Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ. ОХОРОНА ПРАЦІ КОРИСТУВАЧІВ КОМП’ЮТЕРІВ

Читайте также:
  1. А тепер – до праці!!! Бажаю успіху!!!
  2. А тепер – до праці!!! Бажаю успіху!!!
  3. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ОХОРОНИ ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  4. Аналіз загальних показників організації праці
  5. Аналіз небезпечних і шкідливих факторів умов праці в організації
  6. Аналіз умов праці
  7. Аналіз умов праці на робочому місці
  8. Аналіз умов праці у галузі за показниками шкідливості та небезпечності чинників
  9. Атестація робочих місць за умовами праці
  10. Безпека праці при виконанні основних видів робіт

Неповнолітня Сокира Анастасія Олександрівна, 21.03.1998 року, народження обвинувачується в тому що 11.12.2012 року приблизно о 13 год. 30 хв., перебуваючи в приміщенні торгівельного залу магазину «Край-2», що знаходиться в торгівельно-розважальному центрі «Магелан» по проспекту Академіка Глушкова, 13-б в м.Києві, помітила на полиці вітрини жіночий одяг, що належить ТОВ «КРАЙ-2», який вирішила таємно викрасти. Реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на таємне викрадення чужого майна, скориставшись тим, що за її діями ніхто не спостерігає, діючи умисно з корисливих мотивів, вчинила замах на таємне викрадення жіночого одягу, а саме: жіночої сорочки вартістю 104 грн. без ПДВ та жіночого кардигану вартістю 206, 46 грн. без ПДВ, а разом загальною вартістю 310,46 грн. без ПДВ. При цьому Сокира А.О. сховавши викрадене під власний одяг, намагалась вийти з приміщення торгівельної зали ТОВ «Край-2», однак не довела свій злочинний умисел до кінця з причин, що не залежали від її волі, оскільки була зупинена працівниками охорони магазину з викраденим товаром.

Дії Сокири А.О. кваліфіковані органом досудового розслідування за ч. 2 ст. 15, ч.1 ст. 185 КК України, як замах на таємне викрадення чужого майна – крадіжку, але не доведену до кінця з причин, що не залежали від її волі.

В матеріалах кримінального провадження серед іншого містяться наступні документи:

- Заява представника ТОВ «КРАЙ-2» про викрадення товару з магазину

- Протокол допиту потерпілого

- Протокол допиту свідка – працівника охорони Кузькова С.І., який показав, що під час перебування Сокири А.О. в касовій зоні, в нього виникла підозра щодо перебування в неї під курткою неоплаченого товару. Кузьков С.І. запитав чи є в Сокири А.О. неоплачений товар і запропонував їй пройти в кімнату охорони. Сокира А.О. відповіла про наявність в неї неоплаченого товару і витягнула з під куртки викрадені речі

- Протокол допиту підозрюваної Сокири А.О., в якому вона зізнається у вчиненні злочину і повідомляє відомості його вчинення

- Характеристика з місця навчання від 20.12.2012, відповідно до якої Сокира А.О. характеризується посередньо.

- Характеристика з місця навчання від 20.04.2013, відповідно до якої Сокира А.О. характеризується позитивно.

- Довідка з місця роботи, відповідно до якої Сокира А.О. 20.05.2013 влаштувалася на посаду менеджера у ТОВ «Джерело»

- Характеристика з місця роботи, відповідно до якої Сокира А.О. зарекомендувала себе як грамотна, чесна, відповідальна і ініціативна працівниця.

В судовому засіданні захисник Сокири А.О. заявила клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення Сокири А.О. від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України, посилаючись на те, що її підзахисна вперше вчинила злочин середньої тяжкості та на час судового розгляду справи в суді перестала бути суспільно небезпечною особою, змінила умови життєдіяльності, які позитивно і суттєво вплинули на неї і свідчать про те, що вона не вчинятиме кримінально караних діянь в майбутньому, а саме: з 20 травня 2013 року влаштувалася на роботу на посаду менеджера у ТОВ «Джерело», відповідно до характеристики з місця роботи зарекомендувала себе як грамотна, чесна, відповідальна і ініціативна працівниця, згідно характеристики із навчального закладу стала цікавитись обраною спеціальністю, перестала пропускати заняття без поважних причин, стала більш дисциплінованою та відповідальною.

Яке рішення прийняли б Ви на місці судді?

Складіть прийняте рішення

 

РОЗДІЛ. ОХОРОНА ПРАЦІ КОРИСТУВАЧІВ КОМП’ЮТЕРІВ

На виконання Законів України “Про Національну програму інформатизації” від 04.02.1998 № 74/98 – Верховної Ради України і “Про електронні документи та електронний документообіг” від 22.05.2003 № 851-IV в Україні відбувається масовий перехід на безпаперові технології, внаслідок чого спостерігається постійне зростання насиченості персональною обчислювальною технікою адміністративних структур, виробничих підприємств, фінансово-кредитних установ та навчальних закладів усіх рівнів навчання.

В таких умовах постійно збільшується кількість користувачів персональних комп’ютерів, які значну частину робочого часу проводять біля екранів відеомоніторів, а також підвищується цінність інформації, якою вони оперують. Ця тенденція висуває в число першочергових задачу пошуку адекватних і доцільних шляхів зниження професійних ризиків, розроблення та наукове обґрунтування шляхів і методів підвищення ефективності праці та зменшення впливу на користувачів персональних комп’ютерів.

Робота секретарок, продавців, учителів – це неперервні знакозмінні психічні навантаження, коли таймаути чергуються з виконанням робіт, на кожну з яких треба інакше налаштовуватися. Наступає швидка втома.

Зіниця ока розширюється, коли світла мало і звужується, коли його багато. Від перегляду кліпу, який чомусь блимає світлом, швидко втомлюється зіниця. В аудиторіях використовують лампи денного світла, серед яких знайдеться одна на десять, що моргає. Від цього втомлюється зіниця. Світло, що пройшло крізь кришталик, має бути сфокусоване на сітківці, яка розташована на дні ока. Фокусування здійснюється за рахунок потовщення (при розгляді близьких предметів) або потоншення (далекі предмети) кришталика. Це виконують м’язи[1].

Від частого знакозмінного фокусування м’язи швидко втомлюються, але вони ще дужче втомлюються, коли весь час дивитися на папір чи екран. Так втомлюються м’язи рук, випростаних вперед на рівні плечей навіть тоді, коли в руках немає вантажу. Ми опускаємо руки, коли стає боляче, одначе не зупиняємо роботи, коші очі червоніють (багато крові прокачується через розширені судини) і відчуваємо, неначе пісок потрапив в очі. Світло падає на сітківку, тобто на “палички” (що відповідають за чорно-біле зображення) і на “колбочки” (кольорове зображення). Речовина, що називається “пурпур”, реагує на світло, розпадається, виробляються електричні сигнали, які по нервах надходять у мозок. Пурпур відновлюється за рахунок притоку свіжої крові. Якщо частота блимання світла 10-15 Гц, то око втомлюється, бо бачить ці моргання, якщо частота 24 Гц (кіно), око не помічає блимання. З цієї причини зображення в телевізорі змінюється з частотою 25 кадрів/с (25 кадрів – парні рядки на екрані, 25 кадрів – непарні). Щоб око менше втомлювалося, потрібно збільшувати частоту. В ПК різних марок частота становить 25, 60,90,120... 200 кадрів/с, У телевізорах збільшувати частоту зміни кадрів економічно невигідно, бо в телеефірі й так тісно[2].

В ПК збільшувати частоту кадрів доцільно до певної межі. Зображення на екрані телевізора складається з крапок, як фото в газеті. Щоб сформувати одну крапку, необхідно в дисплей направити один електричний сигнал. Пробігання цього сигналу по дротах і електродах дає імпульс ВЧ-хвиль, Чим більша частота кадрів, тим більша кількість електросигналів. Виникає ВЧ-смог.

Сучасними технологіями електричне та електростатичне поле вдалося знизити до фонових значень вже на відстані 5-7 см від корпусу, а в поєднанні із системою компенсації магнітного поля така конструкція дисплея забезпечує максимальну безпеку користувачеві. Такі дисплеї мають маркування “Low radiation”[3].

Оптимальне значення частоти кадрів, коли сітківка ока втомлюється найменше, а електромагнітні поля терпимі. Мірилом цього є власні очі. За 6 годин роботи за ПК можна терпіти їх втому. Поради продавця ПК базуються на паспортах ПК та бажанні продати: “Наші комп’ютери вбивають людину, а не ламаються. Навіть коли падають з шафи”. Екран дисплея схожий на дзеркало: відбиває світло вікна, ламп. Якщо відбите світло падає на сітківку, то вона додатково навантажується. Потрібно більше пурпуру, якого і так мало в кінці робочого дня. Тому розташовують площину екрану так, щоб в екрані, як у дзеркалі, не бачити “зайчиків” відбитого стороннього світла. Пурпур забезпечується оптимальним харчуванням. У раціоні мають бути продукти, що містять вітамін А, чи речовини, з яких він утворюється (морква, риб’ячий жир, чорниці тощо)[4].

Очі користувача мають бути розташовані на відстані витягнутої руки (50-60 см) від екрану. Така відстань вдвічі більша за відстань найкращого зору. Редагування текстів краще здійснювати на папері, а не на екрані. На редагування витрачається в 3-4 рази більше зусиль, ніж на набір. Тому редагування паперового тексту скорочує загальний час редагування перед ПК. Восьмигодинний час роботи необхідно розтягти на 50-60 хвилинні інтервали з десятихвилинними перервами. Тоді очі менше втомлюються[5].

Машиністи комп’ютерного набору текстів, музиканти-клавішники (піаністи, баяністи тощо) роблять понад 60 тисяч стереотипних рухів пальцями за 6 годин. Оператори ЕОМ – 100-200 тисяч. Можна 40 тисяч (~16 сторінок тексту). В разі перевиконання норм виникають хвороби. Так, координаторний невроз — це стан, коли людина при сліпому наборі натискає не ті клавіші, що потрібно, хоча має значний досвід роботи. Невропатія – тремтіння пальців, радикулопатія – “радикуліт” шийний та поперековий. Міальгія, міозит, міофасцит – хвороби м’язів. Плечовий періартрит, епіокондиліт, тендовагініт, лігаментит, сколіоз, бурсит.

У наукових працях, присвячених дослідженню скелетно-м’язової системи, вказується, що оператори, котрі вводять дані, частіше скаржились на біль в руках, шиї та у верхній частині ніг, тоді як оператори діалогового режиму – на біль у спині (частіше – у поперековому відділі хребта) та в ділянці плечового суглоба. Хронічне розтягування м’язів травматичного характеру належить до професійних захворювань, що найчастіше зустрічаються у США серед комп’ютерників. Те ж саме спостерігається і в Європі. До 30% редакторів можуть мати цю хворобу[6].

У спокійному стані час сприйняття сигналів становить: 0,15-0,25 с – світла; 0,1-0,2 с – звуку; 0,1-0,5 с — тиску; 0,15-0,9 с – болю, 0,25-1,6 с – температури. Початок м’язових хвороб часто не помічається, оскільки працівники за ПК емоційно збуджені. А при збудженні в організмі виробляються речовини, що зменшують біль. Особливо це характерно для жінок. У хвилини найвищого “кайфу” у них вимикається навіть область мозку, що відповідає за страх. У чоловіків цього не помічено. За цікавої роботи з ПК жінка може легше чоловіка ввійти в азарт і не помітити, коли перетрудиться. Але у спокійному стані після роботи жінки частіше чоловіків скаржаться на біль у м’язах. У таблиці 1 наводимо типовий спектр скарг користувачів ПК[7].

Таблиця 1. Характеристика скарг редакторів, які впроцесі роботи використовували комп’ютер

№/п Симптоми впливу комп’ютера Кількість працівників, які повідомили про симптоми від загальної кількості опитаних (%)
стаж роботи
до 1 року 1-3 роки 3-5 років
  Біль та різь в очах 50,2 64.3 84,6
  Головний біль 24,7 42,4 55,7
  Біль в області спини та шиї 12,1 17.7 22,5
  Загальна втома 32,2 47,3 56,3
  Втома м’язів та рук   17,5 21,8
  Підвищена дратівливість 18,4 32,8 44,3
  Порушення нічного сну 12,7 24,3 32,4
  Погіршення пам’яті 10,3 21,5 30,5

Як бачимо, кількість скарг наростає зі збільшенням стажу роботи, найчастіше скаржаться на біль в очах. В Інституті медицини праці АМНУ була вивчена захворюваність трьох груп користувачів ПК. Перша група – це системні інженери-програмісти, які працюють за ПК більше 6 годин на день. Друга група – інженери-економісти, які працюють 4 – 6 годин на добу. Третя – математики, які працюють менше 2 години на добу[8]. Дані про захворюваність різних груп наведені в таблиці № 2:

Таблиця № 2. Рівень захворюваності (%) осіб,




Дата добавления: 2014-12-20; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.032 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав