Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розділ 3. З метою вдосконалення, як аудиту в цілому на «Бобринецькій районній друкарні» зокрема перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове

Читайте также:
  1. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ
  2. IV. РОЗПОДІЛ НАВЧАЛЬНОГО ЧАСУ ЗА РОЗДІЛАМИ, ТЕМАМИ ТА ВИДАМИ НАВЧАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ.
  3. Б) коли складові частки чітко визначені і відомо, хто із співавторів створив ту чи іншу частину — роздільне співавторство.
  4. Бойові завдання і бойові порядок механізованих підрозділів у наступі.
  5. Взаємодія слідчого з оперативними підрозділами
  6. Взаємозв'язки структури (банку) з іншими організаційними підрозділами
  7. ВИРОБНИЧИЙ ПІДРОЗДІЛ З ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННЦТВА
  8. Висновки до 2 розділу
  9. Висновки до другого розділу
  10. Висновки до першого розділу

З метою вдосконалення, як аудиту в цілому на «Бобринецькій районній друкарні» зокрема перевірки нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, так і з метою забезпечення контролю за здійсненням ефективної діяльності учасників відповідно до вимог чинного законодавства, а також за політикою бухгалтерського обліку та внутрішніми процедурами, здійсненням системного аналізу та оцінки діяльності кожного учасника загалом, оцінкою ефективності системи управління, своєчасністю, правильністю, повнотою і точністю відображення основної та іншої діяльності у звітності, забезпеченням збереження активів, необхідно створити службу внутрішнього аудиту.

Внутрішній аудит згідно до Міжнародних стандартів аудиту – це діяльність з оцінювання, яка організована в межах суб’єкта господарювання і яку виконує окремий відділ.

Функції внутрішнього аудиту охоплюють перевірку, оцінювання та моніторинг адекватності й ефективності функціонування системи бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю. Внутрішній аудит є об’єктивним джерелом інформації і, отже, сприяє у досягненні цілей і виконання поставлених завдань найефективнішим способом. Тому, виникає необхідність створення служби внутрішнього аудиту, як окремого підрозділу, передбачивши в штаті дві одиниці спеціалістів з цього питання. Доцільно, щоб функції внутрішніх аудиторів в організації виконували штатні, а не запрошені спеціалісти через великий інформаційний потенціал, знання всіх тонкощів в діяльності своєї організації та більшу відповідальність в своїх рекомендаціях.

Асигнування на утримання такої аудиторської служби слід здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитом резервів підвищення ефективності роботи підприємства, зниження собівартості й збільшення прибутків.

Служба внутрішнього аудиту має бути незалежним окремим підрозділом у структурі підприємства. Оскільки рівень організації незалежності служби внутрішнього аудиту безпосередньо впливає на об’єктивність внутрішніх аудиторів.

Незалежність внутрішнього аудиту досягають визначенням та виконанням певних умов:

- керівник служби функціонально підпорядковується наглядовій раді і має вільний доступ до перевірки діяльності іншого керівництва;

- служба внутрішнього аудиту має незалежний статус по відношенню до підрозділів, що вона перевіряє;

- виконавчий орган не має права будь-яким чином обмежувати зміст і обсяги аудиторських перевірок;

- рішення про призначення (припинення) повноважень, рівень заробітної плати, премій приймає та затверджує наглядова рада;

- мати необмежений доступ до всіх документів, актів, відділів і можуть звертатися до будь-якого працівника з запитаннями, необхідними для виконання покладених на них обов’язків;

- не повинні брати участі у виконанні або управлінні тими видами діяльності, що вони перевірятимуть.

Для вдосконалення методики аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування важливим моментом є вибір об'єктів аудиту, що передбачає не тільки їх відбір, а й визначення джерел інформації, в яких містяться дані про досліджувані об'єкти.

Визначившись з об'єктами аудиту, слід відібрати нормативні документи, що регулюють трудові та соціальні відносини, порядок здійснення і відображення в обліку та звітності порядку обчислення єдиного внеску та подання звіту щодо сум нарахованого платежу. Це завдання на даний час ускладнене надзвичайно великою їх кількістю і постійною змінюваністю. Тому основні з них обов'язково повинні бути згруповані в окремому розділі методики, оформлені відповідним робочим документом довгострокового досьє аудитора і постійно оновлюватись.

Виконання запланованих процедур при здійсненні аудиту має здійснюватися системно у певній послідовності, що визначається як аудиторський процес та умовно розбивається на етапи.

Для розробки ефективного аудиторського підходу до перевірки на етапі планування потрібно не тільки розробити і документально оформити загальний план та програму аудиту, а також оцінити аудиторський ризик, попередньо зібравши мінімально необхідну інформацію для розуміння й оцінки систем обліку та контролю. При здійсненні аудиту нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, особливу увагу слід приділяти оцінці ризику контролю та його складових. Це пов'язано з високою ймовірністю допущення помилок системою бухгалтерського обліку через недостатнє розуміння законодавчих актів, які регулюють трудові відносини, оподаткування доходів працівників і фонд оплати праці та їх неоднозначне тлумачення, порушення документального оформлення операцій, опрацювання значних масивів інформації, що обумовлює арифметичні помилки.

Створення служби внутрішнього аудиту з утворенням штатного персоналу дозволить підвищити інформаційний потенціал, забезпечить знання всіх тонкощів в діяльності та в свою чергу більшу відповідальність щодо наданих рекомендацій.

Слід зазначити, що внутрішній аудит – складова загального аудиту, організованого на економічному суб’єкті в інтересах його власників і регламентованого його внутрішніми документами з дотримання встановленого порядку ведення бухгалтерського обліку, охорони власності і надійності функціонування системи внутрішнього контролю. Особливість внутрішнього аудиту полягає в тому, що він відбувається в момент здійснення і документального оформлення господарських операцій, що дає змогу своєчасно виявити недоліки в роботі і вживати відповідних заходів до їх попередження. Також він дозволить визначити, чи має фінансова звітність підприємства суттєві порушення.

На сьогодні, є доцільним на кожному підприємстві запровадити систему внутрішнього аудиту з тим, щоб за цю роботу відповідала конкретна особа чи спеціальний відділ. Асигнування на утримання такої аудиторської служби слід здійснювати за рахунок виявлених внутрішнім аудитом резервів підвищення ефективності роботи підприємства, зниження собівартості й збільшення прибутків.

Основну увагу внутрішньому аудитору слід приділяти перевірці тих показників фінансово-господарської діяльності підприємства, які можуть позитивно вплинути на ефективність виробництва. Така перевірка має спрямовуватися на попередження (профілактику) відхилень від нормативно-правових актів чи зловживань. Важливо також ретельно дослідити ті господарські операції, які мають бути документально оформлені й своєчасно відображені в облікових регістрах та у фінансовій звітності.

Отже, внутрішній аудит контролює раціональне витрачення матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, дотримання законності господарських операцій, виявлення допущених зловживань та порушень.

 

Розділ 3




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав