Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості управління виробничими запасами на підприємстві

Читайте также:
  1. I.3.Особливості політичного становища гетьманів у 1648-1667 роках.
  2. Адміністративні методи -це сукупність прийомів, впливів, за­снованих на використанні об'єктивних організаційних відносин між людьми та загальноорганізаційних принципів управління.
  3. Анализ и управление производственными запасами.
  4. Аналіз показників ефективності управління виробничими запасами на підприємстві
  5. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю.
  6. Банк Англії, його утворення, організація і управління, роль і функції
  7. Банківські системи зарубіжних країн, особливості їх побудови та функціонування
  8. Біографічні особливості М. Драгоманова
  9. Біографічні особливості М. Костомарова
  10. БІОХІМІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ "ПОТОЧНОГО" ВІДНОВЛЕННЯ

Процес виробництва вікон на ТзОВ “Ековінд” передбачає здійснення низки операцій, які передбачені технологією. Важливою характеристикою даного процесу є те, що підприємство не виготовляє жодних деталей чи частин вікон, а лише здійснює обробку та складання в єдине ціле готових матеріалів.

Перш за все зазначимо, що для забезпечення ефективного процесу складання вікон на підприємстві функціонує вся необхідна для цього техніка: пила для різання пластикового профілю та пила для різання армування; торцефрезерний верстат; верстат для фрезування водовідвідних каналів; копіювально-фрезерний верстат; зварювальний верстат; зачисний верстат для зняття облою зварного шва; штапікоріз; гільйотина для фурнітури; шуруповерт для кріплення армування; стенд для засклення; компресор з ресивером; осушувач; пневматична магістраль.

Виробничі запаси на підприємстві, як вже зазначалося, зберігаються на спеціалізованому складі, який знаходиться відразу біля виробничого приміщення. На складі створені всі умови для нормального зберігання матеріалів: підтримується нормативний рівень вологості, а температура на складі протягом усього року підтримується на рівні 18̊ С (адже, рекомендовано, щоб пвх профіль не потрапляв під пряме попадання сонячних променів, і при цьому, оптимальним є його зберігання за температури вище 17̊ С).

Для організації обліку та управління виробничими запасами їх групують за економічними та технічними ознаками в межах економічних груп. За економічними ознаками виробничі запаси на досліджуваному підприємстві поділяють на:

1) основні матеріали та сировина;

2) допоміжні сировина та матеріали;

3) тара та тарні матеріали;

4) інші матеріали.

Структура виробничих запасів на ТзОВ “Ековінд” представлена на рис.2.2. Інформація ґрунтується на даних 2010 року, проте така структура характерною була і в попередні роки функціонування підприємства.

Рис. 2.2. Частка різних функціональних груп виробничих запасів на ТзОВ “Ековінд”

Розглянемо складові кожної групи виробничих запасів. До основних матеріалів належать об’єкти, які формують основу майбутнього виробу. Оскільки підприємство, в першу чергу, орієнтовано на підтримання високого рівня якості продукції, то профіль для вікон постачається з Німеччини, від одного з лідерів європейського ринку – концерну “profine GmbH”, власника торгівельної марки KOMMERLING. Відповідно, до основних матеріалів належать: металічний профіль армування, профілі рам, скло. Для виготовлення склопакетів використовується скло "SAINT GOBAIN" (Франція) та "PILKINGTON" (Англія).

Допоміжні матеріали включають вироби, які також додаються до складу готової продукції, проте вони за розмірами та вартістю менші, ніж складові основних матеріалів. Допоміжні матеріали на ТзОВ “Ековінд”: профіль імпостів, профіль стулок, еркерні профілі, гумові ущільнювачі, кутові перемикачі, опорні прокладки, штапики. Вироби комплектуються фурнітурою WINKHAUS.

Тара та тарні матеріали використовуються для обслуговування виробництва, транспортування сировини та готової продукції та точного виміру ваги предметів виробництва. До складу тари та тарних матеріалів на даному підприємстві включають промислову вагу, коробки великі та малі, ящики дерев’яні, транспортувальні візки.

Інші матеріали використовуються по ходу виробничого циклу та не можуть бути віднесені до жодної з попередніх груп, хоча теж обліковуються на виробничому складі. До них включають наклейки для штрих-кодів, шуруповерти, дрелі, бормашинки, гайки, болти, шурупи.

З наведеного переліку помітно, що виробничі запаси представлені більшістю функціональних груп, оскільки виробництво металопластикових вікон є досить непростим з точки зору протікання виробничого циклу. Відсутність палива на складі пов’язана з тим, що в ході виробничого процесу виникає потреба лише у електричній енергії, а паливо для транспорту, по-перше, зберігати на складі небезпечно, а по-друге, недоцільно, оскільки в Україні наявна розвинена мережа автозаправочних станцій.

Наявність різних видів виробничих запасів та їх провідна роль у виробничому циклі провокує керівництво підприємства до забезпечення ефективного управління даною складовою активів.

Облік виробничих запасів здійснюється у центральному офісі за допомогою програмного забезпечення “1С - Бухгалтерія”, а на самому складі облік прибуття та вибуття запасів здійснює начальник складу з допомогою журналу обліку та програми Inventory Organizer. Проте варто зазначити, що з допомогою названих програм здійснюється лише фактичний облік руху виробничих запасів.

Планування ж виробничих запасів здійснюється залежно від функціональної групи та характеру кожного окремого виду запасу. Оскільки надходження основних та допоміжних матеріалів здійснюється з-за кордону періодичними поставками, то завданням управлінського персоналу є правильний вибір обсягу поставки, тобто в даному випадку використовується модель з фіксованою періодичністю замовлення, оскільки підприємство здатне впливати лише на обсяг поставок. Періодичність поставок по основних матеріалах: металічному профілю армування та профілю рам, які доставляються з прикордонного заводу німецького концерну “profine GmbH”, чітко становить 14 днів. Оскільки при виробництві всі види основних та допоміжних матеріалів використовуються у визначеній пропорції, завданням управлінців підприємства є правильний прогноз обсягу комплектів, які повинні бути виготовлені за даний період, і на основі цього й буде здійснене замовлення відповідної кількості основних матеріалів. Скло, для виробництва склопакетів, та фурнітура замовляються у спеціалізованих імпортерів у Львові в обсязі, який відповідає кількості інших основних матеріалів.

На обсяг виробництва впливає рівень попиту, адже підприємство здійснює пряме виконання замовлень: тобто від часу подачі замовлення до його виконання проходить від 2 до 5 днів. Оскільки динаміка попиту на даному ринку є величина, яку спрогнозувати важко, то при визначенні планового обсягу виробництва та відповідно обсягу замовлення, підприємство враховує два фактори:

1) обсяг виробництва у аналогічному періоді минулого року;

2) обсяг виробництва у попередньому періоді.

На основі даної методики, наприклад, у період з 1 по 15 серпня 2008 року необхідний обсяг комплектів був розрахований наступним чином: у попередньому періоді обсяг виробництва становив 76 комплектів, а у аналогічному періоді минулого року – 70 комплектів. Відповідно на наступний період обсяг буде розраховуватись, як середнє арифметичне цих величин, тобто в даному випадку – 73 комплекти. Також на складі завжди наявний страховий запас, з допомогою якого можна зробити ще 10 комплектів, у разі різкої зміни ринкової кон’юнктури.

У випадку, якщо обсяг замовлення та реальний споживчий попит протягом звітного періоду відрізнятимуться, підприємство коригує обсяг наступної поставки на відповідний розмір, причому якщо у звітному періоді підприємство використало частину страхового запасу, то обов’язковим є його поповнення в наступному періоді.

Такий підхід до управління основною та допоміжною групою виробничих запасів дозволяв підприємству ефективно функціонувати до 2009 року. У січні ж 2009 року, коли, по-перше, знизилась купівельна спроможність населення, а по-друге, ринок перейшов у стадію цінової конкуренції, дана модель управління виробничими запасами дала збій, оскільки різко знизилась кількість замовлень, а отже, підприємство не могло на повну використовувати виробничі потужності. Наслідком цього стало те, що зникла потреба у здійсненні замовлення кожні 2 тижні, адже розмір складу дозволяв здійснювати замовлення 1 раз на місяць, що дозволило б значно зменшити витрати на замовлення матеріалів.

Проте умови контракту з німецьким постачальником змушували підприємство до кінця року здійснювати замовлення за двохтижневою системою, що негативно позначилось на рівні прибутку підприємства. Починаючи з 2010 року підприємство перейшло на місячну систему поставок, проте зростання обсягів житлового будівництво згодом може призвести до повернення рівня попиту на докризовий рівень, відповідно, на мою думку, ТзОВ “Ековінд” доцільно перейти на більш гнучку систему управління виробничими запасами, яка б дозволила оперативно реагувати на зміну ринкової кон’юнктури.

Замовлення тари та інших матеріалів здійснюється на підприємстві відповідно до наявних виробничих потреб. Промислова вага, транспортувальні візки, стелажі належать до тих елементів виробничих запасів, які перебувають на складі, проте потреба в їх оновленні виникає лише в разі поломки чи пошкодження та здійснюється оперативно, оскільки ринок насичений даними товарами. Коробки, ящики, наклейки для штрих-кодів, гайки, болти, шурупи належать до тих видів запасів, які, з однієї сторони, споживаються протягом одного виробничого циклу, а з іншого – на складі для їх зберігання потрібно небагато місця. Відповідно, їх замовлення здійснюється з періодичністю 1 раз на місяць, а обсяг з легкістю можна варіювати. Шуруповерти, дрелі та бормашинка – це такі матеріали, які на даному підприємстві використовуються з високою інтенсивністю, відповідно оновлення даних матеріалів відбувається кожного року.

Отже, на ТзОВ “Ековінд” організацією управління виробничими запасами займаються відповідні функціональні керівники і на сьогодні ефективно налагоджена система управління тими групами, які займають невелику частку у структурі всіх запасів: тарою та іншими матеріалами. Натомість управління основними та допоміжними матеріалами хоча й у короткостроковому періоді здійснюється ефективно, проте в разі зміни ринкової кон’юнктури підприємство не здатне швидко пристосуватись і відповідно зростають збитки. Тому, необхідно вдосконалити систему управління основною частиною виробничих запасів, перш за все на основі аналізу діяльності зарубіжних компаній та розгляду фінансово-економічних показників діяльності підприємства.




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 81 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав