою функцією (як відділ складського господарства). Взаємно врівноваженими мають бути обов’язки і права, відповідальність та влада. Функції, обов’язки, відповідальність та влада мають уособлювати єдиний механізм функціонування того чи іншого робочого місця.

Сукупність посадових інструкцій має відображати той обсяг функцій, який слід виконувати певній службі маркетингу. Звичайна структура не може бути статичною, бо перебуває в динаміці.

В-сьомих, необхідно збільшити оснащеність як апарату управління загалом, так і служби маркетингу зокрема коштами механізації управління і оргтехнікою. Навесні 2012 р. було закуплено оргтехніки на суму 9200грн, у відділ маркетингу перейде на суму 2700грн. З урахуванням працюючого персоналу складе норму технічної озброєності. Але після запропонованої реорганізації маркетингу необхідно буде збільшити суму витрат на придбання оргтехніки ще на 2400грн.

У-восьмих, пропонуємо збільшити використання стандартизованих документів з 1500 до 2500 штук в рік.

Хоч на погляд автора дана оргструктура буде більш повно відповідати зовнішнім чинникам і внутрішнім можливостям, все ж буде володіти рядом недоліків:

1. Груповий егоїзм і трудність координації.

2. Рішення задач, що виходять за межі компетенції, передається вищестоящому органу управління, що приводить до надмірної їх централізації.

3. Співробітники не завжди розуміють кінцеву мету, нестачу мотивації.

Для розв’язання цієї проблеми пропонується дотримуватися стратегії інтеграції служб маркетингу.

Так, організація маркетингу має здійснюватися з чітким розмежуванням і визначенням функцій відділів з різними видами діяльності, як то: збут та планування збуту, маркетингові дослідження, реклама та просування товарів, розробка асортименту товарів та продуктової марки.

Серед них тільки відділ збуту та фірмової торгівлі є єдиною ланкою, пов’язаною з лінійною ієрархією (рис.3.2). усі інші функціонують як функціональні підрозділи, з властивою їм специфікою діяльності.

Відділ збуту, навпаки, властива чітка та стисла ланка команд, та реалізується в повній мірі принцип єдиного керівництва, але дублюються функції по кожній гілці управління, відсутній професіоналізм у лінійних керівників в управлінні різноманіттям функцій.

Інтегрована стратегія передбачає передачу частини функцій апаратних підрозділів лінійним. На підприємстві відділ маркетингових досліджень співпрацює з планово-економічним відділом, відділом нових технологій та нового виробництва з усіма маркетинговими службами.

Відділ планування асортименту продукції та товарної маркетинг тісно співпрацює з виробничо-інженерними службами.

Тобто процес інтеграції функцій апаратних служб з лінійними є процесом децентралізації, який не зменшує значення маркетингу, а посилює його.

Рис. 3.2. Реорганізована схема взаємодій служб маркетингу, виконуючих функції маркетингу

 

Дані дії по реорганізації служб маркетингу приведуть до:

1) відповідності структури чисельності апарату управління маркетингом нормативним вимогам;

2) необхідному рівню технічної оснащеності;

3) більш ефективному використанню технічних засобів у часі;

4) нормі коефіцієнта керованості;

5) нормі рівень організації управління маркетингом.

Крім цього, запропонована структура управління маркетингом буде в повній мірі відповідати структурі підприємства.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав